Det skal du spise i august

18. July, 2017

Der er vist kun én dårlig ting at sige om sensommeren: Jordbærsæsonen er ovre. Men til gengæld kan du mæske dig i en masse andre danske bær, frugter og grøntsager

Når sensommeren indtræffer, kan man godt se på råvarerne, at der ikke er længe til indehyggen, for der baner sig så småt nogle efterårsknolde og -rødder op af jorden og ind i din madpyramide igen. Se her, hvad du ellers kan finde af danske råvarer i fuldt smagsflor i august.

Aubergine

Den dyblilla, blanke grøntsag bonner stort ud på umamismag og giver god fylde til en ret. Skær den i skiver, som du giver godt med olie og salt og bag dem ved middel varme, indtil de er møre. De bagte skiver er geniale i sandwich på madpakken, i salaten og i simreretten. Eller bag auberginerne hele, indtil de føles bløde, og skrællen er godt branket, skab indmaden ud med en ske, krydr med salt, peber, krydderurter og evt. løg – så har du en lækker auberginemos som tilbehør.

Grønne bønner

… også kaldet haricots verts, er med sit høje fiberindhold en grov grøntsag, som samtidig har et højt proteinindhold. De er derfor gode i en salat, der skal mætte godt, men også i for eksempel wokretter eller bagt til sprøde bønnepomfritter i ovnen med olie og salt.

Gulerod

Den har et højt indhold af sukker sammenlignet med mange andre grøntsager, og måske er det derfor, vi er så flittige til at spise den rå, i madpakker og særligt give den til vores børn? Det gør nu ikke noget, for supersund er den alligevel, og den gør det også godt i gryderetter og retter i ovnen.

Kantarel

Hvis du støder på svampe med tre-seks centimeter brede, tragtformede hatte, en orangegul farve og en duft af abrikos, har du fundet kantareller. Den delikate svamp skal behandles forsigtigt, så den ikke går i stykker. Skyld den ikke med vand, for så suger svampen det til sig, og jorden trænger ind i lamellerne. Dup i stedet med et vådt klæde. Hvis du har for mange, er et rigtig godt tip at tørre eller sylte dem.

Skorzonerrod

De 20-30 centimeter lange rødder med brun skræl og hvid midte kaldes også for fattigmandsasparges. Men der er slet ingen grund til at tænke lavere om roden af den grund, for den har en dejlig mild og frisk smag og er fyldt med fibre, der kvalificerer den som en grov grøntsag.

Solbær

Første led i ordet har ifølge Den Danske Ordbog intet med sol at gøre, men stammer muligvis fra et helt andet ord, der betyder ’sort’ eller ’smudsig’. Bærrende er fulde af vitaminer og smag og er gode i marmelade, friske eller tørrede i salat, eller som sidste et syrligt indspark i en simreret.

Brombær

Der findes op mod 90 småarter af brombær, og de kan alle sammen spises. Du kan finde dem helt ind i efteråret, men de tidlige bær er bedst i smagen. Brug dem som dejlig brombærsyltetøj med vanlijestang og lidt citron, i salater eller gør som Claus Meyer og fordel dem i skåle toppet med sukkerbagte rugbrødskrummer og flødeskum som en let og frisk dessert.

Hyben

De røde bær er den frugt, der kommer frem, efter vilde roser afblomstrer. I Danmark ser vi flest af den sort, der hedder hybenroser, som har en dyb pink farve og vokser mest ved kysterne. Dem skal du ifølge Claus Meyer plukke, når de har en dyb orange farve, men stadig er faste, og så skal du huske at halvere dem og fjerne kernerne med en teske. Brug dem i marmelader, chutney eller suppe.

Hyldebær

Bærrene dukker op, efter hyldeblomsterne er afblomstret, og ligesom blomsten, kan du også lave saft af bærret. Til saft behøver man kun fjerne de groveste stængler og stilke, men i marmelader eller suppe skal der foretages en grundig sortering, så kun bærrene kommer med.

Kilder: Claus Meyer, Almanak // Madpyramiden