Vi elsker asparges! Og når nu sæsonen for de smagfulde stængler er alt for kort, er det bare om at nyde den gode smag og sprødhed i alt fra lækre tærter til et fuldendt stjerneskud.
Men hvordan bevarer man den knasende sprødhed i sine asparges – også efter et par dages opbevaring? Dét har vi en lige-til-løsning på!
... alt du behøver er faktisk bare et glas vand. Og selvfølgelig dine asparges. Læs med og bliv klogere på forårets (altid sprøde) bebuder her.
Der er intet, der som sprøde (der var den igen) og friske asparges slår fast, at foråret har meldt sin ankomst.
I starten af foråret indtager de hylderne i supermarkedet og i løbet af ingen tid er både de hvide og grønne asparges vores foretrukne go-to-grøntsag, vi fylder i kurven – og snart i maden.
Forskellen på grønne og hvide asparges ligger i dyrkningen af de to.
De grønne asparges har fået lov til at skyde i vejret og få sol, mens de hvide asparges er dækket af jord, indtil de bliver høstet. Hvide asparges er altså derfor bare grønne asparges, der ikke har fået sol.
... næsten. Der er nemlig også forskel på, hvordan de to typer af asparges skal tilberedes i køkkenet.
Grønne asparges kan spises rå og sprøde som tilbehør til et saftigt stykke kylling eller som topping i små stykker til en cremet portion risotto.
Hvide asparges har derimod en genstridig skræl og skal derfor skrælles inden tilberedning. De bør ikke spises rå, men kan derimod nydes i fx hjemmelavede tarteletter, der altid er et hit på middagsbordet.
Uanset hvilken type asparges du vælger, bør du altid knække det nederste stykke af. Du skal knække, hvor aspargesen naturligt giver efter.
Når vi nu har fundet forskellen på de to typer af asparges, har vi også afgjort, at den grønne asparges gør sig særligt godt som sprødt element.
Og når netop sprødheden er aspargesens særlige egenskab, er det selvfølgelig vigtigt, at vi bevarer netop den så længe som muligt.
Står du med en håndfuld asparges tilovers, skal du ikke bare lægge dem i grøntsagsskuffen i køleskabet for at gøre dine andre grøntsager selskab. Så bliver de hurtigt kedelige og den sprøde egenskab forsvinder.
Find i stedet et glas, evt. et tomt syltetøjsglas, frem fra skabet. Saml aspargesene i et bundt. Hold dem sammen med en køkkenelastik.
Skær bunden af dine asparges og sæt dem i glasset. Hæld nu koldt vand i glasset, så vandet dækker bunden af dine asparges.
Sæt en plastikpose løst om glasset og placér glasset med asparges på hylden i køleskabet. Her holder de sig friske og sprøde i op til en uge.
Tip: Hvis vandet ser grumset ud efter et par dage, skal du erstatte det med nyt, frisk vand i glasset.
Er skaden sket, og står du med lidt slatne asparges i hånden, kan du på samme måde skære enderne af og sætte dem i koldt vand i et par timer. Det hjælper med det samme på friskheden.
Du har sikkert en samling af yndlingsopskrifter med asparges, men det skader aldrig at udvide horisonten – slet ikke når det er med nye smagfulde favoritter til samlingen.
Brug fx små stykker af grønne asparges som topping på din pizza. Det smager virkelig godt!
Eller prøv noget nyt og grønt og erstat pølsen i din "hotter" med en sprød asparges. Dertil en cremet estragonmayonnaise. En hotdog i forklædning, der kan noget helt særligt, den sædvanlige af slagsen ikke kan!
Nedenfor kan du finde endnu mere inspiration til både nye og klassiske retter med sprøde asparges. Velbekomme.
Kilder: Forbrugerrådet Tænk // The Kithn //