Det skal du spise i oktober

07. september, 2017

I oktober skal du spise dig glad og mæt i danske æbler, nødder, kålrabi og mange flere råvarer, som er i sæson lige præcis nu

Udover temperaturen, der drastisk daler mod vinterniveau, sætter den midterste efterårsmåned også sine spor på, hvad der kan dyrkes i den danske muld. Nye råvarer ind i køkkenet er lig med masser af spændende retter, som vi giver dig masser af idéer til her.

​Grønkål

Vi har dyrket og spist den siden 1100-tallet, men i mange hjem har den nok haft lidt fravær. Nu er det som om, den er vendt stærkt tilbage, og de seneste år er spændende opskrifter med grønkål piblet frem side om, side med klassikere som stuvet grønkål. Grønkålen er én af de mere mildt smagende sorter, som passer til lidt af hvert, men til gengæld har den et sejt bid, der har godt af at blive blødt lidt op i en dressing, hvis du for eksempel laver en salat med grønkål. Alternativt bliver biddet mere mørt, når du laver stegt grønkål eller kommer den i ovnen, og så bliver det oven i købet rigtig sprødt og lækkert.

Svampe

I danske skovbunde kan man være heldig at finde markchampignon, kantarel, stor trompetsvamp og karljohan, men hvis heldet svigter, kan du selvfølgelig også 'plukke' dem i dit supermarkeds køledisk. Svampesmagen er intens på umamikontoen og tilfører derfor en masse kraft til din ret. Forkæl dig selv og folk omkring dig med en lækker svamperisotto, eller kig videre her for inspiration.

Græskar

De danske af slagsen har du kunnet købe i supermarkederne en rum tid nu, men den søde og nøddesmagende grøntsag er heldigvis stadig i sæson. Den findes i mange udformninger, og særligt butternut græskar, også kendt under navnet butternut squash, og hokkaido græskar er med deres faste og søde indmad velegnet til madlavning. Brug dem udskårne i ovnen, i supper eller som mos, og så smager de syltet græskar helt fantastisk. Husk også at bruge hele græskarret, så du får både skræl og kerner for pengene. Kernerne kan for eksempel bruges i en portion græskarboller.

Rødbede

Det ender nemt med en massakre af rød farve på køkkenvægge, fingre og tøj, men det er det hele værd, fordi rødbedens stærke farve blandt andet er et tegn på et rigt vitaminindhold. Og så har den en dejlig sød smag, som gør det godt sammen med stærke, "varme" smage som sennep eller peberrod. I rå form kan den jordagtige smag godt trænge for meget igennem, hvis den ikke får modspil af noget syrligt som æbler eller god eddike. Og vidste du, at rødbede eftersigende skulle gå exceptionelt godt sammen med lakrids?

Æble

Danske æbler er med deres intense aroma og smag den danske pendant til Sydeuropas tomater – de fås altså bare ikke bedre end her. Det har noget at gøre med, at vores klima passer perfekt til æbler og den hastighed, de skal vokse med, før den rette smag kan udvikle sig. Brug æbler til æblegrød, æblegelé, æble crumble og, ja, faktisk i stort set alle retter. Spis så mange, du overhovedet kan, mens de bedste af slagsen stadig sidder på træerne.

Nødder

I Danmark er det muligt at dyrke hasselnødder og valnødder, og nogle sorter af mandler kan faktisk også lade sig gøre. De danske er ikke så udbredt i forretningerne, men der findes masser af pluk selv-steder, og så er både hassel- og valnøddetræer meget nemme at holde og høste i haven. Så ud med dig og find nogle nødder, som kan peppe salaten, morgenmaden eller desserten gevaldigt op.

Squash

Squash har en mild smag, er nem at tilberede og fungerer godt i både retter, bagværk og desserter. Den er en del af græskarfamilien og indeholder en masse vitaminer og mineraler.

Pastinak

Pastinak har en mild, nøddeagtig sellerismag. Den er, som enhver anden rodfrugt, både god i simreretter, i ovnen, på panden og lige hvor du har lyst!

Vildt

I modsætning til mange af de dyr, vi normalt får vores kød fra, så lever vildt frit i deres naturlige omgivelser, og det gør en forskel for smagen. Vildt smager af mere, er mere magert og har et anderledes indhold af fedtsyrer, mineraler og vitaminer.