5 tips: Få succes med simreretten

03. juli, 2018

Sommeren er gået på hæld, og når solen ikke længere varmer os, må vi tage andre remedier i brug ‒ her er simreretten din ven! Den varmer om hjertet og skaber hygge på dunkle efterårsaftener

Simreretten er skøn, fordi den i store træk passer sig selv. Når du først har brunet kødet og tilsat væde, skal den egentlig bare simre til kødstykkerne falder fra hinanden i lækre, møre bidder. Men hvordan kreerer du den optimale simreret? Skal du vælge de dyreste kødudskæringer, og hvad skal kødet have selskab af, for at retten får optimal saft og kraft? Her får du fem tips og tricks til, hvordan du laver den bedste simreret, der luner på grå dage.

1. Spar penge på kødet og vind på smagen

En klassisk simreret indeholder lækre kødstykker, der er så møre, at de nærmest smelter på tungen. I mange tilfælde er mørhed et spørgsmål om den rette og ofte dyre kødudskæring, men når det kommer til simreretter, er det en fordel at vælge de billige og mere fiberrige kødtyper som eksempelvis klump, skank eller bov. Det fiberrige kød kræver længere tilberedningstid, men det er kun en fordel, fordi retten får lov at trække smag i endnu længere tid. Finere kødudskæringer bliver tørre og smagløse af at koge i timevis.

2. Godt med grønt

Grøntsager er altid en god idé i simreretter, både fordi de indeholder vitaminer, mineraler og gavnlige kostfibre, men også fordi de bidrager med smag. Rodfrugter og løg er så godt som obligatoriske, men næsten alle grøntsager går an (med undtagelse af salat). Inden du tilsætter grøntsagerne til din ret, er det en god idé at brune dem. Det giver grøntsagerne en dybere aroma og fremhæver den naturlige sødme i eksempelvis gulerødder. Det tager kun få minutter at give grøntsagerne en tur på panden og den smagsmæssige gevinst er stor!

Ifølge den velrenommerede, franske kok, Francis Cardenau, er det bedst at tilsætte grøntsagerne 20-30 minutter inden retten er færdig. Det sikrer nemlig, at grøntsagerne ikke bliver udkogte og kedelige, men i stedet bibeholder smag og struktur, der giver retten et dejligt bid.

3. Få konsistensen på plads med stivelse

De bedste simreretter er i vores optik fyldige og cremede ‒ og her spiller stivelse en væsentlig rolle. Stivelse binder nemlig væske og fungerer på den måde som jævner. Du kan integrere stivelse i din simreret ved at vende dine kødstykker i mel inden de brunes, eller ved at tilsætte enten maizena eller kartoffelmel til retten til allersidst. En tredje mulighed er at tilsætte kartoffeltern til retten i den tidlige fase. På den måde vil kartoflens stivelsesindhold automatisk koge ud i retten og tykne den.

4. Spar ikke på krydderurterne

Ingen simreret uden krydderurter! Krydderurter bidrager med en dejlig aroma, der underbygger smagen fra rettens andre ingredienser. Laurbærblade er et must i simremad, men eksperimentér også med andre vinterbestandige krydderurter som timian, rosmarin, oregano og salvie. Krydderurterne kan med fordel bindes sammen til en lille buket, som tilsættes samtidig med væden og tages op, så snart du synes, at retten har trukket nok smag. Finere urter som persille, koriander og basilikum bør først tilsættes lige inden servering, da de bliver slatne og mister farve af varmebehandling.

5. Underbyg smagen med vin, bouillon og fond

Simreretter serveres gerne med et godt glas vin eller øl. Men de smagfulde drikke er ikke kun skønne som tilbehør til retten, de er også vidunderlige som ingredienser i selve retten. Drikkene bidrager nemlig yderligere til smagen. Anvender du vin, kan du med fordel lade kødet marinere i vinen, inden den tilsættes som væde til retten. Øl, der indeholder mange bitterstoffer, kan dog give bagslag i for store mængder. Her bør du nøjes med et par deciliter og anvende en lys, mild type. Vi anbefaler, at du spæder op med bouillon eller fond, for at tilføre ekstra saft og kraft til smagen. Vent samtidig med at salte retten til kort inden servering. Mængden af væde vil nemlig reducere i løbet af tilberedningen, hvilket forandrer smagsintentiteten over tid.

Lad dig inspirere af opskrifterne herunder eller kig forbi vores tema dedikeret til simreretter. Og lav trygt dobbel portion ‒ simreretter smager kun bedre dagen derpå.

Kilder: Samvirke // Politiken.dk // DR.dk