Det skal du spise i november

09. juli, 2024

Hvilke spiselige sager kan der dog komme op af den kolde efterårsjord? Faktisk overraskende mange farverige lækkerier, som du kan læse meget mere om her

November er måneden, hvor man for alvor har brug for dampende supper og simreretter til at varme sig på, og heldigvis er der masser af danske råvarer at komme i gryden. Vi guider dig igennem et udvalg af dem, som er i højsæson i november, og forklarer, hvordan du kan bruge dem.

Jordskokker

Med sin søde, nøddeagtige smag og det seje skind har jordskokken et lidt anderledes udtryk end sin fætter, kartoflen, men de kan bruges på stort set samme måde. Særligt jordskokkesuppe med masser af sprøde, lækre toppings er et hit i de kolde måneder. Prøv også at skære de små knolde fint på et mandolinjern og brug dem rå i salater. Jordskokken er i øvrigt fuld af kostfibre og kategoriseres som en grov grøntsag.

Rosenkål

Det er ikke for alle, at de små kålhoveder klinger af velsmag, og vi har nok alle prøvet at tvinge en grå omgang udkogte, pruttelugtende rosenkål ned. For at bevare den gode smag og tekstur, skal de skal ikke have mere end et par minutter på varmen, hvis man koger eller damper dem. Hele rosenkål i ovn er en god og nem idé, hvis man vil undgå, de bliver bløde og slatne. Det kan også give enhver salat et udtryk, hvis du piller bladene af og bruger dem hele og rå i salater eller som allersidste touch oven på gryderetten.

Sild

Den lille saltvandsfisk er ikke kun til jul og påske. Faktisk ville det kun være godt for os at sprede vores sildespiseri ud over flere af årets måneder, for med sit høje indhold af de vigtige omegafedtsyrer er silden ren smørelse for sundheden. Spis den saltet, røget, stegt eller marineret, eller få flere gode idéer lige her.

Opskrifter med sild

Spinat

Spinat er sundt og indeholder en masse vitaminer, der gør dig fysisk stærk og styrker dit immunforsvar. Derudover er det også en lækker grøntsag, der kan bruges i alt, lige fra tærte til smoothie. Du kan få noget inspiration til lækre retter med spinat herunder.

Torsk

Lad os blive lidt i havets verden, hvor torsken også er at finde i de kolde måneder. Måske er dét netop en af grundene til, at torsken i sin tid blev en nytårsspise? Det magre hvide kød har en mild smag, som kan være lige så kedelig overtilberedt, som den kan være lækker i saftige, veltilberedte flager. For at undgå, at kødet bliver tørt, er små pakker i ovnen en genial og nem måde at lave torsk på, og her finder du nogle opskrifter på det.

Persillerod

Persilleroden er hvid og ligner pastinakken, men pastinakken har en dyb rand i toppen mellem rod og stilk, som persilleroden ikke har. Hvis du vil kende forskel, så husk reglen: Pastinakken skal ned med nakken. Den har er god i for eksempel en kartoffelmos med lidt revet citronskal, og så giver den masser af fylde og smag i en simreret eller en gratin.

Knoldselleri

Knolden, der bare bliver ved med at give, kan på lidt samme måde som et kålhoved føles evig, fordi den er så bastant. Det kan man jo ikke tillade sig at klage over, og heldigvis er der masser af retter at putte knolden i, så man ikke bare får den brugt, men også får så meget smag som muligt for pengene. Prøv for eksempel at bruge den i tynde skiver som et alternativ til pizzadej, eller skær den i stave til sprøde og velsmagende fritter.

Hvidkål

Udover at have en lidt kraftigere kålsmag, minder den meget om spidskålen, og er både god fintsnittet i salaten, på panden eller i en sammenkogt ret. Den er især kendt for sin hovedrolle i vinterklassikeren stuvet hvidkål, hvor den friske og skarpe smag ændrer karakter til mere sødlig og rund og smeltende.

Efterårspærer

Pæresæsonen er ikke slut endnu, så der er stadig danske pærer at finde i butikkerne – eller i haven – og nogle regnfulde hjemmesøndage med pæretærte til gode, inden vinteren begynder at tage over.