Disse 3 svampe er de bedste at bruge, når du skal lave gryderet

18. oktober, 2018

Svampe i din gryderet giver både struktur og god smag. Men har du styr på hvilke svampe, der skal i gryden? Det er nemlig ikke helt lige gyldigt hvilke slags, du skriver på indkøbssedlen, når der står gryderet på menuen

Hylderne i supermarkederne vrimler med friske svampe, der indbyder til madlavning, men det er ikke alle svampene, der gør sig lige godt i din gryderet. Gå efter dem, der afgiver mest smag og bevarer sin struktur under tilberedningen – så går din gryderet fra at være god til genial.

Ultimativ umami

Svampe er skønne, og det skønneste må nok være, at de har et højt indhold af den femte grundsmag, umami. Umami betyder "velsmag" på japansk, og velsmag er netop det, du får ved at tilsætte svampe i dine gryderetter. Svampenes smag af umami fremhæver smagen i de øvrige ingredienser og bidrager med kraft og dybde til din gryderet.  

Men hvilke svampe skal så i gryden?

Man kan let blive fristet i supermarkedet, når de mange forskellige svampe med deres flotte farver og tilhørende flotte navne indbyder til madlavning, men når det kommer til gryderetter, er der specifikt tre svampe, du skal plukke fra hylden: 

Champignoner

Champignonen er nok den svamp, vi oftest byder indenfor i køkkenet – og det er med god grund. Den er let at håndtere i køkkenet, og så er den en loyal smagsgiver. Dens fyldige smag gør sig især godt i de varme og mættende retter, vi gerne varmer os på i løbet af efteråret og vinteren – heriblandt gryderetterne. Champignonen er især god i gryderetten, da den har en evne til at bibeholde struktur og bid selv efter længere tids tilberedning. Det giver os lidt at tygge på, når vi spiser. 

Karl Johan-svampe

Skal der fløde i din gryderet? I så fald, skal der også Karl Johan-svampe i. Den spiselige rørhat, der også har kælenavnet Karl Johan, har en mild og nøddeagtig smag, der fungerer aller bedst i fløde eller federe mad.

Smagfuldt tip: Du kan også tørre svampen og gemme den som krydderi, du drysser over din gryderet, når den er serveret. 

Portobellosvampe

Selvom navnet klinger Sydeuropæisk, kan svampen ikke løbe fra, at den bare er en forvokset brun markchampignon. Portobellosvampen har dog endnu mere tørstof end champignongen, hvilket gør den kraftigere i smagen, samtidig med at den ikke afgiver så meget væde. Portobellosvampen bevarer også sin struktur under tilberedning og med disse egenskaber er den oplagt at bruge i en gryderet, hvor smagen skal være intens og grøntsagerne skal have bid, der giver kontrast til den fløjsbløde kartoffelmos, som går hånd i hånd med gryderetten. 

Når svampene skal renses, inden de skal i gryden

... er det en god idé at slukke for vandhanen. Brug i stedet en blød svampebørste eller en almindelig ren pensel til at rense svampene med. Svampe suger nemlig vand til sig, og det gør ikke noget godt for hverken smag eller konsistens. Skær roden af svampene og børst snavs og skidt af. Så er du sikker på, at svampene bevarer deres egenskaber som smagsgivere. 

Nu ved du, hvilke svampe der skal i gryden – så mangler du bare opskrifterne. Men fortvivl ej, vi har fundet de bedste af slagsen frem til dig nedenfor. Du skal bare vælge din favorit, tilsætte vores gode råd, og så er der snart serveret en smagfuld og trofast varmekilde gennem efteråret og vinteren. 

Vil du være helt sikker på, at din gryde- og simreret emmer af god smag, har vi samlet 5 tips, der sikrer dig succes med simreretten, og er der rester til overs, kan du blive klogere på, hvor længe de egentlig kan holde sig i køleskabet. Velbekomme!

Kilder: Aarstiderne // Dr.dk // Samvirke