Et nyt år er netop startet, og for mange betyder det særligt én (lidt frygtet) ting: Nytårsforsæt. Vi har her et simpelt et af slagsen, der er let at holde: Smagfuld mad i januar. Du skal blot læse vores guide til månedens bedste råvarer, udfylde indkøbssedlen og fylde kurven. Så har du smagfuld mad, taknemmelige smagsløg og et flueben ved nytårsforsættet.
Den genkendelige, farverige grøntsag, der knaser mellem tænderne. Den kan gemme sig nederst i grøntsagsskuffen i køleskabet, men januar er altså måneden, hvor den skal frem fra sit skjul!
Gnav løs i guleroden, som den er, eller tilsæt den søde smag i de supper, der holder dig varm gennem vinteren. Den søde og sprøde gulerod giver dig mange muligheder i køkkenet. Lad dig inspirere af de opskrifter, vi har fundet frem til dig nedenfor.
Jordskokken er en knoldet knold, som kan se en anelse sær ud, men bestemt ikke skal vælges fra af den grund. Det er det indre, der tæller – og indeni er roden fuld at vitaminer, mineraler og ikke mindst en skøn smag, der komplimenterer mange af vinterens retter.
Jordskokken kan både spises rå og tilberedt, hvilket gør den til en af de lettere råvarer at arbejde med.
Skær den rå jordskok i tynde skiver til din salat, eller forsød din puré eller suppe med den nøddeagtige smag, som jordskokken bidrager med. Jordskokken kan også fungere som topping på din pizza eller ovnbagt som tilbehør til en steg. Det er (næsten) kun fantasien, der sætter grænser, så lad dig inspirere af opskrifterne nedenfor.
Hvede, byg, havre og spelt. Korn bidrager til meget i madlavningen, og det er svært helt at komme udenom korn. Det er nu heller ikke noget, vi bestræber os på.
Korn kan give dig en mættende grød til morgenmad, rugbrød til frokost, kage til eftermiddagskaffen og en sprød bund på din hjemmelavede pizza. Grib fat i posen med korn i januar, og skab smagfulde resultater i køkkenet både morgen, middag og aften.
Hvide bønner, brune bønner, grønne bønner, kidneybønner – og der er flere, hvor de kommer fra!
Bønnerne er en god proteinkilde, der mætter og holder på smagen i dine madretter. Krydr dem med hvidløg, chili, karry eller andre friske krydderier, og de vil suge smagene til sig. Der er altså flere gode grunde til at lade den lille bønne spire i din madlavning i løbet af januar.
Linser kommer i mange former, og er, ligesom bønner, også en proteinkilde i din madlavning. De mætter og kan med fordel bruges i din salat, som tilbehør til fisk eller bøf, i suppen eller i diverse gryderetter. Mulighederne er mange, når det kommer til linser, og vi garanterer dig, at du bliver mæt.
Grønkålen forbindes ofte med den traditionelle grønlangkål, der i december baner sig vej til mange julefrokostborde. Men denne grønne kål behøver altså ikke kun at høre julen til. Der er mange flere måder at bruge den på, og det skal vi bare gøre, for den indeholder rigelige mængder fibre og antioxidanter.
Spis grønkålen rå og finthakket i din pasta eller salat som et sprødt element, eller steg den let i olie på panden, og brug den som tilbehør til dine hverdagsretter. Tilføj gerne søde stykker af appelsin eller pære, og så er vi næsten sikre på, at enhver fordom mod den traditionelle kål ikke længere eksisterer.
Januar er måneden, hvor du skal hive torskerognen i land. Torskens rogn er sund og indeholder B - og D-vitaminer. Nogle vil måske forbinde torskerognen med en lettere kedelig rugbrødsmad, men den nærende rogn kan faktisk bruges på mange forskellige måder.
Knoldsellerien har en fyldig, mild og sød smag, der passer godt til mange af vinterens retter. Steg selleri i tern på panden, og brug dem som et smagfuldt tilbehør til dine retter. Knolden kan også skæres i tynde skiver og råmarineres, og den kan endda steges og bruges som pålæg i en lækker sandwich.
Denne type kål er med sin smukke grønne farve og vilde mønster i bladene ikke kun en sund spise, men også en dekorativ en af slagsen. Derudover er denne kål også rig på c-vitamin og kostfibre, så der er altså mange gode grunde til at lade savoykålen indgå i din madlavning.
Kålen tåler selvfølgelig at blive kogt, som mange andre kåltyper, men kan altså også spises rå i din salat eller steges med i din wok. Savoykålens smukke blade er også oplagte at bruge som serveringsskål, hvis du vil imponere dine gæster.
Den efterhånden velkendte type svamp, der smager skønt og indbyder til lange gåture i skoven på svampejagt. Du kan selvfølgelig også gå på svampejagt i supermarkedets køledisk, hvis du vil være helt sikker på at få fat i en svamp, der ikke er giftig. Østershatten bør næsten være et fast element i svampesaucen, men den kan altså også sagtens give smag til din omelet eller bruges som topping på kartoffelmosen. Den gør sig også fortræffeligt på panden i selskab med smør og skalotteløg.
Tip: Når du skal rense dine svampe, er det en god idé at bruge en lille børste eller pensel i stedet for at bruge vand. Vandet trækker nemlig ind i svampene og udvasker smagen.