Den ultimative guide til pandekager - Lækre opskrifter og meget mere

Er der noget bedre end pandekager? Det synes vi ikke, og derfor har vi samlet vores bedste opskrifter på lækre pandekager i alle afskygninger. 

Vi guider dig gennem vores bedste opskrifter på alle slags pandekager lige fra de søde og klassiske til de salte madpandekager, du gerne må spise til aftensmad. 

Ligeledes giver vi dig vores ultimative pandekagetips. Vi afslører bl.a. hvilken ingrediens, der gør dine pandekager sprøde – hver gang.

Er du allerede lækkersulten? Læs med her og bliv klar til pandekagebagning- og spisning!

Opskrift på de lækreste dessertpandekager


Pandekager til dessert er en højtelsket klassiker, og serverer du disse pandekager med hasselnødder og kanel er du garanteret glade gæster – og en helt fantastisk duft i køkkenet. 

Lad os guide dig step-by-step til at få disse lækre pandekager på tallerkenen, så du får point på værtskabskontoen.  

Ingrediensliste til 4 personer

  • 50 g. smør
  • 180 g. speltmel
  • 50 g. hasselnøddemel
  • 1 tsk. bagepulver
  • lidt salt
  • 1 tsk. kanel
  • 3 stk. æg
  • 2 spsk. ahornsirup eller honning
  • 3 dl. sødmælk
  • Revet skal af 1/4 økologisk appelsin

Fremgangsmåde

  • Smelt smørret
    Smelt smørret på en stegepande til det er gyldenbrunt. Sæt det derefter til afkøling. 

  • Bland ingredienser i en skål
    Imens smørret står til afkøling, blander du speltmel, nøddemel, bagepulver, salt og kanel sammen i en skål. Lav en lille fordybning i midten af melblandingen. 

  • Pisk æg sammen
    Pisk æggene sammen og hæld massen ned i fordybningen i melblandingen. Hæld også ahornsiprup heri. 

  • Tilsæt mælk
    Pisk det stille og roligt ind i melet og tilsæt mælk lidt af gangen til dejen er jævn og uden klumper. 

  • Pisk smeltet smør i dejen
    Pisk nu det smeltede, kolde smør i dejen lidt af gangen.

  • Lad dejen hvile
    Lad nu dejen hvile tildækket i 10-15 minutter. 

  • Varm en stegepande op
    Når dejen har hvilet, varmer du en lille stegepande op. 

  • Steg pandekagerne til de er gyldne
    Steg nu pandekagerne herpå. De skal stege ca. 1-2 minutter på hver siden, eller til de er gyldne. 

  • Servér pandekagerne
    Servér pandekagerne lune med en skefuld god is og grofthakkede nødder. 

Er du ikke til nødder, har vi en dejlig opskrift på pandekager med citroncreme og jordbær, som dine gæster med garanti også vil elske. 

Du kan også imponere med den klassiske crepes suzette, der flamberes i appelsinlikør og serveres med en skøn kugle is. En klassiker er vel ikke en klassiker uden grund.

Opskrift på skønne og velsmagende madpandekager 


Med et par enkle justeringer er pandekager ikke kun en sød fornøjelse, men en delikat ret du også kan fylde på middagstallerkenen.

Denne opskrift på madpandekager med møre stykker af ingefærmarineret and og smagfuld soyasauce sender dine smagsløg på en kulinarisk rejse til Asien.

Ingrediensliste til 4 personer

  • 8 stk. madpandekager
  • 2 stk. andebryst 
  • 2 spsk. frisk ingefær
  • lidt salt og peber
  • 1 spsk. olie
  • 1 stk. pære
  • 1 stk. citron 
  • 0.5 stk agurk 
  • 1 håndfuld friske mynteblade
  • Soyasauce alt efter smag og behag

Færdiglavede madpandekager kan du købe i Coops fysiske butikker eller online på Coop Mad, der leverer direkte til din dør. Foretrækker du at lave dine egne madpandekager, kan du følge denne nemme opskrift

Fremgangsmåde

  • Krydr andebryst
    Gnid andebryst med revet ingefær og krydr med salt og peber. 

  • Steg andebryst
    Steg dem nu i lidt olie på en varm stegepande. Andebrysterne skal stege med skindsiden ned i 15 minutter, hvorefter du vender dem og lader dem stege videre i 5 minutter. 

  • Skær pære i tynde skiver
    Imens andebrysterne steger, skærer du pære i tynde skiver. Hæld derefter lidt citronsaft over pærestykkerne. 

  • Skær agurk 
    Skær agurk i små tern. 

  • Lun madpandekagerne
    Lun madpandekagerne efter anvisningen på pakken. Har du valgt at lave dem selv, begynder du at bage dem, imens du venter på, at andebrysterne er stegt færdige.

  • Skær andebryst i tynde skiver
    Når andebrysterne er stegt færdige, skæres de i tynde skiver. 

  • Fyld pandekagerne
    Fyld nu pandekagerne med de citronmarinerede pærestykker, agurketernene, stykkerne af and, frisk mynte og soyasauce.

  • Rul pandekagerne
    Rul pandekagerne sammen og nyd dem. 

  • Dyp pandekagerne i soya
    Anret evt. en skål med soya ved siden af pandekagerne, så der er lidt at dyppe i undervejs. 


Du kan også gribe sæsonens bedste svampe og fylde dine madpandekager med en smagfuld svampestuvning. En opskrift, der er rig på umami. 

Opskrift på de bedste amerikanske pandekager til dit brunchbord


Det gode ved pandekager er, at de også sniger sig ind ved morgenbordet. Specielt en lun stak amerikanske pandekager er en velkommen gæst ved bordet. 

Små, buttede og med bær. Disse amerikanske pandekager gør sig særligt godt på brunchbordet. Overhæld dem med ahornsirup, og så er du garanteret en morgenstund med guld i mund. 

Følg vores opskrift til disse luftige og lækre amerikanske pandekager. Det er nemt og ligetil!

Ingrediensliste til 4 personer

  • 200 g. hvedemel
  • 1 nip salt
  • 2 spsk. sukker
  • 1 tsk. bagepulver
  • 0.5 tsk. natron
  • 1 stk. æg
  • 2 dl. kærnemælk
  • 1.5 dl. sødmælk
  • 50 g. smeltet smør
  • 75 g. friske blåbær 
  • Ahorn sirup 

Fremgangsmåde

  • Sigt ingredienser i en skål
    Sigt mel, salt, sukker, natron og bagepulver i en skål.

  • Pisk ingredienser i en anden skål
    Find en anden skål frem og pisk æg, kærnemælk og sødmælk sammen heri. Gem gerne en sjat sødmælk til senere at justere konsistensen. 

  • Pisk det smeltede smør
    Pisk nu halvdelen af det smeltede smør i skålen med æg og mælk. 

  • Rør så lidt som muligt
    Bland indholdet af de to skåle sammen, og rør indtil du har en ensartet konsistens. Rør så lidt som muligt i dejen. Jo mindre du rører, desto bedre. Det er ok, at der er enkelte klumper i. 

  • Tilsæt friske blåbær
    Vend nu de friske blåbær i dejen.  

  • Varm en stegepande
    Varm en stegepande op på komfuret. 

  • Pensl med smør
    Pensl stegepanden med den resterende mængde af den smeltede smør. 

  • Steg dejen til pandekager
    Kom 2-3 spsk. af dejen op på stegepanden og steg dejen til en lille, hævet og gylden pandekage. 
     
  • Fortsæt til der ikke er mere dej
    Fortsæt nu til der ikke er mere dej i skålen.

  • Servér med friske bær
    Servér pandekagerne lune og med friske bær og ahornsirup til. 


Er blåbær ikke lige dig, kan du give dig i kast med denne opskrift på amerikanske pandekager med jordbær

Du kan også udfordre dine smagsløg og lave disse amerikanske pandekager med bacon, fersken og sirup. En smagskombination, der smager usædvanligt godt. 

Læs også: Se opskrift på luftige amerikanske pandekager med bacon, fersken og ahornsirup.

Opskrift på bananpandekager der kan spises morgen, middag og aften


Lad ikke de overmodne bananer gå til spilde, men brug dem i stedet til at lave disse lækre, luftige pandekager. 

Bananpandekagerne kan spises til morgenmad med en kold klat skyr. Du kan også spise dem som eftermiddags- eller aftensnack med lidt sirup eller søde bær. 

Det kræver ikke mange ingredienser eller køkkenkundskaber at fremtrylle disse lækre bananpandekager. Du skal bare følge vores opskrift step-by-step. 

Ingrediensliste til 4 personer

  • 4 stk. modne bananer
  • 3 stk. æg. Æggene skal deles i blommer og hvider.
  • 1 tsk. honning
  • 3 spsk. fløde
  • 25 g. mel 
  • 1 tsk. bagepulver
  • 1 tsk. stødt kanel
  • 1 tsk. salt

Fremgangsmåde

  • Mos bananerne
    Mos bananerne sammen i en skål. Der må ikke være store klumper af banan.

  • Rør ingredienser sammen
    Rør nu æggeblommer, honning, fløde, mel, bagepulver og kanel sammen med bananmosen.

  • Pisk æggehviderne stive
    Find nu en ny skål frem. Pisk heri æggehviderne stive med salt.
      
  • Vend æggehviderne sammen med dejen
    Vend de stive æggehviderne sammen med dejen. Det skal gøres meget forsigtigt, så du stadig bevarer de luftige æggehvider og ikke pisker al luften ud.

  • Smelt smør
    Smelt lidt smør på en varm stegepande.

  • Hæld dej på stegepanden
    Hæld 2-3 spsk. af dejen op på stegepanden og smør dejen lidt ud, så formen bliver som en lille pandekage.

  • Steg pandekagerne gyldne
    Steg nu pandekagen gylden på begge sider.
     
  • Fortsæt med at stege
    Fortsæt til der ikke er mere dej i skålen.

  • Servér pandekagerne 
    Servér pandekagerne lune eller kolde. 

Bananpandekager smager helt fantastisk og det er en god måde at undgå madspild, da du sagtens kan bruge de bananer, der er ved at være for gamle til at spise på anden vis. Vi kan kun anbefale, at komme i gang med at lave dem derhjemme. Det vil i bestemt ikke fortryde, da det er vores yndlings-opskrift på pandekager.

Opskrift på uimodståelige chokoladepandekager du nemt kan lave derhjemme

Chokolade og pandekager er en kombination, du er nødt til at prøve. Den skønne chokoladesmag trænger igennem den lette og sprøde pandekage – og med en skefuld god is og friske bær som tilbehør smager hver en bid himmelsk. 


Følg vores nemme guide og du har snart uimodståelige chokoladepandekager på tallerkenen. 

Ingrediensliste til 4 personer

  • 175 g. hvedemel
  • 50 g. mørk chokolade
  • 40 g. muscovadosukker. Muscovadosukker kan erstattes af brun farin. 
  • 25 g. kakaopulver
  • 1 tsk. vaniljesukker
  • lidt salt
  • 3 stk. æg
  • 3 dl. sødmælk
  • 75 g. smør
     

Fremgangsmåde

  • Bland ingredienser sammen
    Bland hvedemel, hakket chokolade, muscovadosukker, kakao, vanilje og salt sammen i en skål. Lav en lille fordybning i midten af blandingen.

  • Pisk æg
    Pisk æggene sammen i en anden skål og hæld æggemassen ned i fordybningen i melblandingen.

  • Rør æg ind i melet
    Pisk æggene ind i melet og tilsæt mælk lidt ad gangen, så dejen bliver jævn og uden klumper.

  • Smelt smør
    Smelt smør på en varm stegepande og tilsæt derefter det smeltede smør i pandekagedejen.

  • Lad dejen hvile
    Lad nu dejen hvile tildækket i 10-15 minutter.

  • Når dejen har hvilet, er den klar
    Når dejen har hvilet, er den klar til at blive bagt til pandekager.

  • Steg pandekager
    Steg ca. 0.5 dl. dej på en middelvarm stegepande. Pandekagerne skal stege ca. 1-2 minutter på hver side, eller til de er gyldne og gennembagt.

  • Fortsæt til der ikke er mere dej
    Fortsæt nu til der ikke er mere dej i skålen, og tallerkenen er fuld af lune pandekager.

  • Servér med is eller bær
    Servér pandekagerne med en skefuld god is, søde bær og evt. et par skiver nektarin eller blomme. 


Pandekagerne kan også bages dagen før servering. Pak stakken af pandekager i folie og varm den i ovnen ved 150 grader i 15-20 minutter, inden de skal serveres. 

Chokoladepandekager smager også dejligt, når de får et strejf af appelsin som i vores opskrift på chokoladepandekager med appelsin. 

Chokoladepandekagerne med appelsin serveres med vaniljeis, smeltet chokolade og hakkede nødder. Den sammensætning ender ud i en sød smagssymfoni. 

Se opskrift på chokoladepandekager med appelsin. 

Opskrift på dejlige pandekager med frugt


Pandekager kan varieres i det uendelige og med et par justeringer kan det også blive en eksotisk fornøjelse. 

I denne opskrift får du både den gode smag fra kokos og ananas, der i kombination med luftige pandekager og syrlig skyr, gør smagsoplevelsen til noget særligt. 

Ingrediensliste til 6 personer

  • 200 gram hvedemel
  • 2 spsk. sukker
  • 0.5 tsk. salt
  • 3 stk. æg
  • 2 dl. kokosmælk
  • Lidt saft og skal fra en økologisk lime
  • 3 stk. ananas i små tern
  • 1 spsk. sukker
  • 6 spsk. creme fraiche eller skyr 
  • Lidt kokosmel

Fremgangsmåde

  • Bland ingredienser sammen
    Bland hvedemel, sukker, salt og natron sammen i en skål. Lav en fordybning i melblandingen.

  • Pisk æggene sammen
    Pisk æggene sammen og hæld dem i fordybningen i melblandingen. 

  • Tilsæt kokosmælk
    Pisk æggene ind i melet og tilsæt kokosmælk gradvist, så dejen bliver jævn og uden klumper. 

  • Lad dejen hvile
    Pisk limesaft og -skal i. Lad derefter dejen hvile tildækket i 10-15 minutter.

  • Steg pandekager
    Varm en lille pande op. Steg små pandekager ved middel varme i 1-2
    minutter på hver side, eller til de er gyldne. 

  • Lav ananassalsa
    Skær ananas i tern og vend dem med sukker og limesaft. Lad dem derefter trække i 15 minutter inden servering. 

  • Servér pandekagerne
    Servér kokospandekagerne lune sammen med ananassalsa, skyr og evt. et drys kokosmel. 


Tip: Vil du have endnu mere kokossmag, kan du drysse hver pandekage med lidt kokosmel på toppen, lige når dejen er kommet på panden, inden den endnu har sat sig.

Opskrift på søde pandekager der laves over bål


Pandekager er gode at hygge med indendørs, men de smager så sandelig også godt, når de nydes under åben himmel.

Derfor giver vi dig her en nem opskrift på pandekager, der også kan laves over bål i det fri. 

Du kan selvfølgelig også lave pandekagerne hjemme i køkkenet. 

Ingrediensliste til 4 personer

  • 125 g. hvedemel
  • 2 spsk. rørsukker
  • 0.5 tsk. kardemomme
  • 1 tsk. vaniljekorn eller vaniljesukker
  • Et nip salt
  • 3 stk. æg
  • 3 dl. mælk
  • Smør eller olie til stegning 

Fremgangsmåde

  • Bland de tørre ingredienser
    Bland hvedemel, rørsukker, kardemomme, vanilje og et nip salt sammen i en skål. Skal du lave pandekagerne over bål, blander du ingredienserne sammen i en frysepose, du kan tage med. 

  • Slå æggene ud
    Slå æggene ud i skålen med de tørre ingredienser. Har du valgt at lave dine pandekager udenfor, skal du komme pandekagemixen i en gryde eller anden beholder og slå æggene ud heri.
  • Rør blandingen sammen
    Rør blandingen godt sammen. Imens du rører blandingen sammen, skal du tilsætte mælk lidt ad gangen for at undgå klumper. Konsistensen skal være lind og let flydende konsistens. 

  • Steg pandekagerne gyldne
    Stege pandekagerne gyldne i smør eller olie på en pande over middelvarme. 

  • Nyd pandekagerne
    Drys med sukker eller anden topping og nyd dem lune. 


Har du lyst til at prøve kræfter med endnu mere madlavning over bål, kan du se endnu flere opskrifter på alt lige fra bagte æble og pandekager til bålkartofler med fyld. 

Se her: Den ultimative samling af de bedste opskrifter til bålet.

Fyld dine pandekager med lækkerier 

Noget af bedste ved pandekager, hvad end det er de klassiske, amerikanske eller dem med chokolade, er, at de kan fyldes med alverdens lækre fyld.

En god skefuld is (eller to) går hånd i hånd med pandekager – og er isen hjemmelavet smager det bare bedre. Fyld fx dine pandekager med denne søde vaniljeis, hvor den dejlige smag af vanilje trænger igennem.

Du kan også fylde pandekagerne med vores syrlige yoghurtis med appelsin, der tilsætter friskhed til den søde pandekage. 

Syltetøj hænger også uløseligt sammen med pandekager, og vil du imponere både smagsløg og gæster, skal den være hjemmelavet. Men bare rolig, det er slet ikke så svært – og så kan du vælge lige de bær og smage, du foretrækker. Vi er særligt vilde med denne kombination af rabarber, jordbær og hyldeblomst, der forener de bedste smage, sommeren byder på. 

Er du i tvivl om hvilke bær, der er i sæson og smager bedst netop nu, kan du følge vores udførelige guide til, hvornår de mange forskellige bær er i sæson. 

Læs også: Se guide til hvornår de forskellige bær er i sæson. 

Vi har selvfølgelig også en opskrift til dig, der vil gå-all in på pandekager og fyld: Lav et tårn af lækre, søde pandekager med en fløjlsblød chokoladecreme mellem hver pandekage

Sådan laver du pandekager uden æg

Har du også prøvet at stå i en situation, hvor lysten til pandekager næsten ikke er til at styre, men æggebakken er tom, og udsigten til pandekager er lang –  skulle man tro. Udsigten til pandekager er nemlig slet ikke så lang, hvis du læser med i vores guide over, hvad du kan erstatte æg med i dit bagværk. 

Brug også guiden, hvis du vil lave veganske pandekager

Flere og flere danskere vælger kødet fra, når der skal mad på bordet. En undersøgelse foretaget af Coop Analyse viser, at tilbage i 2010, svarede 17 % ja til, at have en kødfri dag minimum én dag om ugen. I 2017 er det tal steget til 28 %. 

Af de 100.000 vurderer Dansk Vegetarisk Forening, at et sted mellem 20 og 30 % kun spiser vegansk mad. Det svarer til ca. 25.000 danskere. 

Hvad end du er en af de 25.000, der lever helt vegansk, eller du bare leger lidt med idéen om den plantebaserede livsstil, så har du sikkert oplevet at støde på en opskrift, du fik lyst til at lave, men som du måtte vinke farvel til, fordi den indeholdte animalske produkter. Ét af de produkter, der er særligt drilsk at erstatte er æg – især i bagning og pandekager.

Du behøver dog ikke at vinke farvel til lækre pandekager, hvis du spiser og lever vegansk. I vores guide om veganske alternative til æg bliver du nemlig meget klogere på, hvad du kan tilsætte som erstatning. 

Nem guide: Veganske alternativer til æg.

Hvad er mexicanske pandekager? 

En af favoritterne blandt pandekager vi spiser til aftensmad, må være de mexicanske af slagsen. 

Herhjemme kalder vi dem mexicanske madpandekager, men oprindeligt hedder de tortillas. De ligner en pandekage og navnet klinger mexicansk, så mon ikke det er derfor, vi har været så kreative at kalde dem mexicanske pandekager. 

Uanset navn er det en skøn spise, der kan varieres i det uendelige.

Du kan fx fylde dine tortillas med en god, mexicansk kødsovs, der, som navnet også antyder, lever op til de eksotiske, varme smage. 

Variér dine klassiske tortillaopskrifter

Du kan også variere den klassiske opskrift på tortillas med denne opskrift på små tortillapakker med velkrydret kylling, smeltet ost og frisk spinat

Eller lav en dejlig tærte af tortillas med kødfyld. Det er med garanti en ny familie-favorit. 

Se: Opskrift på mexicansk tortillatærte

Har du lyst til mere mad, der sender dine smagsløg og dig mod varme himmelstrøg, har vi samlet vores bedste opskrifter på mexicansk mad. Her finder du alt lige fra tortillas til nachos og hjemmelavet guacamole. 

Læs også: Se opskriften på hjemmelavet guacamole.

Hvor stammer pandekagen fra? 

Pandekagen findes overalt på kloden og kommer i mange forskellige variationer: Fast eller flydende dej. Sødet eller udsødet. Tykke eller tynde. Bagt med eller uden fedtstof.

Pandekagen er ikke opstået ét sted, men kan nærmere betragtes som en praktisk og nem tilberedning af dej, så oplagt og nærliggende at næsten alle kulturer har taget den til sig i en eller anden form.

I den vestlige verden er der tale om en flad kage på dej af mel, mælk og æg bagt på en flad pande. Vi spiser den med sukker, syltetøj eller is samt i en saltet udgave med kødfyld eller omkring en stuvning. 

I andre dele af verden er der en flydende overgang til små, flade brød. 

Pandekager kendes helt tilbage fra 1400-tallets kogebøger, så det er altså længe, vi har nydt den flade kage. 

Hvornår spiser man pandekager? 

Heldigvis er der ikke dage, hvor du må og ikke må spise pandekager. Dog er der en dag, hvor undskyldningen for (igen) at guffe pandekager i dig er rigtig god: Pandekagedagen. 

Pandekagedagen er en gammel kristen tradition. I gamle dage skulle de kristne faste i 40 dage op til påsken. I fasten måtte man hverken spise æg, søde sager, mælk eller hvidt mel. Derfor skulle disse råvarer spises op, inden fasten gik i gang. Ingredienserne blev blandet og så var der snart, blandt andre søde sager, pandekager på bordet. 

Pandekagedagen falder altid på en tirsdag

Pandekagedagen kommer, heldigvis, igen hvert år, men falder på forskellige datoer, da den følger påsken. 
Datoen kan variere fra at falde tidligt d. 3. februar til sent d. 9. marts. Den falder dog altid en tirsdag.  

Pandekagedagen falder altid tirsdag efter fastelavnssøndag og blev i gamle dage kaldt "hvide tirsdag", da de forbudte råvarer, der skulle spises op, netop er hvide. 

Hvad gør pandekager sprøde? 

Pandekager smager ekstra godt, hvis de har en sprød kant, der giver kontrast til den bløde is og cremede syltetøj. 

Tilsæt øl hvis du vil have sprøde pandekager

Er du også vild med sprøde pandekager, er det en særlig ingrediens, du skal bruge: Øl.  

Når du har rørt ingredienserne til din pandekagedej sammen, tilsætter du øl. Du kan både bruge almindelig pilsner eller hvidtøl, hvis det skal være børnevenligt. Tilsæt en dl. øl til en portion pandekager, der skal mætte fire personer. Øllet sikrer dig sprøde kanter, der knaser mellem tænderne. 

Derfor skal din pandekagedej hvile 

Selvom pandekagesulten er stigende, når du har rørt ingredienserne sammen, er det vigtigt at lade sulten vente og sætte dejen til at hvile.

Læg et viskestykke over skålen med dej og lad den få fred i 15-30 minutter. Når dejen hviler, får den lov til at sætte sig, og du kan efterfølgende vurdere, om der evt. skal tilsættes mere væske eller tørre ingredienser for at få den helt rette pandekagekonsistens. Den må hverken være for tyk eller for tynd.

Hvis man laver en pandekagedej og bare hælder den på panden med det samme, så bliver pandekagen meget løs i strukturen, og går nemt i stykker.

Hvis man derimod lader dejen hvile i en halv times tid, så bindes den bedre sammen, og man får en flot pandekage.

Kan du, ligesom os, bare ikke få nok af pandekager, kan du med fordel se med her, hvor vi har samlet vores absolut lækreste opskrifter på pandekager – både de søde og salte af slagsen.