Sådan laver du den perfekte rødgrød

09. juli, 2024

En god balance mellem kraftige og milde danske sommerbær med det rette opkog, knasende sukker og kølig mælk eller fløde er svaret på dét spørgsmål

I hvert fald hvis man spørger brødrene Price, som har et særligt kærlighedsforhold til gode gamle madtraditioner. Og Claus Meyer, stolt beskytter af lokal madkultur og gode råvarer, er stort set enig.

Brug hele paletten af bær

I Prices opskrift er der både solbær, ribs, hindbær og jordbær, og Meyer råder dig ligeledes til at bruge en god balance mellem mildt og kraftigt smagende bær. Hvis du foretrækker en høj grad af hele bær i grøden, skal du komme de skrøbeligste, som hindbær og brombær, i til sidst.

Kog og jævn med omhu

Gryden med bær og sukker opvarmes forsigtigt, og det må ikke koge mere end 2-4 minutter, afhængigt af den ønskede konsistens. Meyer råder dig desuden til at lade bær og sukker trække i gryden to timer, så bærrene safter, inden du tænder for varmen. Hvis du vil jævne med kartoffelmel, kommes det i, mens grøden er lige under kogepunktet, for ellers bliver den lang i konsistensen.

Sukker og piskefløde er en smagssag

Du kan ikke veje opskriftens sukker slavisk af, for der er kæmpe variation i bærrenes sødme. Start med en mindre mængde sukker og smag til undervejs. Ifølge Meyer kan du desuden drysse et lag af sukker på toppen inden afkøling, fordi det forhindrer en hinde på grøden.

Sidste spørgsmål: Mælk eller fløde? Du ved nok godt, hvad brødrene mener. Men Meyer er åben for både mælk, fløde og vaniljeis. Du vælger selv!

Kilder: Claus Meyer, Almanak // Brødrene Price