Tema

Hede opskrifter med chili

Chilien er en frugt, som deler vandene. Hvis du er en af dem, som ikke kan få din mad stærk nok, er dette tema lige noget for dig! Her har vi nemlig samlet vores bedste opskrifter med chili.

Chili stammer fra Sydamerika

Chilien stammer oprindeligt fra Central- og Sydamerika, hvor det varme og fugtige klima er ideelt for chiliplanten. Chili spiller derfor en stor rolle i mange lande i denne region.

Et eksempel på dette er det mexicanske køkken, som vi også har glæde af herhjemme, hvor chilien især spiller en bærende rolle i en ret som chili con carne.   

Et stærkt bekendskab 

Chilipebre har en sød frugtsmag, men bliver primært brugt til at tilsætte en smag af varme i en ret. Grunden til at vi får en brændende fornemmelse, når vi spiser chili, er at chili indeholder stoffet capsaicin, som binder sig til de receptorer på tungen, som sender signaler om smerte til hjernen.

Er uheldet ude og har du spist en chili, der er for stærk til din smag, kan du læse mere her, hvor vi guider dig til, hvordan du bedst slukker den brændende fornemmelse i munden, hvis du har været for rundhåndet med din chili

Styrken i en chili måles på Scoville-skalaen. Hvis du kan lide meget stærk mad, skal du altså finde en chili som måler højt på Scoville-skalaen. Jalapeños, som er hyppigt brugt i mange retter, måler omkring 10.000 Scoville, hvorimod en af verdens stærkeste chilier Carolina Reaper måler over 2,2 mio. Scoville.

Vi anbefaler dig ikke at bruge Carolina Reaper i madlavningen, men det står dig selvfølgelig frit for at eksperimentere med forskellige chilier. Du skal bare gribe en af vores hede opskrifter nedenfor, så er der god smag af chili på menuen!  

Kilder: Dyrk Chili // Illustreret Videnskab // 

Hotte retter med chili