Sådan laver du kage på under 5 minutter

09. juli, 2024

Kender du det, at lysten til kage pludselig opstår, men at du samtidig ikke orker at skulle i gang med det helt store bageprojekt? Fortvivl ej: Vi har fundet et smart trick til at bage kage på under 5 minutter med ganske få ingredienser, så du altid lige kan bikse noget kage sammen, når den søde tand kalder på det.


Hemmeligheden bag det simple trick? Mikroovnen! 


Mikroovnen er en rigtig ven i nød, da du kan bruge den til alt fra at genopvarme rester til at tilberede æg, bacon eller asparges. Fire ud af fem danskere har en mikroovn derhjemme, viser en undersøgelse foretaget af Coop analyse. Vi er derfor mange, der er bekendte med den lille ovn, men den kan bruges til meget mere end du tror.

Kage i mikroovnen: Klar på 5 minutter

Kage er altid lækkert - om det er til dig selv, børnene eller begge dele. Det kan være alt fra en svampet brownie til friske blåbærmuffins – og du kan lave begge dele i mikroovnen, en såkaldt ”mug cake”. Den nemme kage har fået sit navn, fordi den typisk bliver lavet i en kop eller et krus. Prøv det af, hvis du vil have en lækker kage på en ny og sjov måde.

Herunder finder du ingredienslisten samt en simpel fremgangsmåde til at lave en af vores favoritter, når det kommer til mug cakes, nemlig den klassiske brownie. 

Ingrediensliste

  • 2 spsk. blødt smør
  • 2 spsk. sukker
  • 1 spsk. farin
  • 1 spsk. kakaopulver
  • 1 stk. mellemstor æggeblomme
  • 1 tsk. vaniljeekstrakt
  • 4 spsk. hvedemel
  • 1 tsk. bagepulver
  • 1 knsp. salt
  • evt. 2 spsk. chokoladeknapper


Sådan gør du

  1. Kom smørret i en kop og giv det 10–20 sekunder i mikroovnen indtil det er smeltet.
  2. Tilsæt sukker, farin og kakaopulver, og rør rundt med en gaffel, til massen er jævn.

  3. Tilføj derefter æggeblomme og vanilje, rør kort med gaflen, 
og tilsæt så mel, bagepulver og salt. Rør dejen jævn. Vend halvdelen af chokoladeknapperne i, og hæld dejen i et papkrus på 2 1/2 dl.

  4. Bag kagen i mikroovn i 50 sekunder ved 600 W, 30 sekunder ved 800 W eller 25 sekunder ved 1000 W. Drys de resterende chokoladeknapper over, og giv kagen yderligere 30 sekunder. Lad den køle af – gerne i 15 minutter (hvis du kan holde ud at vente så længe), så den når at blive lækkert sej i konsistensen, inden den serveres.

  5. Drys evt. med lidt hakket chokolade, rørsukker, bær, flødeskum, mascarpone eller andet på toppen.

  6. Voila: Så er din kage færdig og klar til at blive spist.

Prøv også: Se her vores lækre opskrift på blåbærmuffins i mikroovnen.

Undgå uheld

Først og fremmest er det vigtigt, at du sikrer dig, at den kop du har valgt, er sikker at komme i mikroovnen. Herefter er det vigtigt, at koppen er stor nok, så kagen ikke flyder over - den hæver nemlig meget under bagningen! Et normalt krus eller en stor kop har en størrelse på omkring 3 ½ dl., som er det de fleste mug cake-opskrifter passer til. Du skal derfor huske at tjekke størrelsen på den kop, du bruger og tilpasse mængden af dej derefter.

Hvis du vælger at bruge et papkrus til at bage din kage i, er det vigtigt at fore kruset med et stykke bagepapir. Papkruset kan nemlig indeholde en tynd plastfilm, og den er ikke godkendt til den høje temperatur eller til kontakt med fedt og olier.

Tip: Bag kagen i et lille papkrus eller isbæger, så du kan putte den i madpakken eller lave flere til at tage med på skovturen.


Kage i mikroovn er altså både nemt og hurtigt, der er ingen spild eller rester, og så er der et minimum af opvask. Der er altså absolut ingen grund til ikke at prøve det af. Velbekomme!

Læs også: Bruger du din mikroovn forkert?