Hvornår er de forskellige bær i sæson?

13. July, 2017

Solbær, hindbær, brombær, jordbær ... Vi elsker de søde, syrlige og solmodne bær. Men hvornår er de egentlig bedst - og hvornår er det for sent at gå på jagt efter dem i det danske sommerland? 

Nogle bær er kun i sæson en enkelt måned herhjemme, mens andre kan plukkes hele sommeren og endda ind i det begyndende efterår. Men ved du, hvilke bær, der er i sæson hvornår? Det giver vi dig svaret på her, hvor vi har listet 10 af de mest populære danske bær og giver svar på, hvornår på året, de smager bedst.

God bærhøst!  

Jordbær

Jordbær er i sæson fra juni til juli, og er derfor indbegrebet af dansk sommer. De søde bær findes i over 20 sorter, men det mest kendte herhjemme er det såkaldte have-jordbær. Friske jordbær har en kort holdbarhed og bør helst spises samme dag ‒ prøv en af de fire opskrifter herunder, eller lad dig inspirere af vores tema om jordbær, her.

Stikkelsbær

Stikkelsbærret er i sæson fra juni til august og får, trods sin skønne sød-syrlige smag, alt for lidt opmærksomhed i den danske madlavning. Mange kender bærrene på deres grønne farve, men de findes også røde og gule. Stikkelsbær er skønne som kompot til ost, kylling eller fisk, men de kan anvendes på mange andre måder ‒ se bare opskrifterne herunder. 

Ribs

De røde, bløde ribs er i sæson fra juli til august. Mange har minder om bærret fra deres barndom, hvor det har været enten hadet eller elsket for sin syrlige og letbitre smag. Frugtkødet er klart og blødt, og indeholder en stor mængde pektin, der gør ribs velegnet til geléer. Prøv også ribs i desserter, til ost eller vildt.

Solbær

De mørke solbær er i familie med ribs og er i sæson fra juli til august. De fleste kender bærret fra solbærsaft og barndommens ostemadder med marmelade, men solbærrets dybe, aromatiske smag gør det også vidunderligt i isdesserter og som erstatning for blåbær i kager. Solbær indeholder store mængder af antioxidanterne, C- & E-vitamin.

Kirsebær

Mmh.. friskplukkede, mørkerøde kirsebær! Kirsebær er i sæson fra juli til september og findes i to typer; sødkirsebær og surkirsebær. Som navnet antyder, er surkirsebærrene syreholdige og anvendes derfor primært til julens kirsebærsaucer, og til saft og syltning. Sødkirsebærrene smager skønt friske, som sommersnack ‒ men prøv endelig også kirsebær i madlavningen! Lad dig inspirere i opskrifterne herunder.

Blåbær

De lækre blåbær er i sæson fra juli til september. Der findes tre sorter af bær, der falder under kategorien blåbær: Almindelige blåbær, amerikanske blåbær og mosebøllebær. Almindelige blåbær har blåt frugtkød, mens amerikanske blåbær og mosebøllebær har klart frugtkød. I Danmark er størstedelen af blåbærrene i supermarkedets kølediske, amerikanske blåbær. Blåbær er gode i salater og smoothies ‒ men endnu bedre i desserter.

Hindbær

Hindbær er et bær, man bare ikke kan få nok af! Den lyserøde flerfoldssamfrugt ligner små brombær, og er i sæson fra juli til september. Bærrene er skrøbelige og bør derfor bahandles nænsomt. Hindbær smager skønt som de er ‒ men de er også vidunderlige i salater, smoothies og kager. Find dejlige desserter med hindbær her, eller lad dig inspirere af opskrifterne herunder.

Tyttebær

Mange af os kender tyttebær fra marmelade, som serveres i Sverige til de klassiske köttbullar ‒ men tyttebær vokser også vildt i Danmark, og bør derfor få lidt mere opmærksomhed herhjemme. Bærrene er i sæson fra august til oktober, og smager skønt til vildt og som et aromatisk, sødt element i mørke brøddeje. Find inspiration til, hvordan du kan introducere tyttebær til din madlavning, i opskrifterne her.

Brombær

Brombær er en blåsort flerfoldssamfrugt, der er i sæson fra august til oktober. Bærrene vokser vildt i hele Danmark og har en aromatisk, sød smag. Frugtsaften er dyb rød og kan derfor give skøn farve til både snapse og safter. Prøv også brombær i salater, marmelade og kager.

Tranebær

Tranebær er i sæson fra oktober til december, og anvendes både tørrede og friske i madlavningen. Tranebærret har naturligt en syrlig smag, og de tørrede bær er derfor tilsat sukker, for at afbalancere smagen. Tørrede tranebær er skønne i alt fra salater til müsli, mens de friske bær med fordel kan anvendes i marmelader og som tilbehør til vildt.

Hvis du vil vide mere om, hvor længe de skønne bær kan holde sig, kan du læse mere her