Nogle bær er kun i sæson en enkelt måned herhjemme, mens andre kan plukkes hele sommeren og endda ind i det begyndende efterår. Men ved du, hvilke bær, der er i sæson hvornår? Det giver vi dig svaret på her, hvor vi har listet 10 af de mest populære danske bær og giver svar på, hvornår på året, de smager bedst.
God bærhøst!
Jordbær er i sæson fra juni til juli, og er derfor indbegrebet af dansk sommer. De søde bær findes i over 20 sorter, men det mest kendte herhjemme er det såkaldte have-jordbær. Friske jordbær har en kort holdbarhed og bør helst spises samme dag ‒ prøv en af de fire opskrifter herunder, eller lad dig inspirere af vores tema om jordbær.
Stikkelsbærret er i sæson fra juni til august og får, trods sin skønne sød-syrlige smag, alt for lidt opmærksomhed i den danske madlavning. Mange kender bærrene på deres grønne farve, men de findes også røde og gule. Stikkelsbær er skønne som kompot til ost, kylling eller fisk, men de kan anvendes på mange andre måder ‒ lad dig inspirere i vores opskriftsamling.
De røde, bløde ribs er i sæson fra juli til august. Mange har minder om bærret fra deres barndom, hvor det har været enten hadet eller elsket for sin syrlige og letbitre smag. Frugtkødet er klart og blødt, og indeholder en stor mængde pektin, der gør ribs velegnet til geléer. Prøv også ribs i desserter, til ost eller vildt ‒ du kan finde den idéele opskrift i vores tema med ribs.
De mørke solbær er i familie med ribs og er i sæson fra juli til august. De fleste kender bærret fra solbærsaft og barndommens ostemadder med marmelade, men solbærrets dybe, aromatiske smag gør det også vidunderligt i isdesserter og som erstatning for blåbær i kager. Solbær indeholder store mængder af antioxidanterne, C- & E-vitamin. Find en solbæropskrift i vores tema.
Mmh.. friskplukkede, mørkerøde kirsebær! Kirsebær er i sæson fra juli til september og findes i to typer; sødkirsebær og surkirsebær. Som navnet antyder, er surkirsebærrene syreholdige og anvendes derfor primært til julens kirsebærsaucer, og til saft og syltning. Sødkirsebærrene smager skønt friske, som sommersnack ‒ men prøv endelig også kirsebær i madlavningen! Lad dig inspirere i opskrifterne herunder eller i vores tema.
De lækre blåbær er i sæson fra juli til september. Der findes tre sorter af bær, der falder under kategorien blåbær: Almindelige blåbær, amerikanske blåbær og mosebøllebær. Almindelige blåbær har blåt frugtkød, mens amerikanske blåbær og mosebøllebær har klart frugtkød. I Danmark er størstedelen af blåbærrene i supermarkedets kølediske, amerikanske blåbær. Blåbær er gode i salater og smoothies ‒ men endnu bedre i desserter. Find den idéelle blåbæropskrift i vores tema.
Hindbær er et bær, man bare ikke kan få nok af! Den lyserøde flerfoldssamfrugt ligner små brombær, og er i sæson fra juli til september. Bærrene er skrøbelige og bør derfor bahandles nænsomt. Hindbær smager skønt som de er ‒ men de er også vidunderlige i salater, smoothies og kager. Find dejlige retter med hindbær i vores tema, eller lad dig inspirere af opskrifterne herunder.
Brombær er en blåsort flerfoldssamfrugt, der er i sæson fra august til oktober. Bærrene vokser vildt i hele Danmark og har en aromatisk, sød smag. Frugtsaften er dyb rød og kan derfor give skøn farve til både snapse og safter. Prøv også brombær i salater, marmelade og kager. Find en skøn opskrift med det sorte bær i vores tema.
Mange af os kender tyttebær fra marmelade, som serveres i Sverige til de klassiske köttbullar ‒ men tyttebær vokser også vildt i Danmark, og bør derfor få lidt mere opmærksomhed herhjemme. Bærrene er i sæson fra august til oktober, og smager skønt til vildt og som et aromatisk, sødt element i mørke brøddeje. Find inspiration til, hvordan du kan introducere tyttebær til din madlavning, i opskrifterne her.
Tranebær er i sæson fra oktober til december, og anvendes både tørrede og friske i madlavningen. Tranebærret har naturligt en syrlig smag, og de tørrede bær er derfor tilsat sukker, for at afbalancere smagen. Tørrede tranebær er skønne i alt fra salater til müsli, mens de friske bær med fordel kan anvendes i marmelader og som tilbehør til vildt. Find en opskrift med tranebær, her.
Hvis du vil vide mere om, hvor længe de skønne bær kan holde sig, kan du læse mere her.