6 fejl, du begår, når du laver lam

10. April, 2019

Til påske eller til hyggelig gæstemiddage

Mange er usikre på, hvordan de egentlig bedst tilbereder lammekødet - hvordan skal det steges, krydres og udskæres? Og endnu flere har sikkert prøvet at sidde til et middagsselskab og sat tænderne i et stykke lam, der mere eller mindre smagte af får og uld. Det er synd, for tilberedes lammekødet rigtigt, er det en yderst appetitlig og lækker spise.

Læs med her, hvor vi lister de klassiske fejl, de fleste begår, når der skal lam på (påske)bordet. 

1. Du vælger de forkerte udskæringer

Hvilken udskæring man skal vælge er en smagssag, men mange går udenom de mere komplicerede udskæringer med ben, og vælger i stedet de mere lettilgængelige udskæringer som en lammekotelet eller -culotte. 

Det er der for så vidt ikke noget galt i, men vil du gerne have masser af smag i kødet, skal du i stedet vælge udskæringer med ben som lammekølle, lammekrone, lammechups eller lammeskank. 

Under tilberedningen afgiver ben og knogler en masse smag til kødet, som du ikke kan få andre steder fra. 

2. Du tilbereder lammekød direkte fra køleskabet

Du åbner køleskabet, tager lammekødet ud og lægger det direkte i ovnen. Og her begår du en stor fejl: Lammekødet må endelig ikke tilberedes, før det har fået lov til at nå stuetemperatur. Det tager typisk en times tid, måske længere for større udskæringer. 

Grunden til at dit kød skal hvile og opnå stuetemperatur er, at det på den måde bliver tilberedt mere jævnt og dermed mere effektivt. Det bliver på den måde også lettere for dig ikke at enten under- eller overtilberede kødet. 

3. Du bruger ikke nok eller de forkerte krydderier

Lammekød er en type kød, der, modsat fx kylling og kalkun, har en dybere og mere gennemtrængende smag. Nogle er vilde med lammets naturlige smag, men for de fleste skal lammekødets smag afbalanceres med en masse, dejlige krydderier. Vi er ikke ude på fuldstændig at kamuflere smagen af lammekød, men i stedet at afbalancere den med fx hvidløg, timian, rosmarin og citron. 

Personligt er vi glade for denne krydderiblanding til lam, der kaldes dukkah. Dukkah er en egypisk krydderiblanding, der laves ved at riste nødder med krydderier som spidskommen og koriander på en pande.

Få opskriften på en lækker dukkah krydderiblanding her.

4. Du bruger ikke et stegetermometer

Som med alle andre typer kød, skal lammekødet helst være tilberedt lige præcis længe nok. Nogle kan bedst lide det rosa, andre foretrækker gennemstegt kød. 

Uanset hvilken kategori du falder i, har du sikkert prøvet at tage en lammekølle ud af ovnen for hurtigt derefter at konstatere, at den var alt andet end gennemstegt. Især hvis du ikke laver lam så ofte, kan det være svært at regne ud, hvor længe, lammet skal have. 

Stegetermometeret er din ven i nøden, der sikrer dig, at lammekødet er tilberedt lige præcis nok. Vi anbefaler at gå efter disse angivelser: 

  • Rødt / medium-rare: kernetemepratur på 63 grader
  • Rosa / medium: kernetemperatur på 71 grader
  • Gennemstegt / well-done: kernetemperatur på 77 grader

5. Du lader ikke kødet hvile efter tilberedningen 

Selvom det kan være svært at være tålmodig, når den liflige duft af dit velkrydrede lammekød spreder sig i hjemmet, må du ikke sætte tænderne direkte i det lækre lam. Kødet skal nemlig hvile efter tilberedning - som det i øvrigt også gør sig gældende for fx en god bøf eller oksesteg. 

Når du har taget lammet ud af ovnen, anbefaler vi at du lader det hvile i 10-15 minutter. 

Når du lader kødet hvile, lader du samtidig kødets saft trænge jævnt ud i kødet, så det bliver mere saftigt og mørt. Skære du kødet ud med det samme, risikerer du nemlig, at alt saften bare ryger ud på skærebrættet - og går til spilde.

6. Du skærer kødet forkert ud

Det er tid til at se resultatet af dit hårde arbejde: Lammekødet skal skæres ud. Men vent: Husker du at skære det rigtigt? Hvis ikke kan du nemlig risikere at ende med at stykke sejt og næsten uspiseligt kød på gaflen. 

Det eneste, du skal huske er: Skær mod fibrene. Det er ikke sværere end det, men det gør en alverden til forskel for det kød, der ender på tallerkenen. 

 

Nu er du klar til at finde den opskrift på lam, du har mest lyst til at kaste dig over, og så huske vores råd til, hvilke fejl, du ikke må begå, når du skal servere lam. God fornøjelse.

Kilder: Mashed.com // Thekitchn.com

Gode opskrifter med lam