Tips til at skrue ned for madbudgettet

19. april, 2018

Ville det ikke være skønt, hvis vi kunne spise godt og lækkert, og samtidig spare penge på madbugettet? Vi har samlet en række tips til, hvordan du kan gøre hverdagen smagfuld på budget.

Planlægning, planlægning, planlægning

Ja, planlægning er nøgleordet, hvis du gerne vil spare penge på madfronten. Mange af os ryger lynhurtigt i en fælde, når vi halvsultne på vej hjem fra job, skal tage stilling til, hvad vi skal spise til aften. Det fører til uhensigtsmæssigt store og impulsive indkøb, og ofte ryger der noget i kurven, som vi havde glemt, at vi allerede havde derhjemme. Ved at afsætte en halv time pr. uge til at lægge en plan for den næste uges måltider, sparer du både penge og tid i supermarkedet.

Tag udgangspunkt i det, du har

Når du så sætter dig ned og beslutter dig for, hvad der skal serveres i den kommende uge, er det en god idé at kigge i køkkenskabene. Hvad har du egentlig på lager? Det kan være, du har en pakke hakket kød i køleskabet eller måske en rest af kødsovs? Prøv at tage udgangspunkt i det du allerede har. At mindske madspild er en direkte gevinst på madbudgettet.

Spar penge og bliv sundere

De fleste danskere vælger kødet først, når middagen skal planlægges, men der er en hel del penge at spare ved gøre grøntsagerne til hovedelementet. Kød er nemlig generelt dyrere end grøntsager, så det er et smart træk, at reducere mængden. At du samtidig får de anbefalede mængder af grønt er et ekstra plus. Kig også i frostafdelingen, der er nemlig ligeså mange vitaminer i frostgrønt som i de friske grøntsager, men de er billigere og holder sig længere.

Køb stort ind

Når det er blevet tid til at handle, så gør det på én gang. Jo flere gange vi kommer ned i butikkerne, jo mere får vi lagt i kurven. Lav en indkøbsliste over alt, hvad du skal bruge til den næste uge og hold dig til den. Det er ret interessant at se hvor mange penge der er sparet på impulskøb, når måneden er omme.

Forberedelse frem for fastfood

Vi har alle prøvet at komme trætte og ugidelige hjem fra arbejde ‒ det sidste man kan overskue er at lave mad. Det bliver pludselig enormt fristende at ringe til pizzariaet eller få leveret noget take-out. Men det er dyrt og sjældent sundt. Et tip er, at lave en stor mængde af en fryseegnet ret, som du kan pakke portionsvis og have liggende på frost. Så er der mad i en håndevending, og det koster det halve.

Kilder: Taenk.dk // Dr.dk // Samvirke.dk