Det skal du spise i maj

02. maj, 2017

Ud med knoldene og ind med det saftige og sprøde. Nu er det maj, og det betyder danske asparges, friskfanget skrubbe og smagfulde urter

De varmere dage er ikke langt væk, og de sniger sig så småt ind i køkkenet med friske, forårssprøde råvarer. Her kan du finde et udpluk af de skønne sager, vi bliver introduceret til i maj og blive inspireret til, hvordan du kan spise dem.

Asparges

Hvad er skønnere end sprøde, danske asparges? De grønne og hvide stængler er i sæson fra maj til juli, så det er bare med at få nydt dem, mens de er her. Asparges kan steges, bages, dampes og grilles, så der er ingen undskyldning for ikke at integrere dem i månedens middagsretter.
Her kan du finde inspiration til, hvordan du kan få glæde af den knasende grøntsag i maj.

Spidskål

Spidskål er måske den skønneste kål af alle. Den kan give ekstra substans til dine salater, som erstatning for salatblade og fungere som en wrap i stedet for tortillas. Spidskål har en sød og mild kålsmag, sammenlignet med mange andre kåltyper, og den er derfor et godt valg til de knapt så kålglade familiemedlemmer. Prøv at steg eller grill dit spidskål - det smager fantastisk!

Jomfruhummer

Jomfruhummer er mindre end en almindelig hummer, men smager ligeså fantastisk. Kog, steg eller grill dem, og server dem som en lækker finger food på en dejlig, solrig aften. Husk at gemme skallerne - dem kan du bruge som smagsgivere i en lækker bisque eller skaldyrsfond.

Kørvel

Kørvel har en sød og aromatisk smag, som minder om anis og lakrids, og man kan både spise blade og stængel. Brug den som grønt drys i marinader, supper, saucer og i sammenkogte retter - men kom den først i den varme ret til sidst, da den hurtigt mister smag, hvis den bliver kogt.

Multe

Multe er en halvfed fisk med et fast og saftigt kød og smag, der minder lidt om laks. Multen er kun lejlighedsvis på besøg i de danske farvande, så det er nu, du skal slå til! Fisken kan nydes både stegt, grillet, dampet, kogt, marineret eller gravet - så der er ingen grund til ikke at få multe på menuen i maj.

Forårsløg

Nu er det tid til friskhøstede forårsløg. Forårsløget har en fin og mild løgsmag og en dekorativ grøn kulør. I madlavningen kan løget anvendes råt eller tilberedt, hvor det bidrager med en skøn smag og en dejlig sprødhed. Prøv det i asiatisk wok eller i en klassisk dansk kartoffelsalat. Alt undtagen løgets rødder kan spises, så husk at brug den grønne top.

Kinakål

Hvis du ikke har lavet mad med kinakål før, er det nu, du skal eksperimentere. Kinakål er en super sprød og saftig kåltype med en behagelig, mild smag. Kålen er kendetegnet ved dens brede, hvide stok og lysegrønne, krusede top. Brug den rå som supplement til andre kåltyper eller lynstegt i wokretter. Kålen tåler dog ikke længere tilberedning, da den vil miste sin delikate sprøde struktur.

Skrubbe

Skrubben er en mager fisk, der minder om rødspætten, men skrubbens kød er grovere i strukturen og smager af mere. Nyd din skrubbe på samme måde som en rødspætte: stegt eller dampet.

Tip! Prøv dig frem med paneringen. Du kan eksempelvis prøve en variant med fuldkornsmel, sesam eller birkes. Det kan sagtens hænge fast uden æg. Husk salt og peber - og at stege i rigeligt fedtstof, så skorpen bliver sprød og lækker.

Bøgehat

Bøgehatten er en skøn spisesvamp med en mild og nøddeagtig smag. Som noget ganske særligt bibeholder bøgehatten sin sprødhed efter tilberedning og kan derfor bidrage med struktur i sammenkogte retter. Hele bøgehatten kan spises, og den er skøn både syltet og smørstegt.

Koriander

Enten hader man den, eller også elsker man den. Koriander er en krydderurt, der virkelig deler vandene. Mens nogle synes, at den smager af sæbe, er andre vilde med dens aromatiske og parfumerede smag.
Krydderurten, der stammer fra sydvestasien, bliver særlig anvendt i asiatisk og mexicansk madlavning. Tilsæt først koriander, når retten serveres, da den ellers bliver kedelig og slatten.