Man kan sige mange gode ting om svampe, men noget af det skønneste ved dem må være deres høje indhold af den femte grundsmag, umami. Umami betyder velsmag på japansk og grundsmagen har, ligesom salt, en smagsforstærkende effekt. Med umamiens kødagtige fylde er svampene helt fantastiske i vegetariske retter, hvor de bidrager med dybde til smagen, men svampe er også skønne til at underbygge retter med kød. Umami er en tung smag, der sikrer hurtigere og længerevarende mæthed ‒ og umamismagen trænger aller tydeligst frem, hvis du giver svampene stegeskorpe ved at lynstege dem ved høj varme.
Samtidig med at svampene gør dig hurtigere mæt, indeholder de relativt få kalorier ‒ omkring 20 kcal pr. 100g. Svampe indeholder ganske få kulhydrater, men er rige på proteiner, vitaminer og mineraler, eksempelvis B-vitamin, kalium og fosfor.
De fleste svampe gror i jordbunden og derfor er de af naturlige årsager fedtet ind i jordstøv og muld. Vi skal selvfølgelig ikke servere jordbakterier, når der skal svampe på menuen, men når svampene skal renses, skal du have den bløde svampebørste frem og glemme alt om at tænde for vandhanen. Svampe suger nemlig vand til sig og det gør ikke noget godt for hverken smag eller konsistens. Skær i stedet roden af svampen og børst forsigtigt det tilbageværende skidt af. Du kan sagtens bruge en almindelig, ren pensel.
Læs med herunder, og bliv klogere på de 5 bedste spisesvampe vi har herhjemme og hvordan du kan bruge dem i dit køkken.