Tilbereder du dine grønne asparges forkert?

09. juli, 2024

Rå, grillet eller stegt på stegepanden. Der er ikke noget som smagen af sprøde og saftige asparges. 

... hvis de altså er tilberedt, som de skal. 

Mange har deres sædvanlige tilberedningsmetode, der nærmest sker pr. automatik, så snart de friske asparges indtræder køkkenet. Men er du sikker på, at din tilberedningsmetode er den bedste af slagsen? Der er nemlig vigtige faktorer, mange overser eller glemmer i iveren efter asparges. 

En kort fornøjelse 

De grønne stængler er en frisk fornøjelse efter vintermånedernes tunge måltider. 

Desværre er den friske fornøjelse også en kort fornøjelse. Sæsonen for asparges, i hvert fald de friske og danske af slagsen, varer nemlig kun fra maj til omkring Sankthans. 

Så det er altså bare med at nyde den skønne og grønne forårsbebuder, når du kan – og få det bedste ud af den gode smag, hvilket du sikrer dig, når du tilbereder dine asparges med tålmodighed og krydrer med lidt madkærlighed. 

Vær omhyggelig når du knækker dine asparges

Langt de fleste kender tricket, hvor man knækker bunden af sine asparges, hvor de naturligt giver efter. Smart. Eller er det? 

Smart er det, dog begår mange den fejl, at de i hastværk knækker alt for meget af og dermed går glip af store dele af de grønne stængler – som vi jo skal nyde, imens vi kan. 

Vær derfor omhyggelig når du knækker dine asparges én efter én. 

Placér enden af din asparges mellem tommelfingeren og pegefingeren. Begynd nu at bøje din asparges lige så stille og bevæg dig længere og længere op. Så snart din asparges føles blødere og mere medvillig, når du bøjer den, kan du knække. 

Du skal ofte ikke knække meget højere oppe end, når den hvide bund skifter til den flotte, grønne farve. 

Er du så heldig, at du har fået fat i et bundt asparges, der stor set har samme størrelse alle sammen, kan du bruge dette trick: 

Tag en enkelt asparges fra dit bundt. Knæk enden af hvor den naturligt giver efter. Brug nu den ene asparges som guide-line og målebånd. Skær enden af dine andre asparges så de passer i størrelsen med den afknækkede asparges. 

Derfor skal du altid blanchere dine asparges

Som nævnt tidligere: Rå, grillet eller stegt på stegepanden. Grønne asparges kan det hele og smager herligt, uanset hvordan du vælger at tilberede dem. 

Endnu mere af den gode smag får du, hvis du blancherer dine asparges i saltet vand. Mange skipper det med at blanchere asparges, hvis de skal på grillen eller panden og nøjes med at vende dem i lidt olie, inden de rammer varmen, hvilket er en fejl. 

Når du blancherer dine asparges i saltet vand, fremhæver du nemlig den gode smag yderligere.

Det varme vand kick-starter også grøntsagernes tilberedningproces, og bevirker faktisk, at du ikke ender med asparges, der kun er tilberedt og sprøde på overfladen, men derimod hele vejen igennem. Og dét er et scenarie, der er værd at tygge på! 

Husk det iskolde vand

Du må ikke begå den fejl at springe det trin over, hvor du lægger dine asparges i en skål med iskoldt vand, når du har blancheret dem. 

Vandet stopper nemlig tilberedningen af dine asparges og hjælper også på sprødheden. Du kan fint lade dine asparges ligge i det kolde vand, indtil du skal bruge dem i madlavningen. 

Faktisk kan du ved hjælp af koldt vand også sikre dig, at dine asparges ikke bliver slatne. 

Læs mere her: Så nemt undgår du slatne asparges


Sådan blancherer du dine asparges: 

  • Bring vand i kog
    Bring vand i kog i en gryde.

  • Husk at saltet vandet
    Salt vandet når det koger. Du skal nemlig først tilsætte salt til vandet, når det koger
    Du skal salte vandet godt. Faktisk mere end når du koger pasta.

  • Blanchér dine asparges
    Læg nu dine asparges i det saltede vand. Lad dem koge heri i et til to minutter. Er dine asparges små, kan du nøjes med et minut. Har du derimod et stort bundt asparges i gryden, skal de have lidt mere. Men hold øje med dem i gryden og lad dem endelig ikke lægge heri for længe. Så begynder de nemlig at koge, hvilket resulterer i seje og kedelige asparges. 
     
  • Skyl i koldt vand
    Når du har blancheret dine asparges, skal du, som nævnt, skylle dem i iskoldt vand. Gerne med lidt isterninger i vandet. Vandet stopper tilberedningen, og du undgår derfor, at dine asparges koger videre.

  • Spis og nyd
    Grill, steg eller nyd dine asparges, som de er.

    Tip: Vælger du at grille dine asparges, skal du huske at vende dem i lidt olie, inden de rammer grillristen. Ellers risikerer du, at de brænder fast.

    Er du vild med at svøbe dine asparges i bacon, kan du skippe det med at vende dem i olie, da der er rigelige mængder af fedtstof i bacon. 

 

Sådan sikrer du dig god smag i dine asparges

Når du har knækket og blancheret er det tid til at krydre og smage til – for selvom friske asparges afgjort smager godt, som de er, er du sikker på ekstra god smag ved at afsætte lidt tid til at komplimentere dine asparges med krydderier og andre skønne smagsgivere. 

Du skal selvfølgelig drysse med salt og peber, der uundgåeligt fremhæver den gode smag. Men citronsaft gør det også godt som smagsfremhæver. 

Du kan både tilsætte citronsaft i vandet, når du blancherer, men du kan også hælde den syrlige saft over efterfølgende. 

Drys også med hakket hvidløg eller bland hvidløg i din olivenolie og hæld olien over dine asparges. En god hvidløgssmør gør det også godt som marinade til dine apsparges. 

Parmesan og asparges er et særligt godt match, vi nyder godt af i løbet af foråret. Prøv fx denne herlige opskrift på pandestegte asparges med parmesan og friske hindbær

Det bedste ved asparges er næsten, at du kan krydre og spise dem, lige som du vil. De kan bruges som topping på risotto eller pizza, som tilbehør i en salat eller som dejlig forret med frisk fisk


Du har sikkert allerede fat i de vigtigste bestanddele af tilberedningsmetoden, men ved at afsætte lidt mere tid til at give dine asparges en ekstra kærlig hånd, er du sikker på det bedste resultat. 

Du kan passende gribe en af vores lækre opskrifter med asparges, som vi har linet op for dig nedenfor.

Så er der snart forårsmad og -stemning i hjemmet!

Kilder: Aarstiderne // BBC Good Food //  The Kitchn //