Det skal du vide om kulhydrater

19. april, 2018

Hvordan er det nu lige med kulhydrater? Er de til gavn for os, eller er det egentlig sundest at spise mad helt uden kulhydrater? Vi har sat os for at blive klogere på det omstridte næringsstof.

Hvad er kulhydrat

Kulhydrat er, ligesom fedt og protein, et næringsstof, der bidrager med energi til kroppen så vores organisme kan fungere. Særligt vores muskler har kulhydrat som primær energikilde.

Mad uden kulhydrater

Af forskellige årsager er nogen af den opfattelse, at man helst skal undgå kulhydrater i kosten ‒ men det er faktisk stik imod anbefalingerne. De nordiske anbefalinger lyder, at 45-60% af vores daglige energiindtag skal komme fra kulhydrater, mens 25-40% bør komme fra sunde fedtstoffer og 10-20% fra protein. Kulhydrat er vigtig, fordi hjernen skal bruge kulhydrat for at fungere. Men der er stor forskel på, hvilke kulhydrater du vælger. 

Kulhydrat er ikke bare kulhydrat

Kulhydrater kan opdeles i to grupper: de simple kulhydrater og de komplekse kulhydrater. De simple kulhydrater findes i hvidt brød, kager, slik og sodavand, mens de komplekse kulhydrater findes i groft brød og grøntsager. De simple kulhydrater er letoptagelige og får derfor vores blodsukker til at stige hurtigt ‒ og falde ligeså hurtigt. Det gør os irritable, trætte og lækkersultne.

De komplekse kulhydrater findes i fuldkornsprodukter og grove grøntsager. Disse fødevarer har et højere indhold af ufordøjelige kostfibre, der giver tarmen noget at arbejde med, gør blodsukkeret stabilt og holder os mætte længere. Derfor anbefales det i de danske kostråd at spise mere fuldkorn og grove grøntsager. Og der er altså god grund til lytte til anbefalingerne, for forskning har vist at kostfibre har en forebyggende effekt på hjerte- og karsygdomme, type 2-diabetes og tyktarmskræft. 

De grove kulhydrater

Men hvordan får du så de anbefalede, komplekse kulhydrater? De gode kostfibre findes i grove grøntsager som gulerødder, kål og bælgfrugter. Men du finder også kostfibre i fuldkornsprodukter såsom havregryn, groft brød og fuldkornsmel. Du kan let finde fuldkornsprodukter, ved at gå efter det orange fuldkornsmærke, når du handler. 

Hvis du har fået smag på at integrere flere gode kulhydrater i din kost, har vi samlet et udpluk af opskrifter herunder.

Kilder: Nordic Nutrition Recommendations 2012 // Altomkost.dk // Sundhed.dk

Opskrifter med komplekse kulhydrater