Tema

Skønne retter med svampe

Kantareller, enoki, portobello og champignon ‒ svampesæsonen er over os, og det betyder skønne retter fulde af planterigets umami. Du får de bedste opskrifter med de skønne svampe lige her

Umami for alle pengene

Når du laver mad med svampe, er du sikret masser af velsmag. Spisesvampe indeholder nemlig store mængder af den femte grundsmag, umami, der bidrager med en fantastisk, kødagtig fylde til dine retter. Umami betyder velsmag på japansk og har betydning for vores mæthedsfornemmelse, når vi spiser. Jo mere umami, jo hurtigere bliver vi mætte. Der er med andre ord god grund til at kaste sig over de smagfulde svampe. 

Meget mere end bare en champignon

Den mest anvendte svamp herhjemme er champignon, der smager skønt i alt fra mørbradgryde (få verdens bedste opskrift på mørbradgryde her!) til pizza. Men svamperiget er stort, og hver svampeart har sin helt egen smag og egenskab i madlavningen. Portobellosvampe er skønne med fyld af eksempelvis ost, kantareller er lækre med fløde og hvidløg, og enokisvampe er et must i asiatiske supper. Vi kan kun anbefale, at du lægger en ny svampetype i indkøbskurven næste gang du besøger en af vores Coop-butikker ‒ der er gode smagsoplevelser i vente.

Rengøring af svampe

Når du skal rense svampe for jord, skal du undgå vand. Det lyder måske mærkeligt, men vandet trænger ind i svampene, gør dem bløde og forpurrer den gode smag. Brug i stedet en tør svampebørste med bløde hår, der nænsomt kan feje skidtet. Så får du de fineste svampe og den bedste smag!

Her finder du et væld af skønne opskrifter med alt fra champingon til trøfler. Bon appetit!