Det skal du spise i april

19. marts, 2018

Så er vi nået til april. Forårssolen kalder det grønne frem fra sit vinterhi, og det betyder nye friske råvarer - også dem man kan høste på en dejlig slentretur i det fri

Solen er endelig begyndt at give os håb om varmere tider. Denne måned byder på råvarer, som vi kender fra det klassiske frokostbord, men også et par overraskelser fra skovkanten. Uanset om du mangler input til helligdagenes selskaber, eller blot ønsker inspiration til sæsonaktuel hverdagsmad, kan du finde opskrifter med månedens friskeste fødevarer lige her.

Ramsløg

Ramsløg er forårets hvidløg! Ramsløget vokser vildt i Danmark og kan kendes på deres skarpe duft af løg. Smagen minder om hvidløg, men er en smule mildere. Den aromatiske urt er både smuk og velsmagende, og kan bruges som erstatning for hvidløg i madlavningen. Prøv den også i pesto og marinader, f.eks. til et godt stykke lam. Kun fantasien sætter grænser, når det gælder brugen af ramsløg ‒ men få det brugt, mens det er her!

Rabarber

Nu er den her endelig! Rabarber er et klart tegn på at det er forår, solen er tilbage og sommeren på vej. Den syrlige rabarber har længe haft plads i det søde køkken som grød og kompot, men er også et skønt element på middagstallerkenen. I april foreslår vi, at du byder den sprøde rabarber velkommen og får en forsmag på sommeren ‒ som køkkenchef bestemmer du, hvordan.  

Rejer

Rejer er lidt en af en klassiker, når det kommer til forretter - bare tænk på den dejlige rejecocktail. Men rejer kan anvendes på mange andre måder. Det lille skaldyr kan nemlig bruges i mange retter, og gør det godt både i forretter, pasta, salater og meget mere. 

Radiser

Hvad er skønnere end sprøde, saftige radiser? Radisens let stærke smag gør sig godt på mange danske smørrebrød, men kan også med fordel anvendes på andre måder. Har du mon prøvet bagt radise? I de følgende opskrifter, kan du finde inspiration til brugen af radise i salat, på brød og bagt i ovnen.

Salat

Hovedsalat, snitsalat, pluksalat og bindsalat ‒ salat er ikke bare salat. Mange tyr ofte til icebergsalaten og det er lidt en skam, for salat findes i et utal af lækre varianter, hver med sit særpræg. Vi foreslår, at du bruger april måned til at gå på opdagelse i salatens univers: En oplagt anledning til at få spist de lækre forårsgrøntsager og samtidig lære salatens mange anvendelsesmuligheder at kende. To fluer med ét smagfuldt smæk.

Spinat

Nu vi er i salatens verden, bør vi også gøre plads til spinaten. Frisk spinat kan bruges i salatskålen, som alternativ til klassiske salater ‒ eller anvendes, frisk eller fra frost, i varme retter. Find inspiration til, hvordan du kan bruge spinaten her.

Champignon

Vi er vilde med svampe, og lige nu kan vi mæske os i champignon med god samvittighed. Svampe er rige på den 5. grundsmag, Umami, der bedst kan karakteriseres som fyldig, rig eller kødagtig. Dét gør svampene skønne i vegetariske retter, men champignon er også velegnede i retter med kød, hvor de underbygger rettens umamismag. Champignon er lette at håndtere i køkkenet, fordi overfladen er glat, i modsætning til mange andre svampearter, der skal børstes grundigt rene for jord.

Sild

Kan du forestille dig et frokostbord uden sild? Det er svært, men heldigvis har vi fire opskrifter med sild klar, som vil passe perfekt på frokostbordet. 

Opskrifter med sild