Som suppe, blød puré eller smagsgiver i simreretter. Bagt i ovnen, tilsat i bagværk eller som snack. Mulighederne er mange – og det er grundene til at spise græskar også.
Græskarret hører under den fornemme kategori powerfood. Det gør det, fordi det er rigt på næringsstoffer i forhold til det lave kalorieindhold. Faktisk indeholder 100 gram græskar kun 24 kalorier. Vil du spare på kalorierne, er græskar derfor oplagt at spise.
Græskar fylder godt i maven, og du opnår stor mæthed, når du gør brug af det orange guld i madlavningen. Du får også en portion vitaminer og mineraler indebords. Græskar er nemlig rig på A-, B- og C-vitaminer og mineralet kalium. Kalium virker positivt på væskebalancen og blodtrykket.
Desuden tilsætter græskar også en smuk farve, der gør suppen eller mosen indbydene at se på. Og det siges jo, at vi spiser med øjnene.
Når man tænker på græskar, leder tankerne ofte hen på de store orange af slagsen, der med uhyggelige ansigter lyser op i mørket og skræmmer onde ånder væk. Men det er ikke den slags græskar, der er bedst i madlavningen. Når du skal lave mad med græskar, skal du have fat i hokkaido- eller butternutgræskar. De har en sødere og mere fyldig smag, og så er skallen blødere, hvilket gør disse typer græskar nemmere at arbejde med i køkkenet.
Når nu græskarret indbyder til at blive spist, kan du lige så godt gøre det med manér. Hold dig varm gennem efteråret med en cremet græskarsuppe toppet med majs og tomater eller forkæl dine gæster med en let græskarsnack, inden middagen serveres.
Skal din græskarsuppe også toppes med knas? Læs med her, og få gode tips til hvordan du også får græskarrets kerner i spil i køkkenet.
Velbekomme!
Kilder: Madpyramiden // Powerfood af Kirsten Skaarup