Sådan koger du den perfekte pasta

04. september, 2018

Glemmer du at salte vandet og bruger du for små gryder? Disse 5 tips vil hjælpe dig med at koge perfekt pasta hver gang

Vi må desværre indrømme, at vi generelt er alt for dårlige til at koge pasta i Danmark. Mange af os har en tendens til at overkoge vores pasta og ender derfor ofte med et slattent og kedeligt resultat, når der skal pasta på menuen. Læs med her for at få rettet de mest almindelig fejl, du sikkert også laver, når du koger pasta.   

1. Kog pastaen i rigeligt vand - og vær gavmild med salten! 

Det går ikke at bruge en lille kasserolle, når du skal koge pasta. En tommelfingerregel er nemlig, at du skal bruge ca. 1 liter vand til 100 gram pasta. På den måde undgår du den irriterende situation, hvor pastaen klistrer sammen i gryden. Det er også vigtigt at huske at salte vandet for at give pastaen smag. Et godt råd er at bruge ca. 10 gram salt per liter vand. Det lyder måske som meget, men husk på, at ikke al salten ender i pastaen, men istedet bliver skyllet ud med kogevandet. Du behøver altså ikke frygte at din pasta bliver for salt. 

2. Pastaen skal bulderkoge 

Der skal fuld knald på blusset, når du sætter vandet over. Vandet skal nemlig bulderkoge, når du tilsætter pastaen i vandet og vandet skal forblive i kog under hele tilberedningen. Når vandet bulderkoger holdes pastaen i konstant bevægelse og de enkelte stykker pasta ligger derfor ikke for lang tid op af hinanden, hvilket holder dem fra at klistre sammen. Du kan med fordel også røre i pastaen under tilberedningen for at opnå samme effekt.  

3. Olie er et no-go  

Mange kommer olie i vandet, når de koger pasta, for at undgå at pastaen skal klistre sammen. Dette bør du dog holde dig fra. For det første har det ikke den ønskede effekt. Olie har en lavere massefylde end vand og lægger sig derfor på toppen af kogevandet. Olien er altså derfor slet ikke i kontakt med pastaen. Det er derfor blot et spild af olie. For det andet er olien med til holde vandet fra at bulderkoge, hvilket er en vigtig del af tilberedningen. 

 4. Smag på pastaen 

I Italien sværger de til, at pasta skal serveres al dente. Al dente er italiensk og betyder "til tanden", hvilket vil sige, at pastaen skal have en smule bid. Pasta der er kogt al dente skal derfor have en hård kerne i midten, dog uden at smage af mel. Vi danskere har en tendens til at overkoge vores pasta, hvilket resulterer i et slattent og kedeligt resultat. En måde hvorpå du kan sikre dig, at pastaen bliver tilberedt al dente, er ved at smage på pastaen flere gange mens du  tilbereder den, frem for slavisk at følge anvisningen på pakken. Når du smager på pastaen kan du også nå at justere saltbalancen, hvis den har fået for meget eller for lidt. Hvis pastaen skulle mangle salt, kan du bare tilsætte noget mere. Skulle den derimod have fået for meget salt, kan du hælde noget af det salte vand fra og erstatte det med nyt vand fra hanen. 

5. Servér med det samme

Når pastaen er kogt færdig, skal du hælde vandet fra og derefter servere pastaen med det samme. Hvis pastaen når at blive afkølet har den en tendens til at klistre. Du skal ikke skylde pastaen med koldt vand inden servering, som mange af os ellers sikkert har fået fortalt hjælper med at forhindre pastaen i at klistre. Hvis du følger de tidligere råd her, skulle det gerne holde pastaen for at klistre. Så det eneste du får ud af at smide pastaen under den kolde hane er kold pasta!

Med disse tips er du klar til at lave lækker pasta, som kan få selv en italieners mund til at løbe i vand. Hvis du skulle mangle inspiration kan du finde vores herlige pastaopskrifter nedenunder. 

Kilder: Samvirke // Daily Mail

Opskrifter med pasta