Tema

Herlige retter med rodfrugter

Rodfrugter er ikke bare fulde af vitaminer og mineraler, de er også dejligt mættende – og så smager de endda skønt! Her får du vores bedste opskrifter med rodfrugter.

Rodfrugter er en fælles betegnelse for grøntsager, hvor det primært er plantens rødder, som bruges i madlavningen. Selvom rodfrugterne gemmer sig under jorden, er det ikke fordi, at de har noget at skamme sig over, tværtimod! Rodfrugter er fulde af en masse vigtige vitaminer, mineraler og kostfibre. 

Noget for enhver smag  

Der er stor forskel på smag og anvendelsesmuligheder de forskellige rodfrugter imellem. 

Du kender helt sikkert allerede guleroden, som takket være sin sødme er en favoritsnack i madpakken. Guleroden er lækker i rå tilstand, men den kan også tilberedes på et utal af måder. Fx kan den bages, steges eller dampes. En af vores favoritter er denne gode efterårsret, hvor guleroden bliver stegt og serveret som tilbehør til stegt perlehøne.

Måske har du også helt styr på rødbeder, pastinakker, knoldselleri og de andre rødder, men vidste du, at man kan spise rå knoldselleri? Eller lave en rød hummus med rødbeder? Eller at pastinakker kan skæres og tilberedes som en hasselback kartoffel? Mulighederne er mange, og det er bare om at komme i gang med at eksperimentere.

Mange tror, at kartofler også er rodfrugter, men kartofler er i en kategori for sig. Kartoflen er nemlig en knold, og den vokser på en helt anderledes måde end rodfrugter. Derudover skiller den sig også ernæringsmæssigt ud fra rodfrugterne ved at være mere stivelsesholdig og mindre fiberholdig. Kartofler kan dog være en perfekt makker til rodfrugterne - fx i en mos, suppe eller skåret i både og bagt i ovnen.

Klimavenlige rødder

Mange rodfrugter kan dyrkes i Danmark, og de indeholder masser af fibre, vitaminer og mineraler. Rodfrugter kan desuden holde sig i lang tid, hvis man ved, hvordan man opbevarer dem. Derfor kan du ofte få danskproducerede rodfrugter i supermarkederne, og der er mange forskellige slags:

  • Rødbede
  • Gulerod
  • Knoldselleri
  • Pastinak
  • Persillerod
  • Gule beder
  • Bolsjebeder
  • Sød kartoffel
  • Jordskok
  • Skorzonerrod
  • ...og mange flere!

Rens dem grundigt

Rodfrugter gror som tidligere nævnt under jorden. Det kan derfor ikke undgås, at der vil være en smule jord tilbage, når de når til køkkenet. Af sundhedsmæssige årsager er det vigtigt at du renser rodfrugterne grundigt inden tilberedning for at undgå jordbakterier i maden.

Nogle rodfrugter er mere besværlige at rengøre end andre. Fx kan den lille jordskok give problemer. Resultatet er dog al besværet værd, da jorskokken har en sød, næsten nøddeagtig smag, som du helt sikkert ikke vil gå glip af. Vi er selv helt vilde med denne opskrift på fasan med jordskokker og chili

Gå på opdagelse i vores store udvalg af opskrifter med rodfrugter, som vi har samlet til dig lige her.