De varmere dage er ikke langt væk, og de sniger sig så småt ind i køkkenet med friske, forårssprøde råvarer. Her kan du finde et udpluk af de skønne sager, vi bliver introduceret til i maj, og blive inspireret til, hvordan du kan spise dem.
Hvad er skønnere end sprøde, danske asparges? De grønne og hvide stængler er i sæson fra maj til juli, så det er bare med at få nydt dem, mens de er her. Asparges kan steges, bages, dampes og grilles, så der er ingen undskyldning for ikke at integrere dem i månedens middagsretter.
Her kan du finde inspiration til, hvordan du kan få glæde af den knasende grøntsag i maj.
Spidskål er måske den skønneste kål af alle. Den kan give ekstra substans til dine salater, bruges som erstatning for salatblade og fungere som en wrap i stedet for tortillas. Spidskål har en sød og mild kålsmag sammenlignet med mange andre kåltyper, og den er derfor et godt valg til de knapt så kålglade familiemedlemmer. Prøv også at stege eller grille dit spidskål - det smager fantastisk!
Jomfruhummere er mindre end en almindelig hummer, men de smager ligeså fantastisk. Kog, steg eller grill dem, og server dem som en lækker finger food på en dejlig, solrig aften. Husk at gemme skallerne - dem kan du bruge som smagsgivere i en lækker bisque eller skaldyrsfond.
Kørvel har en sød og aromatisk smag, som minder om anis og lakrids, og man kan både spise blade og stængel. Brug kørvel som grønt drys i marinader, på supper, i saucer og i sammenkogte retter - men kom den først i den varme ret til sidst, da den hurtigt mister smag, når den bliver udsat for varme.
Det giver mening at kigge på, hvilke fisk der er i sæson i løbet af året - det er nemlig bedst for både bestanden og pengepungen. Og når du køber ferske fisk i sæson, kan du få helt friskfanget fisk. I maj kan du med fordel gå efter bl.a. multe, mørksej og rødspætte, og vi har fundet et par af vores bedste opskrifter på de lækre fisk.
Nu er det tid til friskhøstede forårsløg. Forårsløget har en fin og mild løgsmag og en dekorativ grøn kulør. I madlavningen kan forårsløget anvendes råt eller tilberedt, hvor det bidrager med en skøn smag og en dejlig sprødhed. Prøv det fx i asiatisk wok eller i en klassisk dansk kartoffelsalat. Alt undtagen løgets rødder kan spises, så husk at brug den grønne top.
Hvis du ikke har lavet mad med kinakål før, er det nu, du skal eksperimentere. Kinakål er en super sprød og saftig kåltype med en behagelig, mild smag. Kålen er kendetegnet ved dens brede, hvide stok og lysegrønne, krusede top. Brug den rå som supplement til andre kåltyper eller lynstegt i wokretter. Kålen tåler dog ikke længere tilberedning, da den vil miste sin delikate sprøde struktur.
Enten hader man den, eller også elsker man den. Koriander er en krydderurt, der virkelig deler vandene. Mens nogle synes, at den smager af sæbe, er andre vilde med dens aromatiske og parfumerede smag.
Krydderurten, der stammer fra sydvestasien, bliver særlig anvendt i asiatisk og mexicansk madlavning. Tilsæt først koriander, når retten serveres, da den ellers bliver kedelig og slatten.