Ingen dansk sommer uden friskplukkede jordbær i massevis! Så snart jordbær er plukket, skal de behandles nænsomt. Skyl dem aldrig uden stilken på, da vandet vil trænge ind og begynde at nedbryde bærret. Hvis dine jordbær skal spises samme dag, skal de opbevares ved stuetemperatur, hvor de smager allerbedst. Ellers kan de gemmes i køleskab ved 2-6 grader i et par dage. Har du plukket flere, end du kan spise, kan du også lave en dejlig rødgrød ‒ enten af rene jordbær eller tilsat dejlige, sprøde rabarber.
Endelig er der friske, danske ærter! De grønne perler findes i forskellige sorter, hvoraf nogle kommer i en spiselig bælg, mens andre skal bælges først. Alle har de tilfælles, at de er sprøde og smager dejligt sødt. Husk at den skønne smag aftager efter høst, så nyd dem så friske som muligt. Ærter er fantastiske som de er, i salater eller som ærtesuppe, ærtepuré eller ærtehummus.
Juni er lig med nye kartofler! Uanset, hvordan du vælger at spise dem, er kartoflen en rigtig sund næringskilde. Det er en efterhånden ret udbredt myte, at kartofler er usunde, fordi de indeholder en del stivelse. Men kartofler indeholder både flere fibre og vitaminer, færre kalorier og mætter mere end fx. ris og pasta, som kartoflen ofte bliver sammenlignet med. Opbevar dine nye kartofler mørkt og tørt mellem 6-10 grader.
Stikkelsbær får i vores optik alt for lidt opmærksomhed. De dejlige bær kan spises både mens de er grønne - eller modne, hvor farven er skiftet til gul og rød. Det er ikke umiddelbart indlysende, at de grønne, sure bær kan bruges til noget, men de smager fantastisk som grøn stikkelsbærgrød og kompot. De modne bær er skønne både rå eller i marmelade, desserter og bagværk. De er også gode som tilbehør til fisk eller kød. Holdbarheden er 3-4 dage ved 2-4 grader.
Mørksejen minder om torsk, og kan derfor fint bruges som erstatning. Mørksejen kan både dampes, koges, steget, grilles og meget mere. Servér den sammen med kartofler og sommerens salater. Nedenfor giver vi dig fire af vores yndlingsopskrifter med mørksejen.
Blomkål er en ægte dansk darling med en skøn, nøddeagtig smag. Brug det i salater, stuvet, i supper eller som blomkålsris efter en tur i foodprocessoren. Blomkål er med sit høje indhold af kostfibre en grov grøntsag og er desuden rig på B-vitamin. Tjek, om det har en frisk lugt og er frit for brune pletter, inden du lægger det i indkøbskurven. Blomkål holder sig bedst i køleskab ved 4-6 grader i 3-4 dage.
Fennikel er en grøntsag, der deler vandende. Med sin sødlige, krydrede smag af lakrids giver den rå fennikel et godt pift i salater, men du kan også bruge den i supper, gryderetter eller i ovnen. Smagen bliver nemlig mindre skarp, når fenniklen får varme. Den grønne top gør sig allerbedst rå, som et grønt indslag, der pynter på din ret.
I juni måned hænger de hvide blomster på hylden, og dufter dejligt parfumeret og sødt. Den skønne aroma kan bidrage med smag til saft eller sirup, som kan forskønne din morgenmad, koldskål, salatdressing, marinade, dessert eller bare slukke tørsten i sommervarmen. Prøv også at dyppe klaser af hyldeblomster i pandekagedej og frittér dem. Drys dem herefter med lidt flormelis og nyd dem som en dejlig sommerdessert.
Der findes simpelthen ikke noget bedre end sommersprøde, smagfulde tomater. Man kan få tomater hele året, men det er nu, du skal slå til, hvis du vil ha' mest mulig ud af tomaternes smag. Husk, at der findes et væld af forskellige tomatsorter. Prøv at lave en tomatsalat med en kombination af de forskellige typer - hver sort har nemlig sin helt egen smag, struktur, farve og grad af sødme. Sammen får din tomatsalat helt nye dimensioner.