Vi ved alle sammen godt, at æbler og ferskner skal skylles, men det er nok de færreste, der husker at give vandmelonen et bad, inden den ryger op på skærebrættet, fordi de ikke ved, hvad der gemmer sig uden på skallen.
… kiwi, papaya, citron – og faktisk bare alle frugter med skræl. På skrællen kan der nemlig sidde nogle forskellige bakterier og virus, som kan overføres fra skrællen til kødet og gøre dig syg, når du spiser det. Når du skærer frugten ud, kan eventuelle bakterier nemlig godt følge med kniven ind til frugtkødet. Skærebrættet og kniven, som også er i kontakt med skrællen, kan også få besøg af de små uønskede organismer, som på den måde kan spredes til køkkenets andre madvarer. Hvis du skyller skrællen, inden du skærer frugten, fjerner vandet det meste af bakterierne, og så er du på den sikre side.
Novovirus kaldes også Roskildesyge og kan findes i mange madvarer. Den kommer typisk fra forurenet vand eller mennesker, der er smittet med virussen. Frugter er særligt udsatte, fordi vi køber dem helt friske, og de ofte ikke varmebehandles, inden vi spiser dem. Varmebehandling kan gøre kål på de fleste bakterier og virus, men varme frugter hører altså mest til i marmeladegryden eller æblekagen. Heldigvis er det i langt de fleste tilfælde nok at skylle frugterne grundigt.
Kilde: Samvirke