Mormors råd mod køkkenkatastrofer

09. juli, 2024

Vi kender det alle: Man har inviteret gæster til middag, stegen er i ovnen, flutet er bagt, salaten står klar - og så skiller sovsen. Vi er gået i mormors gemmer og har fundet hendes bedste tips og tricks til at tackle uventede udfordringer i køkkenet

Når sovsen skiller

Åh nej, skilte sovsen? Hvis du laver en sovs baseret på æg, eksempelvis bearnaise, kan du som regel redde den med et par isterninger. Tag sovsen af varmen, tilsæt isterningen og pisk så terningen ud i sovsen. Isterningen sænker temperaturen effektivt og sørger for, at æggene emulgerer i stedet for at ende som røræg med estragon.

Tip: Hvis du vil undgå, at sovsen skiller i første omgang, ligger hemmeligheden i temperaturen. Sovsen må aldrig blive varmere end 80 grader, og det undgår man ved at piske effektivt, hele tiden. 

Frels dig selv fra sovseskind

Hvis du har lavet din sovs i lidt for god tid, og vil undgå, at der kommer et trist skind på toppen, skal du finde smørret frem. Skær en klump af det kolde smør og fang det med en gaffel. Kør nu smørret let hen over den varme sovs, til det danner en fin hinde. Fedtet fra smørret forhindrer sovsen i at komme i kontakt med ilt, og redder dig derfor fra kedeligt sovseskind. Når sovsen skal bruges, opvarmer du den blot med let omrøring ‒ det ekstra smør gør kun sovsen godt.

Hvis maden er for salt

Var du lige lovlig rundhåndet med salten? Frygt ej, du har sandsynligvis værktøjet, der kan redde maden, lige ved hånden. Skræl blot en kartoffel og læg den rå i retten. Kartoflen suger salten til sig og kan hurtigt tages op inden servering. Hvis du ikke har en kartoffel på lager, kan du tilsætte sukker eller fløde til retten. Så er der ingen, der lægger mærke til, at du kom til at tabe saltkrukken.

Undgå vandplaskeri

Hvis du vil undgå at gryden koger over, kan du bruge et køkkenredskab i træ. Placer grydeskeen (eller et andet træredskab) over grydens kant. Det stopper vandet fra at koge over.

Kilder: Nina Yunkers: Gode råd er ikke dyre // Nina Yunkers: Når sovsen skiller // Samvirke.dk