Sådan undgår du tørt brød

27. June, 2017

Nej tak til gummiskorpe og tvebak-krumme og ja tak til saftigt brød med knas. Hemmeligheden bag friskt og lækkert brød længere er rigtig opbevaring 

To kemiske processer er skyld i, at brødet bliver tørt. De er desværre uundgåelige, men du kan nemt forsinke dem ved hjælp et par simple tommelfingerregler, som vi deler med dig nedenfor.

Køb eller bag først det lækreste brød

Men før vi når så langt, skal der selvfølgelig brød på bordet. Du kan tage den lette vej og købe brødet færdiglavet i en af Coops butikker eller hos vores online-bager på Coop.dk MAD. I vores (koge)bog slår hjemmebagt nu hjemmebragt til enhver tid, og hvis du er i humør til at bage dit eget brød, kan vi anbefale denne lækre opskrift på ølandshvedebrød fra Meyers Bageri.

Mmh ... det lækreste ølandshvedebrød, der har en sprød skorpe og en saftig krumme

Uanset om du har købt brødet færdigt eller bagt det selv, så er en ting sikkert: Det handler om at holde brødet saftigt og knasende godt så længe som muligt. Og dét opnår du nemt, hvis du følger vores lette guide til at undgå tørt brød.

  1. Dag 1: Pak brødet ind i papir eller klæde

    Den første udtørrende proces er vand, der forsvinder fra brødet og efterlader det tørt og trist. Du kan forsinke vandets fordampning ved at pakke brødet ind. Men pakker du det ind i plastik, kan vandet ikke slippet ud og sætter sig i stedet skorpen, som bliver blød. Hvis du til gengæld pakker brødet ind i en papirspose eller et stofklæde, som kan suge vandet, holder skorpen sig sprød.
  2. Dag 2: Nu må du gerne bruge plastik

    Helt frisk bagerbrød eller hjemmebag opbevares bedst i papir eller klæde til at starte med, men efter det første døgns tid er det en god idé at pakke en plastikpose uden om papirposen. På den måde når alt vandet ikke at forsvinde fra brødet, inden det skal spises, og samtidig har papiret stadig den vandsugende effekt, så skorpen ikke bliver gummiagtig.

Ud af køleskabet, tak

Så snart brød er blevet bagt, begynder kulhydraterne at krystallisere, eller ”blive hårde”. Denne kemiske proces, som også kaldes brødældning, er derfor også med til at udtørre brødet. Men den vigtige pointe her er, at krystalliseringen går hurtigere i køleskabet. Derfor: Put aldrig dit brød i køleskabet, men opbevar det ved stuetemperatur, så det holder sig saftigt længere.

Verdens bedste sandwich med bacon og banan

Du har nu styr på både brødet og ikke mindst opbevaringen af brødet. Men hvad skal du så lave med dit dejlige brød, når du er blevet træt af simple madder med ost eller marmelade? Det har vi fundet et rigtig godt bud på, nemlig vores yndlingssandwich med bacon, banan, marmelade og peanutbutter. Sandwichen skulle eftersigende være Elvis' livret - du vil forstå hvorfor, når du først har smagt den! Se med i videoen her, hvor gutterne fra Gastromand viser dig, hvordan du laver kongen af sandwichs. 

Find den fulde opskrift på sandwich med bacon og banan lige her.

Kilder: Claus Meyer, Meyers Bageskole // Lise Justesen m.fl., Fødevarer og Kvalitet - Råvarer og forarbejdning