Sådan undgår du, at din avocado bliver brun

29. april, 2019

Er du også vild med alle de lækre salater, gode madder og cremede dips en avocado beriger os med? Hvis ja, har du sikkert også stået med en rest avocado tilovers, du ikke nænner at smide ud, men som du næsten også er sikker på, er brun, kedelig og uappetitlig i morgen.

… heldigvis er der et simpelt trick, der holder din avocado grøn og frisk – og lige til at spise. Og det er endda selvom, du har skåret din avocado over og gerne vil gemme resterne til senere brug. 

Er det en frugt eller grøntsag? 

… nogle har sågar prøvet at overbevise om, at avocado er en nød.
Ja, stenen ligner en nød, men at avocadoen skulle være en nød i sig selv, køber vi ikke.

Avocadoen er nemlig en frugt. Nærmere bestemt en klimakteriefrugt. Den er derfor i samme familie som æbler, kiwier og tomater. 

En klimakteriefrugt er en frugt, der modner hurtigere, når den ligger sammen med fx en banan på køkkenbordet. Bananer afgiver nemlig et stof, der hedder ethylen, der fremmer modningsprocessen hos klimakteriefrugter.

Vil du derfor have din avocado til at modne hurtigere, skal du gribe fat i frugtskålen og snuppe en banan. Læs med her, og bliv klogere på hvordan du nemt modner din avocado hurtigere.

Sådan undgår du, at din avocado bliver brun

Når du nu har fået styr på, hvordan din avocado modner hurtigere, skal du, som lovet, selvfølgelig også have styr på, hvordan du undgår, at din avocado bliver brun og knap så appetitlig.

Tricket er simpelt: Alt du skal bruge er faktisk bare din avocado og en ske. 

  • Del din avocado
    Del din avocado i to og twist den i to dele.

  • Tag kødet ud af den ene avocado
    Brug en ske til at tage kødet ud af den ene del af din avocado. Det skal være den del af din avocado uden sten. Brug nu avocadokødet som du foretrækker fx til en god avocado- og rejemad

  • Brug din avocado som låg
    Læg nu den avocado-del uden kød over den anden del med stenen i og gem den samlet til senere brug. 

    Den avocado-del uden kød fungerer som et lag af beskyttelse og bevirker, at den anden del af din avocado ikke bliver brun, men holder sig grøn, frisk og lige til at spise senere. Smart, ikke?

    Du kan gemme den til aftenmaden eller lade den ligge til dagen efter, men gem den i køleskabet, da køleskabets temperatur nedsætter din avocados modningsproces, og du er derfor sikker på, at den ikke bliver for blød til brug. 

 

Sådan kan du også spise avocado

Når du nu ved, hvordan du holder din avocado frisk, og at det ovenikøbet også er en frugt, så er det altså bare med at udnytte de mange lækre, spiselige muligheder den grønne frugt giver. 

Avocadoen behøver nemlig ikke bare at blive spist i salat eller i den ellers cremede og uimodståelige guacamole (vi indrømmer, at meget af vores avocadoforbrug går til netop dén lækre opskrift). Udvid i stedet dine sædvanlige opskrifter med avocado i søde sager og desserter, hvor avocadoen tilsætter en cremet konsistens og fyldig, god smag.  

Det kan virke som en grænse, der skal overskrides: Skal der virkelig avocado i min dessert?

... men ja, det skal der. I hvert fald hvis du vil have uimodståelige søde sager at sætte tænderne i!

Avocado gør sig fx rigtig godt som cremet element i din smoothie i selskab med andre bær og frugter. 

Du kan også prøve disse enormt lækre chokoladeis, hvor avocado’en spiller en afgørende rolle for isens cremethed, der netop gør denne ispind til noget helt særligt – især på en varm sommerdag.

Sådan laver du lækre ispinde med chokolade og avocado

Sammensætningen af chokolade og avocado (og så endda i en is) kan måske lyde særligt. Det er det også. Det er nemlig særligt lækkert! 

Og når du netop ser din avocado som en frugt, er det ikke så særligt længere – og vi garanterer dig, at denne kombination sagtens kan leve op til din yndlings jordbæris. 




Er du mere til den klassiske guacamole, der hænger uløseligt sammen med det lækre og smagsrige mexicanske køkken, er du nødt til at læse vores effektive tip til hvordan du undgår, at din guacamole bliver brun. Dét tip kan du ikke undvære, hvis du (som os) elsker guacamole. 

Om du er til ispinde, guacamole eller måske en helt anden opskrift med avocado, er du i hvert fald ved at være avocado-ekspert og kan nu nyde både viden om og den gode smag af den dejlige avocado.  

Kilder: BBC Good Food //