Sådan får du cremet suppe - helt uden fløde!

17. oktober, 2019

Med de kolde måneder følger også ofte mad i den lidt tungere kategori, varm kakao med flødeskum og andre lækre forkælelser. Derfor kan det være tiltrængt med lidt mindre fed mad en gang imellem. Det er her tricket kommer ind i billedet. 

Vi giver dig nemlig den perfekte opskrift på cremet suppe - men uden at tilsætte fløde.

Cremet suppe - uden fløde? Det lyder næsten for godt til at være sandt, men det er det ikke. Bare læs med her, hvor vi giver dig nogle lækre, simple og fløjlsbløde tips, der er lige til at slubre i sig.

Få cremet konsistens hver gang

Hemmeligheden bag en cremet suppe er mængden af stivelse fra suppeingredienserne. Hvis der kommer for meget vand i suppen, så bliver stivelsen fortyndet for meget... Hvis der ikke kommer nok vand i, er der omvendt for meget stivelse og suppen bliver klumpet, grynet og grødet. 

Fløde bruges ofte til at hjælpe den cremede konsistens endnu mere på vej i supper, men du kan nemt smutte uden om fløden, hvis du vil. Suppe kan laves på et hav af lækre måder og der findes opskrifter både med og uden fløde.

Hvis du falder over en lækker opskrift med fløde, kan du nemt bytte fløden ud med en af de her ingredienser:

  1. Havregryn
  2. Kartoffel
  3. Ris

Disse tre ingredienser kan give en cremet konsistens, da de har et naturligt højt indhold af stivelse. 

Du skal dog ikke bruge alle tre ting på en gang, men du kan bruge den, du lige har i køkkenskabet eller på køl. 

Hverken havregryn, kartoffel eller ris påvirker smagen i suppen betydeligt, men det kan være en god idé at efterkrydre den, når du har blendet suppen. På den måde får du en suppe, der er perfekt cremet og krydret. 

De følgende tricks tager udgangspunkt i supper, hvor grøntsager indgår som base. Du kan fx bruge opskriften længere nede i artiklen eller bruge følgende tricks i dine egne yndlingsopskrifter. 

Havregryn

Til 1 kg. grøntsager skal der bruges 0,6 dl. havregryn og 12 dl. bouillon.

For at undgå en grynet konsistens, skal du bløde havregrynene op i bouillon.

Kom havregryn op i en skål og dæk dem til med bouillon. De skal ligge i blød imens grøntsagerne koges møre i resten af bouillonen.

Når suppen skal blendes, kommer du blot grøntsager, havremasse og bouillon sammen op i blenderen. Det er nemt, simpelt og yderst mættende.

Kartoffel

Til 1 kg. grøntsager skal der bruges en kartoffel og 12 dl. bouillon.

OBS: Laver du en kartoffelsuppe, skal du blot se bort fra dette tip. 

Skræl kartoflen og skær den i mindre stykker. Kom kartoflen op i gryden med de resterende grøntsager og vent på det hele er kogt mørt.

Når suppen skal blendes, hælder du blot hele indholdet fra gryden op i blenderen og trykker 'start'. Det behøver nemlig slet ikke være så svært, at få en fløjlsblød suppe!

Du kan prøve vores skønne opskrift på linsesuppe, hvor der bruges kartoffel i stedet for fløde.

Ris

Til 1 kg. grøntsager skal der bruges 0,6 dl. ris og 12 dl. bouillon.

For at suppen ikke skal blive grynet, koges risene sammen med grøntsagerne.

Kom grøntsagerne op i gryden og svits dem i et par minutter. Tilsæt derefter ris og rør rundt, så både grøntsager og ris er dækket af bouillon.

Når suppen skal blendes, kommes bouillon, grøntsager og ris i blenderen. Blend suppen til du har en lækker og cremet konsistens. Det kan sagtens være nemt, at lave suppe fra bunden!

Simpel opskrift på grøntsagssuppe

Der skal bruges 12 dl. bouillon til 1 kg. grøntsager. Du kan vælge lige præcis slags bouillon du vil, så du kan give suppen dit eget personlige præg. Prøv dig frem og find den perfekte smagskombination for dig eller brug den klassiske grøntsagsbouillon til din suppe.

  1. Ordn grøntsagerne og skær dem i mindre stykker. Størrelsen på stykkerne afhænger af din tålmodighed og tid til rådighed. Små stykker skal koge i kortere tid end store stykker.
  2. Hak lidt løg, hvidløg eller porre og svits det af i en stor gryde med lidt olivenolie og en knivspids salt.
  3. Tilsæt stykkerne af grøntsager og svits det hele i ca. fem minutter.
  4. Hæld bouillon i gryden. Tilsæt evt. ris eller kartofler i dette trin.
  5. Kog grøntsagerne til de er møre. Det tager 20-40 minutter afhængig af stykkernes størrelse.
  6. Blend grøntsagerne og bouillonen til du opnår en cremet konsistens. Tilsæt evt. havregryn ved dette trin.
  7. Smag suppen til med fx salt, peber og citron. Krydr evt. med stærkere krydderier for at få en mere kraftfuld suppe.

Hvorfor er det godt at spise suppe?

Suppe er godt, fordi det luner kroppen på kolde dage. Du kan krydre din suppe ekstra med fx chili, så du får en endnu mere varm fornemmelse gennem kroppen. Prøv vores krydrede thai-fiskesuppe med tigerrejer eller vores hotte chilisuppe.

Suppe er godt, fordi det er nemt og billigt at lave. Du kan evt. tømme køleskabet for grøntsagsrester eller gå ned efter sæsonens grønt i butikken. Det er både godt for klimaet og pengepungen. Derudover kan du lave en stor portion og varme resterne dagen efter. Nemt og lækkert!

Suppe er godt, fordi det giver en skøn mæthed i maven. Ved velsammensætte supper er der godt samspil mellem proteiner, volumen og grøntsagernes fibre. Derudover kan du spise et godt stykke brød til, så det mætter ekstra meget. Du kan fx prøve vores lækre kartoffelsuppe med porrer, bacon og purløg, vores vegetariske græskarsuppe med quinoa eller vores lynhurtige suppe med svampe og æble, der kun tager 20 minutter at lave.

Suppe er godt, fordi det kan give fantastiske smagsoplevelser. Ved at blande forskellige råvarer kan du opnå små smagseksplosioner i munden, da varm suppe har frie tøjler til at holde fest i din munds smagsløg. Det gælder blot om at komme i gang og finde dine yndlingssmage.

Og så er der vist ikke andet end at sige: Rigtig god suppeappetit!

Kilder: Bo Bedre // Martin Kreutzer & Sandra Pugliese //