Bruger du din mikroovn forkert?

16. april, 2018

Vidste du fx, at din mad skal have lov til at hvile, efter den har været i mikroovnen? Og har du styr på, hvad der absolut ikke må komme i den smarte ovn? 

Fire ud af fem danskere har en mikrobølgeovn derhjemme, viser en undersøgelse foretaget af Coop Analyse. Vi gør altså flittigt brug af den lille ovn, men der er visse forbehold, vi bør tage, når vi tænder for den. 

Mikrobølgeovnens stærke og svage sider

En mikroovn er et godt supplement til komfur, ovn og grill, men den er ikke en erstatning. 

Den er god til hurtig opvarmning af små portioner og optøning af såvel rå som tilberedte frostvarer. Derudover fungerer mikroovnen også til kogning af fisk, farsretter, grøntsager og frugt. På grund af den korte opvarmningstid bevarer maden flere af de vigtige næringsstoffer, hvilket også er en fordel. 

Selvom mikrobølgeovnen tydeligvis har gjort sig fortjent til en plads i dit køkken, så har det lille mikro-mirakel også sine svage sider. Du kan hverken stege eller bage i en almindelig mikroovn, ligesom den også er uegnet til at tilberede store portioner i. 

Husk fordeling af varmen 

Når du tilbereder din mad i mikrobølgeovnen, er det vigtigt, at varmen fordeler sig jævnt i maden. På den måde bliver eventuelle sygdomsfremkaldende bakterier slået ihjel. Den mest jævne fordeling af varmen får du, hvis du opvarmer din mad i en rund og flad beholder.

For at forbedre varmefordelingen yderligere kan du med fordel dække maden til med en flad tallerken. På den måde undgår du også tør og kedelig mad. 

Hviletid er vigtig tid


For at sikre at alle mikroorganismer bliver dræbt, skal alle områder i maden, hvad end det er kød eller en færdigret, opnå en vis temperatur i en vis tid. Ovnens mikrobølger trænger kun en til fem centimeter ind i retten, og varmen skal derfor fordele sig til hele portionen, før man kan sige, at den er gennemkogt eller -stegt. Derfor kræver det, at maden hviler, når den er taget ud af mikroovnen. Ofte tager det kun den tid, det tager at dække et bord.
For at være sikker på at bakterierne er dræbt, skal temperaturen op på mindst 75 grader i hele retten. 

Når du tøer din mad op i mikroovnen, skal den efterfølgende hviletid vare ligeså længe, som selve optøningen i ovnen har varet. Skal du også færdigtilberede den optøede madvare i mikroovnen, skal den hvile igen inden servering. 

Pas på med 

  • Dåser
  • Yoghurtbægre
  • Husholdningsfilm
  • Kødbakker
  • Bestik og metal
  • Ler og fajance
  • Fade og skåle af melamin
  • Stanniol

... når du bruger din mikrobølgeovn. Porcelæn og glas må du stort set altid bruge. 

Frem med vand og sæbe 

Rengøring kan i langt de fleste tilfælde ikke undgås – heller ikke når det kommer til mikrobølgeovnen. Maden kan let stænke under opvarmningen, hvilket betyder madrester på både sider og ovnlågen. 

Når mikrobølgeovnen skal gøres rent, er alt du behøver vand, opvaskemiddel og en klud. Brug aldrig skuremiddel eller -svamp, da det kan ridse og beskadige ovnen. Husk at afbryde strømmen når du går i gang med rengøringen, da el og vand aldrig bør kombineres. 

Kilder: Miljø - og Fødevareministeriet, Alt om kost // Samvirke // Coop Analyse