Flere og flere danskere vælger kødet fra, når der skal mad på bordet. En undersøgelse foretaget af Coop Analyse viser, at tilbage i 2010, svarede 17 % ja til, at have en kødfri dag minimum én dag om ugen. I 2017 er det tal steget til 28 %. Det er dog ikke helt så mange, der har sagt definitivt farvel til røde bøffer, sushi og juleand: Kun 1,8 % af danskerne, svarende til ca. 100.000 personer, lever fuldstændig vegetarisk. Det oplyser Dansk Vegetarisk Forening.
Af de 100.000 vurderer Dansk Vegetarisk Forening at et sted mellem 20 og 30 % kun spiser vegansk mad. Det svarer til ca. 25.000 danskere.
Hvad end du er en af de 25.000, der lever helt vegansk, eller du bare leger lidt med idéen om den plantebaserede livsstil, så har du sikkert oplevet at støde på en opskrift, du fik lyst til at lave, men som du måtte vinke farvel til, fordi den indeholdte animalske produkter. Ét af de produkter, der er særligt drilsk at erstatte er æg – især i bagning.
Det giver næsten sig selv, at du får svært ved at finde et vegansk alternativ til spejlæg og blødkogte æg. Men når det kommer til eksempelvis bagværk som cookies og muffins, tærter og grøntsagsfrikadeller, så kan du sagtens bruge en almindelig opskrift og erstatte æg med et af de veganske alternativer for æg.
Kort sagt kan ægget have tre roller: Det binder ingredienserne sammen, det giver fugt og/eller fedt og det kan anvendes som hævemiddel. Desuden giver æg smag til en ret, både fordi det indeholder salt og fordi ægget i sig selv giver en ret umami. Derfor skal du typisk tilsætte en anelse mere salt til din opskrift, hvis du ikke anvender almindelige æg.
Før du vælger dit æggealternativ, skal du altså finde ud af, hvilken rolle, ægget spiller i din opskrift.
Æg bliver ofte anvendt i opskrifter med det formål at binde ingredienserne sammen. Det kan fx være i tungere kager eller i frikadeller. Men ægget er ofte ikke det eneste bindemiddel i en opskrift, fx indgår der ofte bagepulver, som både er et hæve- og bindemiddel. Det er derfor især i glutenfrie opskrifter eller opskrifter, hvor æg er det eneste bindemiddel, at du har brug for en erstatning. Du vil også typisk kunne mærke det på din dej eller grøntsagsfars, hvis der mangler et bindemiddel - den være svær at få til at hænge sammen.
Ligesom æg anvendes i opskrifter som bindemiddel, anvendes det også ofte for at give fugt – for at give en kage den dér svampede struktur eller for at sørge for, at dine frikadeller ikke bliver tørre og smuldrer. Det er her også vigtigt at nævne, at æg hjælper på din rets struktur, fordi det indeholder fedt. Bruger du et vegansk æggealternativ, skal du skrue lidt op for mængden af fedtstof. For at give din ret ekstra fugt, kan du prøve en af disse tre ertatninger.
Endelig giver både hørfrø og chiafrø-erstatningerne beskrevet i afsnittet ovenfor også fugt til en opskrift og tjener derfor både som binde- og fugtmiddel.
Ønsker du en let og luftig kage, men vil du gerne undgå de almindelig æg i opskriften, så skal du forsøge dig med en erstatning, der fungerer som ekstra hævemiddel i din opskrift.
Der findes altså en del veganske erstatninger for æg. Men som altid, når du eksperimenterer med ingredienserne i en opskrift, skal du være forberedt på, at det ganske enkelt kan gå helt galt. Vi anbefaler, at du går ind til dine veganske madlavningsprojekter med et smil på læben og prøver og smager dig frem til, hvad der virker bedst for dig. Vælg ikke opskrifter, der indeholder for mange æg, da de derfor er sværere at erstatte med de veganske alternativer. En god tommelfingerregel er ikke at vælge opskrifter, der indeholder mere end to til tre æg.
Vil du være på den helt sikre side, så vælg veganske opskrifter, der er udviklet og afprøvet uden æg.
Vidste du, at vi har en masse gode, veganske fødevarer og produkter, du kan købe direkte på Coop.dk MAD? Gå på opdagelses i den veganske specialbutik – og køb bare stort ind, vi leverer nemlig alle dine varer lige til døren.
Kilder: Peta.org // Simplyquinoa.com // Vegetarisk.dk // Coop Analyse