Så svært kan det ikke være at koge pasta: Hæld vand i gryden, salt vandet, tænd for komfuret og kom så pasta i, når vandet koger. Nok lyder fremgangsmåden nem, men er det nu den optimale rækkefølge?
Nej, ikke hvis vi dykker ned i kemibøgerne, der med beregninger og formler gør os klogere på, at vi først skal salte vandet, når det koger. I hvert fald hvis vandet skal koge hurtigere.
Når du tilsætter salt til vandet, øger du kogepunktet, og vandet er derfor længere tid om at boble og buldre, som er det klare tegn på, at vandet nu koger.
Når du tilsætter salt, går processen kaldet "boiling point elevation" i gang. Vi har altså at gøre med en proces, hvor kogepunktet bliver forøget.
Da vand er et rent opløsningsmiddel, bliver kogepunktet forøget, når vi tilsætter et ikke-flygtigt stof – hvilket i dette tilfælde er salt. Derfor skal du i sidste ende vente længere tid på, at vandet koger, hvis du som det første kommer salt i vandet. Det er ikke mange sekunder, der er tale om, men på en travl hverdag, er selv få sekunder guld værd.
Nogle venter dog også med at salte vandet alene af den grund, at saltet så ikke slider på grydens bund og sider, men derimod straks bliver opløst i det allerede kogende vand.
Kilder: The Kitchenn // The Guardian // Politiken // TV2