Det skal du spise i juli

29. June, 2017

Årets syvende måned byder på andet og mere end varme dage og lyse nætter - der er nemlig en masse herlige madvarer, der er allerbedst i juli. Læs med her, hvor vi afslører, hvilke 10 spiselige julilækkerier, du skal huske på indkøbslisten 

Duften af lindetræernes lysegule blomsterflor, smagen af nyplukkede hindbær og følelsen af at dyppe tæerne i det blå hav på en brandvarm sommerdag i juli. Kan du mærke det? Den danske sommer er på sit højeste. 

Her på Coop Opskrifter er vi vilde med at spise efter sæsonen og giver dig derfor her ti madvarer, der er i højsæson i juli samt masser af inspiration til gode og nemme retter, du kan lave med sæsonens råvarer. Velbekomme! 

Agurk

En god agurk er mørkegrøn, blank og fast. Får du fat i en, der er bleg, blød og plettet, skal du holde dig fra den. Heldigvis sker det ikke så ofte, når kalenderen siger juli – her er agurkerne nemlig allerbedst. Spis den i salater, ovenpå rugbrødsmadder eller lav hjemmesyltede agurker, du kan toppe en grillet hotdog med. Mums! 

 

Blåbær

Blåbær er blå, eller næsten sorte bær, som har en mild, sød og lidt syrlig smag. De er bedst fra juli til september, så det er bare at spise løs af de små vitaminbomber hele sommeren. Spis dem som de er, eller brug dem i alt fra bagværk, som blåbærmuffins, og smoothies, til salater, marmelade, suppe, syltning og ovenpå din grød eller yoghurt.

Dild

Vidste du, at dild er i familie med fennikel og persille? Eller at du, hvis din dild er blevet slap, kan stille den i kop varmt vand i 10 minutter, derefter i køleskabet i 10 minutter og voila - så er den frisk igen? Dild smager dejligt sammen med fisk og skaldyr, ovenpå nye kartofler eller i salater. Men husk, at dild mister smagen, når det bliver opvarmet og derfor først skal tilsættes i varme retter til allersidst. 

Hindbær

Sommerens absolut fineste bær: Hindbær. Det delikate bær må ikke vaskes, da vand gør friske hindbær bløde og forpurrer deres skønne smag. Hindbær er skønne som sommersnack i sig selv, men du kan også bruge dem i salater, ovenpå youghurt, i bagværk eller du kan sylte dem eller lave grød og saft med dem. Valget er dit! Men husk: Hindbær er kun i sæson fra juli til september, så sørg for at spise løs, mens du kan.

 

Kantareller

Friske kantareller har en æggeblommegul farve og dufter lidt af abrikos. De er allerbedst fra juli til oktober, så det er nu, du skal slå til. Husk, at når du skal rengøre dine kantareller, må du ikke skylle dem eller lægge dem i blød. Hvis du skyller svampene, bliver de bløde, mister smag og jorden sætter sig fast i lamellerne og bliver sværere at få af. Børst i stedet svampene forsigtigt og brug et stykke fugtigt køkkenrulle til at duppe dem rene. 

Majs

Mmm ... Findes der noget som en grillet majskolbe med smør? I vores optik er dét noget nær det perfekte grilltilbehør ‒ og så er det en grøntsag, de fleste børn er vilde med. Hvis du vil grille dine majs, er det bedst at koge kolberne i cirka 10 minutter, før du lægger dem på risten. Så bliver de ekstra søde og møre. Bon appetit!

Ribs

Vidste du, at ribs kan være både røde, hvide eller gule? De små, kuglerunde bær er kun i sæson fra juli til august, så du skal skynde dig, hvis du vil nyde bærene, mens de er allerbedst. Brug ribs som rysteribs, til saft, marmelade og til gelé. Ribs indgår også i den klassiske rødgrød med fløde sammen med kirsebær, jordbær og hindbær.

Solbær

De mørke solbær er i familie med ribs og er i sæson fra juli til august. De fleste kender bærret fra solbærsaft og barndommens ostemadder med marmelade, men solbærrets dybe, aromatiske smag gør det også vidunderligt i isdesserter og som erstatning for blåbær i kager. Solbær indeholder store mængder af sunde antioxidanter i form af C- & E-vitamin.

Courgette

... squash eller zucchini, som grøntsagen også kaldes, er en kort og tyk agurk, men kødet er mere hvidt og fast end agurkens kød. Herhjemme er courgetten i sæson fra juli til oktober, og du kan bruge den rå i salater, tilsætte den i gryderetter eller bagværk, eller du kan stege, svitse, sautere eller dampe den. Anvendelsesmulighederne er næsten uendelige - du skal bare i gang!

Kirsebær

Findes der en bedre snack end friskplukkede, mørkerøde kirsebær? Kirsebær er i sæson fra juli til september og findes i to typer; sødkirsebær og surkirsebær. Som navnet antyder, er surkirsebærrene syreholdige og anvendes derfor primært til julens kirsebærsaucer, og til saft og syltning. Sødkirsebærrene smager skønt som de er ‒ men prøv endelig også kirsebær i madlavningen! Lad dig inspirere i opskrifterne herunder.