Et nyt år er netop startet, og for mange betyder det særligt en, lidt frygtet, ting: Nytårsforsæt. Vi har her et simpelt et af slagsen til dig, der er let at holde: Smagfuld mad i januar. Du skal blot læse vores guide til månedens bedste råvarer, udfylde indkøbssedlen og fylde kurven. Så har du smagfuld mad, taknemmelige smagsløg og et flueben ved nytårsforsættet.
Den genkendelige, farverige grøntsag, der knaser mellem tænderne. Den kan gemme sig nederst i grøntsagsskuffen i køleskabet, men januar er altså måneden, hvor den skal frem fra sit skjul!
Gnav løs i guleroden som den er eller tilsæt den søde smag i din suppe, der holder dig varm gennem vinteren. Den søde og sprøde gulerod giver dig mange muligheder i køkkenet. Lad dig inspirere af udvalget af muligheder, vi har fundet frem til dig nedenfor.
Jordskokken er en knoldet knold, som kan se en anelse sær ud, men som bestemt ikke skal vælges fra af den grund. Det er det indre, der tæller – og indeni er grøntsagen fuld at vitaminer, mineraler og ikke mindst en skøn smag, der komplimenterer mange af vinterens retter.
Jordskokken kan både spises rå og tilberedt, hvilket gør den til en af de lettere grøntsager at arbejde med.
Skær den rå jordskok i tynde skiver til din salat eller forsød din puré eller suppe med den nøddeagtige smag, jordskokken bidrager med. Jordskokken kan også fungere som tilbehør på din pizza eller ovnbagt til stegen. Det er (næsten) kun fantasien, der sætter grænser, så lad os inspirere dén med vores opskrifter nedenfor.
Hvede, byg, havre og spelt. Korn bidrager til meget i madlavningen, og er svær at komme udenom. Det er nu heller ikke noget, vi bestræber os på.
Korn kan give dig en mættende grød til morgenmad, rugbrød til frokost, kage til eftermiddagskaffen og en sprød bund på din hjemmelavede pizza. Grib fat i posen med korn i januar og skab smagfulde resultater i køkkenet både morgen, middag og aften.
Hvide bønner, brune bønner, grønne bønner, kidney bønner – og der er flere, hvor de kommer fra!
Bønnerne er en god proteinkilde, der mætter, og holder på smagen i dine madretter. Krydr dem med hvidløg, chili, karry eller andre friske krydderier, og de vil suge smag og duft til sig. Der er altså flere gode grunde til at lade den lille bønne spire i din madlavning i løbet af januar.
Linser kommer i mange former, og er, som bønner, også en proteinkilde i din madlavning. De mætter og kan med fordel bruges i din salat, som tilbehør til fisk eller bøf, i æggekagen eller suppen. Mulighederne er mange, når det kommer til linser, og vi garanterer dig, at du bliver mæt.
Grønkålen forbindes ofte med den traditionelle grønlangkål, der i december baner sig vejen frem til mange julefrokostborde. Men denne grønne kål behøver altså ikke kun at høre julen til, der er mange flere måder at bruge denne type kål, der både indeholder fibre og antioxidanter, på.
Spis grønkålen rå og finthakket i din pasta eller salat som et sprødt element, eller steg den let i olie på panden og brug den som tilbehør til dine hverdagsretter. Tilføj gerne søde stykker af appelsin eller pære, og så er vi næsten sikre på, at enhver fordom mod den traditionelle kål ikke længere eksisterer.
Januar er måneden, hvor du skal hive torskerognen i land. Torskens rogn er sund og indeholder B - og D-vitaminer. Nogle vil måske forbinde torskerognen med en lettere kedelig rugbrødsmad, men det er altså ikke altid tilfældet!
Knoldsellerien har en fyldig, mild og sød smag, der passer godt til mange af vinterens retter. Steg selleri i tern på panden og brug dem som sundt tilbehør til dine retter. Knolden kan også skæres i tynde skiver og råmarineres eller bruges som smagsgiver i vinterens mange supper.
Denne type kål er med sin smukke grønne farve og mønster i bladene ikke kun en sund spise, men også en dekorativ en af slagsen. Derudover er denne kål også rig på c-vitamin og kostfibre, så der er altså mange gode grunde til at lade savoykålen pryde din mad.
Kålen tåler selvfølgelig at blive kogt, som mange andre kåltyper, men kan altså også spises rå i din salat eller steges med i din wok. Kålens smukke blade er også oplagte at bruge som serveringsskål, hvis du vil imponere dine gæster.
Den efterhånden velkendte type svamp, der smager skønt og indbyder til lange gåture i skoven på svampejagt. Du kan selvfølgelig også gå på svampejagt i supermarkedets køledisk. Østershatten bør næsten være et fast element i svampesaucen, men kan altså også sagtens tilsættes til din omelet eller som sprødt element på kartoffelmosen. Den gør sig også fortræffeligt på panden i selskab med smør og skalotteløg.
Tip: Når du skal rense dine svampe er et godt tip at bruge en lille børste eller pensel og undgå gerne at bruge vand. Vandet trækker nemlig ind i svampene og udvasker smagen.