Sådan tilbereder du dit lammekød

05. marts, 2018

Når det kommer til lammekød, er mulighederne mange. Vi guider dig gennem lammets mange udskæringer, så du er sikret velsmagende lam - uanset hvilken udskæring du foretrækker

Foråret og påsken nærmer sig, og der er ikke noget, der emmer mere af forår og lyse tider end en god ret med lam. Men hvordan skal stykket tilberedes, så middagsbordet og gæsterne omkring imponeres?

Lam til påske

Lammet er for mange forbundet tæt med påsken. Nogle vil endda mene, at lam hører sig til påsken, som grisen hører sig til julen. Det hænger måske sammen med, at lammet er et kristent symbol. Jesus bliver ofte sammenlignet med lammet som symbol på offerlammet og den uskyldige, der tager menneskenes synder på sig. Offerlam eller ej. Lammet er et symbol på forårets kommen - og er der noget mere oplagt at servere i løbet af foråret, end et stykke godt tilberedt lam? Nej, vel? 

Krydringen

Lad os starte med krydringen af kødet. Lammekødets intense smag kan med fordel tåle en intens krydring. Brug citron, rosmarin, hvidløg og mynte for at krydre kødet på den klassiske måde. Du kan også vælge en mere varm og eksotisk version med krydderier som kardemomme, safran, kanel og spidskommen. 

Lammekølle

Lammekølle er en velkendt udskæring. Lammekølle kan spises røget, sprængt, kogt eller skåret i tykke skiver til osso buco. Lammekøllen består af en del sener og bindevæv, og netop derfor er dette stykke af lammet ideel til langtidsstegning. Kødet kan skæres i mindre stykker og bruges til simreretter eller grilles som steak. Når du skal krydre lammekøllen, kan du med fordele prøve at rulle et par sardiner om lammekøllen. Det giver en perfekt saltning af kødet, der ikke smager af fisk, men derimod også fremhæver kødets smag.

Bryst

Lammets bryst bruges blandt andet til den populære servering: Lammefrikassé. Brystet skæres i små stykker og bruges til braissering og gryderetter som netop frikassé, lam i karry, lam i dild og lam i asparges. Steg brystet ved lav varme i to timer. Du kan også vælge at grille brystet. 

Lammekrone og koteletter

… er et af de stykker kød fra lammet, der er velegnet til pandestegning og på grillen. Disse udskæringer skæres fra lammets ryg, så ribbene følger med. Det giver en skøn smag og et visuelt fint udtryk, når det serveres.
Salt dine koteletter 30 minutter inden stegning – det giver saftigt kød!

Mørbrad

Mørbrad er en af vores favoritter – også den fra lammet. Steg lammemørbraden meget kort over høj varme, så du undgør tørt og gennemstegt kød, men derimod mørt kød med en smagfuld stegeskorpe. Mørbraden er en af de magreste udskæringer på lammet, og sikrer dig en skøn og mild smag af lam.

 

Mulighederne er mange, når det kommer til det skønne lammekød, og du bør gribe en af dem. Byd foråret velkommen i køkkenet med et veltilberedt stykke lam og tilbehør der smager, så fuglene synger. 

Kilde: Samvirke