Det skal du spise juni

09. juli, 2024

Solen er for alvor begyndt at bage, og det betyder, at grillen er kommet frem på terrassen. Men hvad skal du smide over kullene i juni? Her får du et indblik i nogle af månedens bedste råvarer.

Jordbær

Ingen dansk sommer uden friskplukkede jordbær i massevis! Så snart jordbærrene er plukket, skal de behandles nænsomt. Skyl dem aldrig uden stilken på, da vandet vil trænge ind og begynde at nedbryde bærret. Hvis dine jordbær skal spises samme dag, skal de opbevares ved stuetemperatur, hvor de smager allerbedst. Ellers kan de gemmes i køleskab ved 2-6 grader i et par dage. Hvis du har købt eller plukket flere, end du kan spise, kan du også lave en dejlig rødgrød eller jordbærgrød - evt. tilsat lidt syrlige rabarber.

Ærter

Endelig er der friske, danske ærter! De grønne perler findes i forskellige sorter, hvoraf nogle kommer i en spiselig bælg, mens andre skal bælges først. Alle har det til fælles, at de er sprøde og smager dejligt sødt. Husk, at den skønne smag aftager efter høst, så nyd dem så friske som muligt. Ærter er fantastiske, som de er, og de kan bruges i salater eller fx laves til ærtesuppe, ærtepuré eller ærtehummus.

Kartoffel

Juni er lig med nye kartofler! Uanset, hvordan du vælger at spise dem, er kartoflen en rigtig sund næringskilde. Det er en efterhånden ret udbredt myte, at kartofler er usunde, fordi de indeholder en del stivelse. Kartofler indeholder flere fibre og vitamine og færre kalorier end fx ris og pasta, som kartoflen ofte bliver sammenlignet med. Derudover mætter de også mere. Opbevar dine nye kartofler mørkt og tørt ved 6-10 grader. 

Stikkelsbær

Stikkelsbær får i vores optik alt for lidt opmærksomhed. De dejlige bær kan både spises, mens de er grønne, og når de er modne, hvor farven er skiftet til gul og rød. Det er ikke umiddelbart indlysende, at de grønne, sure bær kan bruges til noget, men de smager fantastisk i en grøn stikkelsbærgrød og i kompot. De modne bær er skønne at spise rå eller i marmelade, desserter og bagværk. De er også gode som tilbehør til fisk eller kød. Holdbarheden er 3-4 dage ved 2-4 grader.

Rødspætte

De fleste kender nok rødspætten fra de sprøde fiskefileter, men den kan bruges til meget andet. Du kan selvfølgelig nyde den stegt og paneret, men du kan også dampe den med sæsonens grøntsager, eller tilberede den i fad med andre grøntsager. Nedenfor giver vi dig fire forslag til, hvordan du kan bruge den populære fisk.

Mørksej

Mørksejen minder om torsk, og kan derfor fint bruges som erstatning. Mørksejen kan både dampes, koges, steget, grilles og meget mere. Servér den sammen med kartofler og sommerens salater. Nedenfor giver vi dig fire af vores yndlingsopskrifter med mørksej.

Blomkål

Blomkål er en ægte dansk darling med en skøn, nøddeagtig smag. Brug blomkålen i salater, stuvet, i supper eller som blomkålsris efter en tur i foodprocessoren. Blomkål er med sit høje indhold af kostfibre en grov grøntsag, og den er rig på B-vitamin. Tjek, om blomkålen har en frisk lugt og er fri for brune pletter, inden du lægger den i indkøbskurven. Blomkål holder sig bedst i køleskab ved 4-6 grader i 3-4 dage.

Fennikel

Fennikel er en grøntsag, der deler vandene. Med sin sødlige, krydrede smag af lakrids giver den rå fennikel et lækkert pift i salater, men du kan også bruge den i supper, gryderetter eller i ovnen. Smagen bliver nemlig mindre skarp, når fenniklen får varme. Den grønne top gør sig allerbedst rå - oplagt som et grønt indslag, der pynter på din ret.

Hyldeblomst

I juni måned hænger de hvide blomster på hylden og dufter fantastisk. Den skønne parfumerede aroma kan bidrage med smag til saft eller sirup, som kan forskønne din morgenmad, koldskål, salatdressing, marinade, dessert eller bare slukke tørsten i sommervarmen. Prøv også at dyppe klaser af hyldeblomster i pandekagedej og frittér dem. Drys dem herefter med lidt flormelis, og nyd dem som en dejlig sommerdessert.

Krydderurter

Dild, persille, purløg, basilikum, koriander, osv. De fleste af os kender dem, men vi bruger dem alt for lidt, og det er en skam. Krydderurter kan få maden til at smage af meget mere, hvis de bliver brugt på den rigtige måde. Vi kan nok blive enige om, at en tomatsalat dårligt kan undvære basilikum, men en god håndfuld dild eller persille kan få selv den kedeligste kålsalat til at smage helt forrygende! Og hvis du rigtig skal forkæle smagsløgene, kan du blande friskhakkede krydderurter i dine dips og dressinger - det løfter dem til helt nye højder og giver en frisk og sommerlig smag.