Det skal du spise juni

30. May, 2017

Solen er for alvor begyndt at bage, og det betyder, at grillen er kommet frem på terassen. Men hvad skal du smide over kullene i juni? Her får du et indblik i nogle af månedens bedste råvarer.

Jordbær

Ingen dansk sommer uden friskplukkede jordbær i massevis! Så snart jordbær er plukket, skal de behandles nænsomt. Skyl dem aldrig uden stilken på, da vandet vil trænge ind og begynde at nedbryde bærret. Hvis dine jordbær skal spises samme dag, skal de opbevares ved stuetemperatur, hvor de smager allerbedst. Ellers kan de gemmes i køleskab ved 2-6 grader i et par dage. Har du plukket flere, end du kan spise, kan du også lave en dejlig rødgrød ‒ enten af rene jordbær eller tilsat dejlige, sprøde rabarber.

Ærter

Endelig er der friske, danske ærter! De grønne perler findes i forskellige sorter, hvoraf nogle kommer i en spiselig bælg, mens andre skal bælges først. Alle har de tilfælles, at de er sprøde og smager dejligt sødt. Husk at den skønne smag aftager efter høst, så nyd dem så friske som muligt. Ærter er fantastiske som de er, i salater eller som ærtesuppe, ærtepuré eller ærtehummus.

Kartoffel

Juni er lig med nye kartofler! Uanset, hvordan du vælger at spise dem, er kartoflen en rigtig sund næringskilde. Det er en efterhånden ret udbredt myte, at kartofler er usunde, fordi de indeholder en del stivelse. Men kartofler indeholder både flere fibre og vitaminer, færre kalorier og mætter mere end fx. ris og pasta, som kartoflen ofte bliver sammenlignet med. Opbevar dine nye kartofler mørkt og tørt mellem 6-10 grader. 

Stikkelsbær

Stikkelsbær får i vores optik alt for lidt opmærksomhed. De dejlige bær kan spises både mens de er grønne - eller modne, hvor farven er skiftet til gul og rød. Det er ikke umiddelbart indlysende, at de grønne, sure bær kan bruges til noget, men de smager fantastisk som grøn stikkelsbærgrød og kompot. De modne bær er skønne både rå eller i marmelade, desserter og bagværk. De er også gode som tilbehør til fisk eller kød. Holdbarheden er 3-4 dage ved 2-4 grader.

Makrel

Vi har alle sammen godt af at spise mere fisk, særligt de fede af slagsen. Makrellen er halvfed saltvandsfisk med et velsmagende, brunt kød. Spis den saltet, syltet, stegt eller røget. Røget makrel smager vidunderligt overhældt med lidt smeltet smør og toppet med tern af hårdkogte æg. Uanset, hvordan du kan lide din makrel, kan vi kun anbefale dig at nyde den i løbet af sommeren, hvor makrelsæsonen topper.

Sild

Sildens faste, lyse og fede kød kan nydes røget, stegt eller marineret. Selvom man med fordel kan købe dejlige, friske sildefileter og tilberede dem selv, er der ingen skam i at købe de konserverede fra butikken. Sildens gode næringsstoffer er nemlig rigtig velbevarede i de færdigmarinerede varianter. Det vigtigste er, at du får nydt sild i rigelige mængder. Det er en skøn fisk fra de danske farvande, der både smager skønt og er super sund.

Blomkål

Blomkål er en ægte dansk darling med en skøn, nøddeagtig smag. Brug det i salater, stuvet, i supper eller som blomkålsris efter en tur i foodprocessoren. Blomkål er med sit høje indhold af kostfibre en grov grøntsag og er desuden rig på B-vitamin. Tjek, om det har en frisk lugt og er frit for brune pletter, inden du lægger det i indkøbskurven. Blomkål holder sig bedst i køleskab ved 4-6 grader i 3-4 dage.

Fennikel

Fennikel er en grøntsag, der deler vandende. Med sin sødlige, krydrede smag af lakrids giver den rå fennikel et godt pift i salater, men du kan også bruge den i supper, gryderetter eller i ovnen. Smagen bliver nemlig mindre skarp, når fenniklen får varme. Den grønne top gør sig allerbedst rå, som et grønt indslag, der pynter på din ret.

Hyldeblomst

I juni måned hænger de hvide blomster på hylden, og dufter dejligt parfumeret og sødt. Den skønne aroma kan bidrage med smag til saft eller sirup, som kan forskønne din morgenmad, koldskål, salatdressing, marinade, dessert eller bare slukke tørsten i sommervarmen. Prøv også at dyppe klaser af hyldeblomster i pandekagedej og frittér dem. Drys dem herefter med lidt flormelis og nyd dem som en dejlig sommerdessert.

Tomat

Der findes simpelthen ikke noget bedre end sommersprøde, smagfulde tomater. Man kan få tomater hele året, men det er nu, du skal slå til, hvis du vil ha' mest mulig ud af tomaternes smag. Husk, at der findes et væld af forskellige tomatsorter. Prøv at lave en tomatsalat med en kombination af de forskellige typer - hver sort har nemlig sin helt egen smag, struktur, farve og grad af sødme. Sammen får din tomatsalat helt nye dimensioner.