Foretrækker du også en lækker kop chokolade at varme dig på, når kulden bider udenfor?
Hvis ja, skal du læse med her, hvor vi afslører, hvilke ingredienser du kan tilsætte i din kop, hvis den skal være en sjælevarmer udover det sædvanlige.
... og vi er ikke de eneste. En undersøgelse foretaget af Coop Analyse viser nemlig, at næsten hver tredje dansker har spist chokolade indenfor det seneste døgn.
Der er da også mange gode grunde til at knase chokolade i os. Forskning viser fx, at vi bliver lykkelige af at spise chokolade. Nogle forskere mener sågar, at man bliver klog af at spise chokolade. Og så er der også noget, der tyder på, at man bliver slank af at spise chokolade.
Om vinteren er der endnu en god grund til at fylde os med chokolade. Gerne forklædt som en smeltet godte, der med sin cremede konsistens og lækre smag af chokolade har hele to stillingsbetegnelser som både drink og dessert.
... ja, det er en brandvarm kop chokolade, vi har i tankerne.
Selvom chokolade har den fantastiske egenskab, at den serverer både sødme og bitterhed i koppen, har den mørke mundgodte det særligt godt i selskab med andre ingredienser, der til sammen gør drikken (eller desserten) til noget særligt.
Uanset om du er til den klassiske kop med rørt mælk og chokolade, evt. lavet på kakaopulver, eller foretrækker den mere pimpet version med skumfiduser på toppen, kan du med fordel tilsætte disse ingredienser:
Når du laver varm chokolade, er chokolade, pudsigt nok, den vigtigste ingrediens. Derfor skal den udvælges nøje, når du er i supermarkedet, hvor udvalget af chokolade er stort.
Den bedste chokolade til en kop varm, smagfuld chokolade, er den helt mørke af slagsen på 60%. Den har har tilpas sødme og bitterhed.
Det er mængden af den mørke chokolade, der afgør, hvor stærk din varme chokolade bliver: 50 g pr. liter har en mild børnevenlig smag. 140 g pr. liter giver en meget koncentreret chokoladesmag.
Tip: Foretrækker du at bruge kakaopulver, kan du med fordel tilsætte lidt mørk chokolade i koppen, der smelter og lægger sig som et tykt lag i bunden – lige til at grave op med en ske, når koppen ellers er tom.
... ja, du læste rigtigt. Tilsæt en lille knivspids spidskommen i gryden og smagen i din kop vil få en intens og krydret dybde. Vi kalder det varm chokolade a la Mexico – og er der noget, der luner bedre end tanken om varme himmelstrøg?
Er du mere til chili, kan du også tilsætte til finthakket chili.. Den krydrede chili komplimenterer den mørke chokolade rigtig godt. Nøjagtig som i en portion velkrydret chili con carne.
... og gerne den af slagsen, der kommer fra en vaniljestang. Den smager aller bedst.
Vanilje i din kakao tilsætter sødme, der i den konstrastfulde kombination af krydret spidskommen og bitter chokolade sætter prikken over i'et!
Tip: Flæk vaniljestangen på langs, og skrab kornene ud. Fordel vaniljekornene i en smule sukker med den flade side af en kniv. Så får du den skønneste vaniljesukker, der gør din varme chokolade helt perfekt.
Har du vanilje tilovers fra vaniljestangen, kan du med fordel kaste dig over opskriften her, der byder på en lækker pæretærte med marcipan og flødeskum. Den smager så godt!
Kan du ikke få nok smag i din varme chokolade, kan du med fordel koge en kanelstang med i gryden. Det afgiver også en god og varm smag.
Derudover passer den krydrede smag af kanel særligt godt til en vinterdag, hvor sneen falder udenfor.
Tip: Du kan også sætte en kanelstang i koppen, du serverer din varme chokolade i. Det giver et fint udtryk, der med garanti vil imponere dine gæster, du har budt på hygge og varm kakao.
En sammensætning af disse ingredienser vil sikre dig en kop varm chokolade, der slår alle rekorder, og som gør det usædvanlig godt som sjælevarmer i løbet af vinteren.
Er du alligevel mere fristet af den simple varme chokolade, der blot består af mælk, chokolade og lidt sukker, kan du opgradere den med frisk og luftig flødeskum eller en håndfuld søde skumfiduser på toppen. Det smager også godt at toppe drikken med lidt frisk mynte eller en god, hjemmelavet chokoladesauce med saltflager.
Psst.. Foretrækker du varm chokolade med flødeskum på toppen, kan du med fordel du læse med her, hvor vi gør dig klogere på, hvordan du faktisk bør piske din flødeskum. Det er nemlig ikke med håndmixeren som hjælp. I hvert fald ikke hvis du vil have frisk flødeskum med perfekt luftig konsistens.
Kilder: Mette Blomsterberg // Politiken // The Kitchn