Syltning er en konserveringsmetode, der nedsætter en fødevares pH-værdi. Når man sænker pH-værdien, hæmmer man væksten af mikroorganismer og sikrer på den måde, at råvaren kan holde sig længere. Typisk sylter man ved at overhælde en fødevare med en sur eller sur-sød lage, men man kan også koge råvarerne i sukker ‒ denne metode bruges typisk til at fremstille syltetøj.
Vi er allerede kommet lidt ind på det: Fødevarer holder sig længere, når man sylter dem. At forlænge holdbarheden på råvarer har tidligere været af stor betydning, når man skulle sikre sig mad i vinterhalvåret.
I dag har de færreste problemer med at få mad på tallerkenen, og de syltede råvarer har derfor fået en ny funktion i vores madlavning: Syltede sager smager nemlig ret fantastisk og kan bidrage med et skønt syrligt touch til vores retter. For at opnå optimal velsmag bør en ret indeholde alle fem grundsmage: surt, sødt, salt, bitter og umami. Ved at anvende syltede råvarer i din madlavning er du allerede sikret de første to, nemlig det sure og søde.
De fleste kender syltning fra agurker og rødbeder, som vi kan købe på glas i supermarkedet og spise til en lun leverpostejmad. Men syltning kan meget mere end det. Man kan sylte alt med en fast konsistens ‒ og man kan sylte til både det søde og salte køkken. Herhjemme kender vi bedst syltede frugter og grøntsager, men i asiatiske lande sylter man bl.a. også kød. Man kan også sagtens sylte svampe og nødder ‒ kun fantasien sætter grænser, når det kommer til at sylte.
Når du skal sylte, skal du bruge et skoldet patentglas og en syrlig syltelage. Typisk baseres denne på eddike og smages til med sukker, salt og andre krydderier efter smag og formål. Her kan du se et eksempel på en basis syltelage, som kan justeres, efterhånden som du føler dig tryg ved processen. Find også inspiration i vores udvalg af opskrifter på syltede sager, som du kan finde nederst på siden.
Hæld alle ingredienserne i en kasserolle og kog dem op. Put i mellemtiden den råvare, du ønsker at sylte i et skoldet patentglas. Så snart lagen når kogepunktet, tages den af varmen og hældes i patentglasset. Lagen skal dække den råvare, du sylter. Luk glasset og lad det stå ved stuetemperatur i et døgn. Næste dag stiller du glasset på køl ‒ nu har du syltede godter til de næste mange uger.
Kilder: Syltedronningen - moderne syltning til alle måltider // Samvirke.dk