Friske bær er en af sommerens bedste fornøjelser. Desværre varer fornøjelsen ikke altid ved.
Der går nemlig ikke mange dage før, bærrene ikke længere er friske – og der er ikke noget mere skuffende end at række ud efter bær i køleskabet, der har mug på overfladen og en blød konsistens. Suk!
Heldigvis kan du med en simpel metode bevare dine bærs friskhed meget længere – og give dig selv mulighed for at nyde lækre bær i længere tid. Så undgår du endda også madspild!
Hindbær, solbær, brombær, jordbær, kirsebær ... Vi elsker alle de søde, syrlige og solmodne bær.
Det elskelige ved bær er (altså foruden den gode smag), at de forskønner ethvert måltid.
Til morgen på den bløde grød med nødder og friske bær, til frokost i en sprød sandwich med brie og jordbær, som tilbehør til grillmiddagen i form af en god salat med blåbær og spidskål og selvfølgelig som dessert i en fløjlsblød cheesecake. Friske bær kan bare noget særligt i køkkenet og sætter sommerstemningen, vi alle har hungret efter gennem en lang og mørk vinter.
De friske sommerbær, der er dem af slagsen, som smager allerbedst, holder desværre ikke længe. De bliver hurtigt overmodne og mugne – og så skal de altså i skraldespanden fremfor i salaten.
For at undgå madspil og i stedet fylde dig selv, og ikke skraldespanden, med bærlækkerier, skal du skylle dine bær på en ganske særlig måde.
... så har du friske bær i længere tid.
Det lyder måske besynderligt, men faktisk skal du skylle dine bær i fortyndet eddike. Så holder bærrene sig friske længere.
Eddiken slår nemlig bakterierne i bærrenes overflade ihjel. Og sørger du blot for at fortynde eddiken i en god mængde vand, tager bærrene ikke smag af den syrlige eddike.
Det er afgjort de friske bær, der smager bedst. Men allerbedst er de, hvis de, foruden at være friske, også er i sæson.
Det kan desværre være uoverskueligt at finde rundt i de mange bær og hvornår de egentlig er i sæson og lige til at spise.
Derfor har vi lavet en stor guide til dig, du altid kan slå op i for at finde ud af, hvornår det nu lige er på året, dit yndlingsbær er bedst at toppe kagen med.
Se her: Stor oversigt over hvornår de forskellige bær er i sæson.
Når du nu har styr på, hvordan du holder dine bær friske og hvornår på året, du skal købe dem med hjem, er du garanteret bær, der fryder din madlavning – og smagsløg.
Kilder: Cook's Illustrated // The Kitchn //