Saltede citroner er en uundværlig ingrediens i det marokkanske køkken – og bør også være det i dit. Saltet gør nemlig noget helt særligt ved både citronernes smag og duft, som du ikke må gå glip af i din madlavning.
Men pas på: De er yderst vanedannende.
Det marokkanske køkken er fuld af ingredienser og smagsgivere, der vækker sanserne. Og én af ingredienserne er altså saltede citroner. På de store madmarkeder bliver citronerne solgt i massevis og slæbt hjem til køkkenet, hvor de bidrager med god smag til gryderetter, salater, supper og hvad madhjertet ellers begærer.
De saltede citroner har en unik smag, der er yderst vanedannende. Marokkanerne har allerede gjort brugen af de salte citroner til vane – nu er det op til os at gøre (mad)kunsten efter. I hvert fald, hvis vi vil have endnu mere smagfuld mad på menuen. Og dét vil vi!
Vi har afsløret, at saltede citroner er vanedannende – og det er der en helt særlig grund til. Foruden en mere ædel duft af citron, fjerner saltet også det bitre i citronskallen og efterlader citronerne med en ren og dyb smag af citron, der er fantastisk som smagsgiver eller krydderi i alt fra salater til supper eller kødretter.
Det kræver hverken særlige ingredienser eller køkkenegenskaber at lave disse fortryllende citroner.
... det er faktisk så let som at røre i gryden.
Det er meget nemt at salte citroner. Og tænker man på, hvor meget smag du får ud af en så simpel fremgangsmåde, er der absolut ingen grund til at lade være.
Det skal du bruge:
Sådan gør du:
Vil du have mere af den eksotiske smag, kan du tilsætte krydderier i glasset med citronerne.
Tilsæt fx knuste kanelstænger, laurbærblade, nelliker og peberkorn. Det giver en varm smag til citronerne og smager særligt godt til et mørt stykke lammekød eller i en god gryderet.
Kombinationen af salt, syre og citrus er dejlig forfriskende og giver et pift til maden. Brug din fantasi og tilsæt citronerne hvor du synes, de passer ind. Der er ikke så mange regler!
Brug fx dine salte citroner som krydderi og smagsgivere til stegt fjerkræ, fiskeretter, sammenkogte retter, supper og salater. Du kan bruge hele citronen – både skal og frugtkød. Men husk at drysse saltet af inden brug.
Skær fx citronen i små stykker og tilsæt dem i fadet med kylling eller i en god salat. Men husk, at fjerne kernerne. De er bitre og ikke en behagelig fornøjelse.
Du kan også vælge at blende det gule frugtkød for sig og tilsætte det i dressinger eller rive citronskallen over pastaretter, salater eller kager.
Mulighederne er mange. Det bedste er, at du smager dig frem, og tilsætter smagsgiverne, hvor du synes, det fungerer bedst.
Brug dem fx i denne opskrift på mør lammekøle med tabouleh og youghurtdip. Tilsæt små citronstykker i taboulehen og blend lidt af det gule frugtkød i yoghurtdressingen. På den måde udnytter du citronens forskellige kompetencer – og så smager det fantastisk!
Du kan også rive citronskallen over denne ret med laks, pasta og sprøde grøntsager. Det giver et syrligt og frisk modspil til den fede fisk og fremhæver smagen i de gode grøntsager.
Derudover er de saltede citroner også et skønt indslag på frokostbordet, når gæsterne skal imponeres. Og så pynter de altså pænt i glasset på køkkenbordet!
Salte citroner smager kraftigt. Det er derfor vigtigt at være varsom med citronerne, når du bruger dem i madlavningen. Hellere tilsætte lidt af gangen og smage retten til. Så kan du altid tilsætte mere, hvis du synes, smagen trænger.
Kilder: Dr.dk // Meyers // Aarstiderne //