Vil du gerne spise mindre kød?

27. marts, 2018

Hvordan laver man smagfuld kødfri mad - og bliver det et rigtigt måltid uden kød på tallerkenen? Vi har sat den kødfri tendens i fokus og giver dig tips og tricks til at lave mad uden kød i dit eget køkken.

Kød som hovedrolleindehaver

”Skal vi have kylling, okse- eller svinekød i aften?” Det spørgsmål har mange stillet sig selv på daglig basis i årenes løb. Kød har nemlig spillet en central rolle i konstruktionen af vores måltider i mange, mange år. En undersøgelse lavet af Coop Analyse i 2016, viste, at tre ud af fire danskere valgte kød før grøntsager, når aftensmaden skulle planlægges. Men det er ved at ændre sig.

Én ud af fire spiser kødfrit hver uge

I 2017 viste en ny undersøgelse nemlig, at hver fjerde dansker helt undgår kød, fisk og fjerkræ mindst én dag om ugen. Udviklingen indikerer, at kødet har fået ny status i vores måltider: Hvor kød før i tiden var den fineste spise, har sundhed, klimaudfordringer og dyrevelfærdsspørgsmål givet grøntsagerne fornyet værdi.

Har du fået ”blod" på tanden?

På trods af de mange fordele ved at skære ned på kødforbruget, kan det føles uoverskueligt at kaste sig ud i kødfri madlavning. Men det behøver slet ikke være kompliceret at spise måltider uden kød. I mange kølediske finder man i dag talrige udgaver af ”plantebøffer”, "fars" og andre alternativer til traditionelle kødprodukter, som gør det lettere at omstille sig til kødfrie retter ‒ og de kan også sagtens laves fra bunden derhjemme

Den femte grundsmag

Hvis du selv har lyst til at kaste dig ud i kødfrie retter, er det en god idé at tænke i smag. Traditionelt set har kød tilført grundsmagen umami til vores mad. Smagen kan karakteriseres som ”fyldig” og ”kødagtig,” og den har stor betydning for vores oplevelse af et godt måltid. I planteriget findes umami bl.a. i svampe, tomat og soja, men smagen findes også i æg, ost og mælkeprodukter. Prøv derfor at inkorporere disse ingredienser i din kødfrie madlavning som smagsgiver eller hovedkomponent ‒ det øger chancen for brede smil ved middagsbordet.

Tænk klassisk

Tag gerne udgangspunkt i nogle familiefavoritter. Er I vilde med pizza, tærte eller måske en god pastaret? Der skal ikke ret meget til, før en god klassiker med kød bliver ligeså god uden. En kødfri dag om ugen er en oplagt måde at få spist lidt flere grøntsager i hverdagen ‒ og det er både sundt for dig og for klimaet.

Find inspiration til kødfri mad i temaet om vegetarretter eller i opskrifterne herunder.

Velbekomme!

Kilder: Coop Analyse // b.dk