De fleste af os har nok en lille svaghed for sukker og søde retter – hvad enten det er is, kager, chokolade eller noget helt fjerde.
Og selv om vi er godt mætte efter aftensmaden, er det svært at sige nej, hvis en sød dessert frister. Men hvordan finder kroppen egentlig plads til desserten – når nu vi allerede er mætte?
Mavesækken er en fleksibel størrelse, og når du spiser et måltid, udvider den øverste del sig, så der er plads til mad. Når pladsen så er fyldt ud, oplever du en dejlig mæthedsfornemmelse.
Men eftersom mavesækken netop er fleksibel, har den mulighed for at udvide sig endnu mere – og det er her, sukker kommer ind i billedet. Sukker har nemlig den helt særlige egenskab, at den stimulerer den refleks, som udvider maven.
Det betyder, at der hermed bliver lidt ekstra plads til de søde og uimodståelige sager, som du kan indtage uden ubehag.
Men hvorfor har vi overhovedet lyst til sukker, når vi allerede er mætte? Godt spørgsmål! Der er flere grunde til, at du kan være sliksulten – og både spisevaner og traditioner kan spille ind på dine sukkerbehov.
Men én af grundene er også, at sukker kan give dig en helt særlig glædesrus og positive følelser, fordi den øger niveauet af stoffet serotonin i kroppen.
Denne følelse af velbehag kan vi naturligvis godt lide, og derfor kan vores lystrelaterede drivkræfter være i stand til at overstyre kroppens normale og mere ”fornuftige” madregulering.
Så vi kan trøste dig med, at du bestemt ikke er alene med din sukkertrang.
Her får du en række indbydende retter, du kan give dig i kast med, hvis du – ligesom os – er tosset med en god dessert.
Kilder: tidsskriftet.no, videnskab.dk