Bank, bank. Har du også stået og banket på din melon i supermarkedet for at høre, om den er moden og lige til at tage med hjem?
Hvis ja, er du så egentlig klar over, hvad du lytter efter? For melonen svarer dig højst sandsynligt ikke.
At vælge den helt rigtige melon kan være en udfordring, og ofte er det med krydsede fingre og tro på skæbnen, at man udpeger sin favorit i bunken.
Det kan heldigvis blive nemmere. Fra nu af skal du nemlig bare følge disse tips til at vælge din, med garanti, saftige melon.
På en varm sommerdag er et stykke melon en skøn tørstslukker på grund af sit høje væskeindhold. Særligt vandmelonen er en læskende sommersucces, der sætter sommerstemningen i haver, på altaner eller i picnickurven.
Men melonen, både vandmelonen, honningmelonen og de andre af slagsen, gør det ikke kun godt som tørstslukker om sommeren.
De egner sig også fortrinligt som let forret med skinke, som ingrediens i en god salat til et stykke grillet kød eller som frisk topping til en svampet chokoladekage med hvid chokolade.
For at få det bedste ud af melonens mange kvaliteter, skal den selvfølgelig være moden og fuld af smag og saft.
... og sådan en melon er du sikret hver gang, hvis du bruger dine sanser.
Hvad end det er en vandmelon, honningmelon eller galiamelon, skal du altid starte med at udforske og inspicere melonen.
Er der revner, bløde pletter eller andre mærker, der indikerer, at melonen ikke er fit for fight?
I så fald, skal du holde dig fra den og i stedet lede efter en, der ser frisk og appetitlig ud på overfladen.
Selvom det er melonens indre, der byder på saft og god smag, er det vigtigt, at du tager et kig på melonens ydre, når du står med den i hånden.
Er du på udkig efter en god vand- eller honningmelon, skal overfladen være mat. En skinnende overflade kan nemlig betyde, at melonen er umoden.
Honningmeloner skal være lysegule og må ikke bevæge sig over i grønlige nuancer. Så risikerer du en umoden honningmelon.
Som vi nævnte tidligere, er du sikker på at tage den bedste melon med hjem, hvis du bruger alle dine sanser – også lugtesansen.
Det med at dufte dig frem virker bedst, hvis du skal have en honning- eller cantalupmelon med hjem.
Honning- og catalupmelonen skal dufte frisk og sød. Aller helst skal du kunne dufte en svag duft af honning. Så er den der!
Duft ikke bare til skallen, men derimod hvor stilken har siddet. Det gør det nemmere for dig og din lugtesans at afgøre, om det er en frisk og sød duft.
Hvis det alligevel er lidt svært at vurdere, hvorvidt duften af din honning- eller catalupmelon er frisk og sød, kan du supplere din inspicering med at mærke på melonen – også hvor stilken har siddet. Her skal den være let blød og give efter for et let tryk med fingeren.
Endelig kommer vi til det trick langt de fleste af os, nok har afprøvet – at banke på melonen i et forsøg på at lytte os frem til, om den er moden. Men kan man virkelig banke på en melon og ud fra lyden vurdere, hvorvidt den er moden eller ej?
Ja, det kan man. Og det er derfor et meget brugbart trick. Hvis du da ved hvilken lyd, du går efter.
Lyden skal være hul og dyb, når du banker med din håndflade på melonen. Så er du sikker på en melon, der får tænderne til at løbe i vand.
Er lyden mere fast og udefinerbar, risikerer du en melet melon, som bestemt ikke lever op til de høje forventninger.
Vær opmærksom på at dette trick virker bedst med en vandmelon, der tydeligt lyder anderledes, hvad end den er moden eller umoden.
Når du står overfor de uimodståelige meloner i supermarkedet, skal du altså bruge dine sanser til at udvælge den helt rigtige, der fylder dig med søde sommerfornemmelser – hvad end det er som tørstslukker, herlig forret, salat eller dejligt dessert.
Derefter skal du vælge hvilken opskrift med melon, du skal give dig i kast med. Dét valg er heldigvis heller ikke svært. Vi har nemlig samlet vores mest friske fristelser med melon til dig nedenfor.
Kilder: The Kitchn //