5 facts, du sikkert ikke vidste om løg

15. juni, 2017

De svier i øjnene, er irriterende at pille og har en, lad os bare sige, speciel duft. Vi taler selvfølgelig om løg - og mere præcist om fem ting, du ikke vidste om løg

Selv hvis du holder dig de absolut mest simple retter i køkkenet, er løg nærmest umuligt at komme udenom. Men hvor meget ved du egentlig om den lille, tårefremkaldende smagsgiver? 

Læs med her, hvor vi afslører 5 løgfacts, du sikkert ikke kendte. 

1. Ud over smag, tilfører løg ikke ret meget godt til din kost

Løg er ganske gode til at give smag til alt fra boller i karry til chili con carne. Men så stopper de gode egenskaber også cirka der - løg er nemlig ikke specielt nærerende. I følge Bestfoodfact.org indeholder en kop løg 234 mg kalium, mens en banan indeholder 537 mg kalium. Vi ved ikke med jer, men i vores bog er en hel kop løg desuden relativt meget at få ned ... 

2. Løg indeholder svovlforbindelser

... og det er derfor, at dine øjne løber i vand, når du hakker løg! 

3. Fordi løg indeholder de føromtalte svovlforbindelser, blev de før i tiden brugt til medicinske formål i mange kulturer. Fx blev løg brugt til at behandle sår

I virkeligheden er det dog noget fup og humbug, at løg skulle kunne hele sår: “Det er almindeligt kendt, at løg skulle være antibakterielle pga. tilstedeværelsen af svovlforbindelser i løget. Det er dog meget usandsynligt, at løg skulle have nok potens til at behandle infektioner eller sår," fortæller Dr. Ruth McDonald, Formand og professor ved Department of Food Science & Human Nutrition, ved Iowa State University i USA til Bestfoodfacts.org.

4. Fordi man i gamle dage mente, at løg havde antibakterielle egenskaber, var det helt almindeligt at placere et udskåret løg ved siden af sin seng for at forebygge sygdom. Idéen var, at løget ville suge bacillerne til sig

"At løg skulle kunne absorbere bakterier fra luften er ganske enkelt fiktion," fortæller Dr. MacDonald til Bestfoodfact.org. Selvom videnskaben ikke kan finde nogle beviser for, at løg skulle kunne kurere sygdom, er der stadig mange mennesker jorden over, som tror på løgets helende egenskaber. 

Hvad siger du: Sover du i løglugt for at bevare dit gode helbred eller er du ikke hoppet med på dén vogn?

5. Det er helt okay at spise gamle løg

Du har måske hørt rygter om, at det kan være giftigt at spise løg, der har været skåret ud i fx et par timer eller længere. Men bare rolig: Den løgn må løget længere ud på landet med. Det er, i følge Bestfoodfacts.org, slet ikke farligt at spise allerede udskårne løg: "Jeg tror, idéen stammer fra, at når man skører løg ud, bliver der frigivet svovlforbindelser, men jeg kender i hvert fald ikke til nogle sundhedsfarer ved dé forbindelser," forklarer Dr. McDonald til det amerikanske mad website.