Du kan måske huske, at der for et par år siden var en masse røre i medierne om, at det var slut med kanelsukker på risengrøden og farvel til kanelstangen søndag morgen. Men faktisk er der slet ingen grund til helt at boykotte kanel i din kost – bare du indtager krydderiet med måde.
Før vi begynder at tale om, hvor meget kanel, du egentlig må spise, så lad os tage et skridt tilbage og se lidt nærmere på kanelets DNA. Først og fremmest skelnes der primært mellem to typer kanel: Kassiakanel og ægte kanel. Kassiakanel er den mest almindelige form for kanel herhjemme og den type kanel, der oftes anvendes i industriel fremstilling af fx bagværk. Du kan selv købe ægte te i Coops butikker, blandt andet fra mærket Urtekram.
Både ægte kanel og kassiakanel indeholder det naturlige aromastof, kuramin. Desværre er kuramin ikke bare et aromastof, men også et giftstof, der er skadeligt for leveren, forklarer Fødevarestyrelsen. Og her bliver de to typer kanel vigtige: Kassiakanel indeholder langt mere kumarin end ægte kanel, som kun har et meget lavt kumarinindhold. Kan du selv vælge, skal du derfor altid vælge den ægte kanel.
Ægte kanel indeholder langt mindre kumarin end kassiakanel. Så langt så godt. Men hvor meget kanel er så egentlig for meget? Ifølge Fødevarestyrelsen kan en voksen på 60 kg indtage 2g kassiakanel dagligt, mens et barn på 15 kg kan indtage 0,5 g kassiakanel dagligt uden at overskride grænsen for den anbefalede daglige mængde. Det lyder måske ikke af særlig meget, men husk på, at der normalt er mellem 30 og 45 g kanel i et helt glas stødt kanel – og det er altså temmelig meget kanel! Fødevarestyrelsen slår da også fast, at du roligt kan spise cirka 3 gange så meget kanel i kortere perioder, fx julen.
Dog anbefaler Fødevarestyrelsen, at hvis du dagligt indtager store mængder kanelholdig te, fx chai te, eller hvis du fx hver morgen spiser grød med kanel, så skal du enten skrue ned for indtaget eller skifte til fødevarer med ægte kanel fremfor kassiakanel.
Det er meget forskelligt, hvordan en person reagerer på for meget kanel, eller rettere sagt: For meget kuramin: "Mindre skader på leveren mærker man som hovedregel ikke, og eventuelle skader kan forsvinde igen, hvis man holder op med at indtage for meget kuramin," skriver Fødevarestyrelsen. Så sad du og fik lidt ondt i maven over, at du måske har spist lidt for mange kanelstænger eller været lidt for gavmild med kanelsukkeret på risengrøden, så kan du altså roligt slappe af igen.
Opsummerende kan vi altså konkludere, at spiser du fødevarer med kanel i moderate mængder, så har du intet at være nervøs for. Er du ekstra glad for kanel, så gå efter produkter med ægte kanel.
Kilder: Fødevarestyrelsen // Politiken.dk