Sådan fjerner du nemt jordbærtoppen – helt uden kniv

25. juni, 2019

Den grønne top på jordbærret står i flot kontrast til den knaldrøde farve. Det kan vi hurtigt blive enige om. 

Lad os også blive enige om, at toppen så heller ikke er til mere gavn. Faktisk er den bare en tidsrøver, der udsætter jordbærspiseriet med lange minutter. Og så er den et besvær, der resulterer i store afskårne dele af det ellers gode jordbær, der bare ryger i skraldespanden. 

Heldigvis kan du med ét særligt redskab komme tidsrøveren til livs – og snart servere hele, flotte jordbær uden stilk. Lige til at spise! 

... og helt uden at finde kniv og skærebræt frem.

 

En irriterende tidsrøver 

Selvom vores forkærlighed for jordbær ikke er til at tage fejl af, ser vi os gerne frie for tjansen med at klargøre jordbærrene.

Det er besværligt og kræver tålmodighed, hvilket er særligt svært, når de saftige jordbær viser sig frem i bakken, og så er det som om, at jordbærrene ikke bevarer deres flotte form efter en tur under kniven. 

Når man skærer toppen af jordbær, risikerer man nemlig at skære for meget af det lækre, røde frugtkød, og jordbærret er ikke længere nær så indbydende, som da det lå der i bakken. 

Piller man den grønne stilk af, risikerer man, at der stadig sidder små, grønne og knap så appetitlige blade på jordbærret. Og det er altså besværligt, når man bare har lyst til at sætte tænderne i det saftige bær. 

Heldigvis gør det særlige redskab det langt nemmere at ordne jordbær fremover – og så er redskabet endda børnevenligt, så også de små kokke kan være med. 

 

Brug et sugerør til at fjerne jordbærtoppen

Hvis du gik og troede, at sugerør kun er noget, du kan sippe en drink af i løbet af sommeren, så kan du godt tro om igen. 

Sugerør er nemlig dit nye redskab, der gør det nemt at ordne jordbær fremover. 

Du kan både bruge sugerør af plastic, glas, pap – og endda tropiske sugerør af bambus.

 

Sådan gør du

  1. Skyl og klargør
    Skyl dine jordbær under koldt vand og læg dem klar i en skål.

  2. Tag et jordbær
    Tag nu et enkelt jordbær op fra skålen. Hold jordbærret i den ene hånd og sugerøret i den anden.

  3. Pres sugerøret igennem
    Stik sugerøret ind i bunden af jordbærret og pres nu sugerøret igennem – hele vejen op gennem stilken på jordbærret, indtil toppen ryger af. 

  4. Fjern toppen
    Fjern toppen fra sugerøret og træk sugerøret ud igen. Du har nu et helt, fint jordbær, der ikke har mistet store dele af det lækre frugtkød, men derimod kun den grønne stilk.  

  5. Fortsæt med de andre jordbær
    Fortsæt nu med de andre jordbær i skålen. 
  6. Servér og nyd
    Servér de lækre jordbær. Nyd først det indbydende syn og derefter smagen af sommerens hele, røde herligheder. 

 

Bliv endnu klogere på sommerens favorit

Spis dem på klassisk vis med fløde, til dessert i en trifli med knasende marengs og cremet flødeskum eller på picnic i en sprød sandwich med brie og ruccola.  Der er ikke noget bedre end saftige og solmodne jordbær.

Men selvom sommerens favorit skaber stor glæde, opstår der også små diskussioner rundt omkring, når de danske jordbær begynder at gøre sit indtog – for hvad er et jordbær egentlig? 

Nogle mener klart, at et jordbær er et bær, da navnet ikke indikerer andet, mens andre argumenterer for, at det faktisk er en nød. 

Men hold nu godt fast. De søde, knaldrøde sommermirakler, vi alle elsker så højt, er hverken eller. 

Læs her: Nej, jordbær er ikke et bær. Eller er det? 

Du kan også blive endnu klogere på, hvordan du får det bedste ud af jordbærrene i køkkenet ved at udforske vores udvalg af lækre opskrifter nedenfor. 

Du finder både indbydende desserter, gode sandwiches og skønne salater. Velbekomme! 

 

Kilder: Tv2.dk // The Kitchn