Smart tip: Hold dine bær friske længere

03. juli, 2019

Friske bær er en af sommerens bedste fornøjelser. Desværre varer fornøjelsen ikke altid ved. 

Der går nemlig ikke mange dage før, bærrene ikke længere er friske – og der er ikke noget mere skuffende end at række ud efter bær i køleskabet, der har mug på overfladen og en blød konsistens. Suk! 

Heldigvis kan du med en simpel metode bevare dine bærs friskhed meget længere – og give dig selv mulighed for at nyde lækre bær i længere tid. Så undgår du endda også madspild!

 

Vi elsker bær i alle afskygninger 

Hindbær, solbær, brombær, jordbær, kirsebær ... Vi elsker alle de søde, syrlige og solmodne bær. 

Det elskelige ved bær er (altså foruden den gode smag), at de forskønner ethvert måltid. 

Til morgen på den bløde grød med nødder og friske bær, til frokost i en sprød sandwich med brie og jordbær, som tilbehør til grillmiddagen i form af en god salat med blåbær og spidskål og selvfølgelig som dessert i en fløjlsblød cheesecake. Friske bær kan bare noget særligt i køkkenet og sætter sommerstemningen, vi alle har hungret efter gennem en lang og mørk vinter.

De friske sommerbær, der er dem af slagsen, som smager allerbedst, holder desværre ikke længe. De bliver hurtigt overmodne og mugne – og så skal de altså i skraldespanden fremfor i salaten. 

For at undgå madspil og i stedet fylde dig selv, og ikke skraldespanden, med bærlækkerier, skal du skylle dine bær på en ganske særlig måde. 

... så har du friske bær i længere tid. 

 

Derfor skal du skylle dine bær i eddike 

Det lyder måske besynderligt, men faktisk skal du skylle dine bær i fortyndet eddike. Så holder bærrene sig friske længere. 

Eddiken slår nemlig bakterierne i bærrenes overflade ihjel. Og sørger du blot for at fortynde eddiken i en god mængde vand, tager bærrene ikke smag af den syrlige eddike.

Sådan gør du: 

  • Find en stor skål frem 
    Find en stor skål frem fra skabet. Hæld nu 1 dl. eddike og 6 dl. vand heri.

  • Hæld bærrene i skålen 
    Hæld dine friske bær i skålen. Du skal ikke klargøre bærrene inden, men bare hælde dem direkte i skålen – friske fra bakken. 

  • Lad bærrene trække i væsken
    Lad bærrene trække i væsken i et par minutter. Tag derefter bærrene op af væsken og læg dem på et stykke køkkenrulle. 

  • Lad bærrene tørre
    Bærrene skal nu tørre – godt og grundigt. Brug gerne flere stykker køkkenrulle til at duppe væsken af bærrene. Har du en salatslynge stående i skabet, er det oplagt at give bærrene en tur heri. 

  • Sæt bærrene i køleskabet
    Læg bærrene i en plastikboks med køkkenrulle i bunden. Lad låget på plastikboksen stå lidt åbent så eventuel fugt kan slippe ud. 

  • Spis løs af bærrene 
    Spis nu løs af bærrene i køleskabet – endda flere dage i træk. Hvis du da kan lade dem stå så længe. 

Spis friske og ikke mindst modne bær

Det er afgjort de friske bær, der smager bedst. Men allerbedst er de, hvis de, foruden at være friske, også er i sæson. 

Det kan desværre være uoverskueligt at finde rundt i de mange bær og hvornår de egentlig er i sæson og lige til at spise. 

Derfor har vi lavet en stor guide til dig, du altid kan slå op i for at finde ud af, hvornår det nu lige er på året, dit yndlingsbær er bedst at toppe kagen med. 

Se her: Stor oversigt over hvornår de forskellige bær er i sæson

 

Når du nu har styr på, hvordan du holder dine bær friske og hvornår på året, du skal købe dem med hjem, er du garanteret bær, der fryder din madlavning – og smagsløg. 

Kilder: Cook's Illustrated // The Kitchn //