Det skal du spise i april

19. March, 2018

Så er vi nået til april. Forårssolen kalder det grønne frem fra sit vinterhi, og det betyder nye friske råvarer - også dem man kan høste på en dejlig slentretur i det fri. 

Solen er endelig begyndt at give os håb om varmere tider. Denne måned byder på råvarer, som vi kender fra det klassiske frokostbord, men også et par overraskelser fra skovkanten. Uanset om du mangler input til helligdagenes selskaber, eller blot ønsker inspiration til sæsonaktuel hverdagsmad, kan du finde opskrifter med månedens friskeste fødevarer lige her.

Ramsløg

Ramsløg er forårets hvidløg! Ramsløget vokser vildt i Danmark og kan kendes på deres skarpe duft af løg. Smagen minder om hvidløg, men er en smule mildere. Den aromatiske urt er både smuk og velsmagende, og kan bruges som erstatning for hvidløg i madlavningen. Prøv den også i pesto og marinader, f.eks. til et godt stykke lam. Kun fantasien sætter grænser, når det gælder brugen af ramsløg ‒ men få det brugt, mens det er her!

Rabarber

Nu er den her endelig! Rabarber er et klart tegn på at det er forår, solen er tilbage og sommeren på vej. Den syrlige rabarber har længe haft plads i det søde køkken som grød og kompot, men er også et skønt element på middagstallerkenen. I april foreslår vi, at du byder den sprøde rabarber velkommen ind i 2018 og får en forsmag på sommeren ‒ som køkkenchef bestemmer du, hvordan.  

Persille

Persille er en dejlig, dansk favoritkrydderurt. Om man er til kruspersille eller den bredbladede, er lidt af en smagssag. Uanset, er persillen en fantastisk smagsgiver, der samtidig formår at løfte udtrykket på mange retter, med sin klare grønne farve. Persille er derfor kendt som "det grønne drys" i mange danske køkkener. Hvis du synes at persille har fortjent en større rolle i madlavningen, kan du lade dig inspirere i opskrifterne her.

Hornfisk

En skøn fisk med et karakteristisk udseende. Hornfisken kan blive op til 1 meter lang og gemmer på de fineste, grønne ben. Uanset om du selv kaster dig over fileteringen, eller køber fisken færdigskåret, kan du nyde hornfiskens lyse, mellemfede kød fra april og frem til september. Vi vil klart anbefale dig at gøre det, for hornfisk smager skønt!

 

Radiser

Hvad er skønnere end sprøde, saftige radiser? Radisens let stærke smag gør sig godt på mange danske smørrebrød, men kan også med fordel anvendes på andre måder. Har du mon prøvet bagt radise? I de følgende opskrifter, kan du finde inspiration til brugen af radise i salat, i suppe og bagt i ovnen.

Salat

Hovedsalat, snitsalat, pluksalat og bindsalat ‒ salat er ikke bare salat. Mange tyr ofte til icebergsalaten og det er lidt en skam, for salat findes i et utal af lækre varianter, hver med sit særpræg. Vi foreslår, at du bruger april måned til at gå på opdagelse i salatens univers: En oplagt anledning til at få spist de lækre forårsgrøntsager og samtidig lære salatens mange anvendelsesmuligheder at kende. To fluer med ét smagfuldt smæk.

Spinat

Nu vi er i salatens verden, bør vi også gøre plads til spinaten. Hvis du har set Skipper Skræk, ved du nok, at spinat er super sundt. Spinat er blandt andet spækket med jern, som har betydning for at den ilt vi indånder, bliver transporteret rundt i kroppen. Frisk spinat kan bruges i salatskålen, som alternativ til klassiske salater ‒ eller anvendes, frisk eller fra frost, i varme retter. Find inspiration til, hvordan du bliver ligeså sund som Skipper Skræk, her.

Champignon

Vi er vilde med svampe, og lige nu kan vi mæske os i champignon med god samvittighed. Svampe er rige på den 5. grundsmag, Umami, der bedst kan karakteriseres som fyldig, rig eller kødagtig. Dét gør svampene skønne i vegetariske retter, men champignon er også velegnede i retter med kød, hvor de underbygger rettens umamismag. Champignon er lette at håndtere i køkkenet, fordi overfladen er glat, i modsætning til mange andre svampearter, der skal børstes grundigt rene for jord.

Sild

Kan du forestille dig et frokostbord uden sild? Det er svært, men heldigvis kan vi trygt spise sild med god samvittighed. Foruden at smage skønt, er sild nemlig også super sund. Fisken indeholder både de gode Omega-3 fedtsyrer og D-vitamin, som flere danskere mangler. Sild bliver ofte spist marineret, stegt eller røget ‒ men faktisk er fisken enormt delikat i mange andre former. Se bare med her:

Brændenælde

Forår betyder tid i haven! Når du alligvel skal rense ud i bedene, bør du kigge en ekstra gang på dit ukrudt, før du kasserer det. I hvert fald når det gælder brændenælderne ‒ de kan nemlig bruges i maden. Brændenælder indeholder både A- og C-vitamin, og ligesom spinat er nælderne rige på jern. Smagen minder også om spinat, men brændenælderne har lidt mere bid, når de er tilberedt. Hvis du har fået lyst til at kaste dig ud i retter med den billige og næringsrige ukrudt, er der hjælp at hente lige her: