Hvad er fuldkorn egentlig?

06. september, 2018

Brød, pasta og mel – fuldkornsprodukter er blevet populære og titter frem over alt på hylderne i butikkerne. Men hvad er fuldkorn egentlig, og hvorfor er det godt at spise?

Kornets dele 

For at forstå, hvad fuldkorn er, må du først forstå, hvad korn er. Korn består af tre dele: Frøhvide, klid og kim. Almindeligt, hvidt hvedemel bliver lavet af frøhviden, mens klid og kim sorteres fra. Hvis et produkt skal være fuldkorn, skal alle tre dele af kornet i stedet anvendes.

Forskellen på fuldkorn og ikke-fuldkorn

For at et produkt kan kaldes fuldkorn, skal alle dele af kornet altså kunne findes i samme forhold i produktet, som det var i kornet. Hvis kornet knækkes eller males til mel, vil alle delene, medmindre de bliver sorteret fra, fortsat findes i produktet.

Faktisk starter hvedemel med at være fuldkornshvedemel. I starten af processen med at male melet, indgår alle dele af kornet nemlig. Men for at få en ren og hvid mel, sorteres klid og kim fra, og hvedemelet holder dermed op med at kunne kalde sig fuldkorn. Fuldkornsmel kan altså sagtens blive produceret af det samme korn som almindeligt mel, og så længe klidden og kimet ikke bliver sorteret fra, kan det kaldes for et fuldkornsprodukt.

På den måde kan pasta også være et fuldkornsprodukt, så længe det bliver lavet med fuldkornsmel. Fuldkornspasta er rigtig lækkert, da det smager af lidt mere end almindelig pasta. Hvis du skulle have lyst til at prøve en opskrift med fuldkornspasta, kan vi anbefale denne ret med spinat, rodfrugt og pinjekerner.    

Derfor er fuldkorn godt for dig

Nu spørger du måske dig selv, hvordan det så kan være, at du altid har fået at vide, at fuldkornsprodukter er bedre for dig, hvis de bliver lavet af det samme korn som de almindelige produkter? Den store forskel ligger i de dele af kornet, der bliver sorteret fra i ikke-fuldkornsprodukter, nemlig klidden og kimet. Klid og kim indeholder en masse næringsstoffer og kostfibre, som ikke er til stede i frøhviden. Det betyder altså at næringsindholdet i fuldkornsprodukter er anderledes end i almindelige produkter. En stor dansk undersøgelse ledet af DTU fødevareinstituttet har bevist, at en diæt med fuldkorn kan hjælpe med vægttab og være med til at nedsætte risikoen for hjerte-kar sygdomme. 

Heldigvis bugner vores butikker med fuldkornsprodukter, så kig efter det orange fuldkornsmærke, næste gang du er ude at handle ind i en af Coops butikker. Og har du fået appetit på fuldkorn, kan du gå på opdagelse i vores lækre opskrifter med fuldkorn lige her. Velbekomme.  

Mættende opskrifter med fuldkorn