Over en skål jordbær med fløde går diskussionen ofte på, hvorvidt et jordbær egentlig er et bær.
Nogle mener klart, at et jordbær er et bær, da navnet ikke indikerer andet, mens andre argumenterer for, at det faktisk er en nød.
Men hold nu godt fast. De søde, knaldrøde sommermirakler, vi alle elsker så højt, er hverken eller.
Læs med her, hvor vi afslører, hvad et jordbær egentlig er. Så er sommerens evige diskussion afgjort – én gang for alle.
Selvom navnet antyder det, er jordbær faktisk ikke et bær.
Et ægte bær består af en frugtknude, som er svulmet op. Et godt eksempel på et sådan ægte bær er solbær. Den Store Danske definerer jordbær som en urteagtig plante, der ved opsvulmning af frugtbunden danner en falsk frugt, som bærer mange småfrugter, der hver for sig er en nøddeagtig stenfrugt.
Den falske frugt er altså det røde frugtkød, som for mange af os er det genkendelige ved et jordbær, og de mange småfrugter, der hver for sig er en nøddeagtig stenfrugt, er de lyse sten, vi ser på ydersiden af det røde frugtkød.
Med definitionen på et ægte bær og et jordbær, kan vi konkludere, at jordbær altså ikke er et ægte bær. I hvert fald ikke botanisk set.
... men hvad er så det med de nøddeagtige stenfrugter?
Ja, de små lyse prikker på jordbærret er faktisk en samling af meget små nødder.
Selve jordbærret, det udvendige røde frugtkød, der smager så godt, holder på nødderne. Det fortæller naturvejleder og skovarbejder i Naturstyrelsen Tino Hansen til TV2.
Nauja Jensen, der er jordbærkonsulent i Gartnerirådgivningen, erklærer sig enig og forklarer til TV2, at det er de små nødder, som er jordbærrenes frugter. De sidder på en opsvulmet blomsterbund, det røde frugtkød, og udgør tilsammen det, vi kalder jordbær.
Svaret er kort: Nej.
Jordbærret er heller ikke en nød til trods for, at ydersiden af frugten består af en masse små nødder.
Forvirringen er total. Et jordbær er ikke et bær, da det ikke kan leve op til de botaniske krav, der er for et ægte bær.
Et jordbær har en masse små nødder på ydersiden, som det røde frugtkød holder på, men jordbær er heller ikke en nød.
Lad os få styr på forvirringen.
Faktisk er et jordbær, botanisk set, en flerfoldssamfrugt. Også kaldet en falsk frugt.
Jordbærret som flerfoldssamfrugt består af en opsvulmet saftig rød blomsterbund med talrige små stenfrugter, nødder, på overfladen.
Hvis du er lidt en botanisk nørd eller bare vil føre dig frem med vigtig viden under diskussionen om jordbær, kan du altså nu med gode argumenter kalde jordbær for flerfoldssamfrugter – og hverken bær eller nødder.
... det er dog helt okay, at du holder dig til betegnelsen bær. Det er trods alt den mest naturlige betegnelse, når vi smæsker saftige jordbær i os, der minder umiskendeligt meget om de andre bær, vi nyder.
Er du vild med bær? I så fald bør du læse vores store guide til, hvornår de forskellige bær er i sæson. Så kan du nyde bærrene, når de er aller bedst.
Okay. Vi indrømmer det. Det med at finde rundt i jordbærrets betegnelse kan være vanskeligt.
Vanskeligt er det dog ikke at blive enige om, at desserter og søde sager med jordbær er noget af det bedste.
Lad os også blive enige om, at det er svært at lade de friske jordbær i bakker stå i supermarkedet, og skulle det (højst sandsynligt) ske, at du fylder kurven med en bakke eller to fulde af solmodne jordbær, er du nødt til at afprøve vores opskrift på en sød og sprød eton mess. Dét er den bedste dessert med jordbær.
Eton mess er en simpel, engelsk klassiker bestående af jordbær, marengs og flødeskum. Den minder meget om en trifli – og så fryder den både øjet og smagsløget på en dejlig sommeraften.
Psst.. Vil du være sikker på, at din trifli smager som en drøm, skal du skrive vores tre gode tips til en perfekt trifli bag øret.
Se her: Få 3 simple tips til perfekt trifli.
Jordbær er ikke kun gode i desserter ‒ de fungerer også fantastisk godt i sommerens middagsretter. De solmodne jordbær kan du med fordel anvende i salater, men også i sandwiches og pasta, hvor de bidrager med et sødt element til retten.
Prøv også jordbær som tilbehør til lækre mørbradbøffer ‒ to skønne råvarer i kombination kan aldrig gå galt.
Har du fået lyst til endnu flere retter med jordbær, kan du bare tage for dig af vores udvalg nedenfor. Her har vi samlet vores absolut bedste opskrifter med jordbær.
... og som du nok kan se, er retterne også en fryd for øjet – hver og én.
Kilder: Den Store Danske // Plantorama // Sæson // TV2 //