Du har pisket flødeskum forkert hele dit liv

09. juli, 2024

Sætter du også stikket i stikkontakten og tænder for håndmixeren, når du skal piske fløde til flødeskum? 

Hvis ja, så gør du det faktisk helt forkert. 

... hvis du altså vil have cremet flødeskum med luftig konsistens og frisk smag. 

Denne fejl ødelægger din flødeskum 

Lad os gå direkte til sagen: Når du skal piske flødeskum, er det en dårlig idé at bruge den elektriske håndmixer. 

Vi ved godt, at det er langt det hurtigste og nok også det mest bekvemmelige med håndmixeren, der gør hele arbejdet for dig – men du får et langt bedre og mere smagfuldt resultat, når du pisker flødeskum i hånden. 

Derfor skal du piske flødeskum i hånden 

Vi kan komme med hele fem gode grunde til, at du fremover skal piske flødeskum i hånden: 

  1. Du undgår flødeskum med en grynet konsistens og kedelig smag
    Når du pisker din flødeskum med den elektriske håndmixer, risikerer du nemt at piske din flødeskum for meget, hvilket giver en grynet konsistens og en ubehagelig smag af harsk smør. 


  2. Flødeskum pisket med elektrisk håndmixer er svær at arbejde med
    Selvom du synes, at din flødeskum får en fin konsistens, når du pisker med håndmixeren, kan du ikke undgå, at din skum bliver rørt hurtigt igennem med så høj en kraft, at du risikerer, at den skiller, når du arbejder videre med den – fx når du smører dine lagkagebunde eller vender bær i din skum. 

    Du kan måske ikke se det, når skummet gemmer sig under de lækre lagkagebunde, men smagsoplevelsen kan du ikke tage fejl af. Den er bare ikke lige så god, som den kunne have været. 


  3. Du får mere flødeskum
    Når du pisker din fløde i hånden, får du faktisk mere flødeskum ud af fløden. Din flødeskum bliver nemlig luftig og ikke sammenpresset, hvilket har betydning for mængden af flødeskum i skålen. Og hvem siger nej til endnu mere flødeskum? 


  4. Flødeskum pisket i hånden bliver blødere og lettere 
    Når du pisker flødeskum i hånden, får du en blød, let og mere cremet konsistens, fordi fløden ikke bliver udsat for nær så meget styrke, som når du pisker den med et elektrisk apparat. Denne bløde og lette konsistens gør det også langt lettere for dig at arbejde med flødeskummet i fx en sprøjtepose. 


  5. Flødeskum pisket i hånden smager bedre
    Måske du har vænnet dig til smagen af overpisket flødeskum, men smager du efter, vil du tydeligt kunne smage forskel. 

    Håndpisket flødeskum har en mere fyldig og frisk smag, der smager betydeligt bedre end den, der er pisket med elektriske kræfter. 


Sådan gør du 

  1. Hæld fløde i en skål
    Hæld din friske fløde i en skål. Din fløde skal være både frisk og kold, så får du det bedste resultat. 

  2. Find piskeris frem fra skuffen
    Find et stort piskeris frem fra skuffen i køkkenet. Sæt nu piskeriset ned i skålen med fløde og du er klar til at piske. 

  3. Pisk din fløde til flødeskum
    Tip skålen med fløde så fløden samler sig i den ene side af skålen. Pisk så fløden til flødeskum med håndkraft. Piskeriset skal ikke ramme bunden af skålen, men derimod være halvt over fløden. Det hjælper fløden til at blive luftig og lækker. 

    Tip: Pisk stille og roligt så du ikke løber tør for kræfter. Skulle det alligevel ske, at dine armkræfter slipper op, kan du prøve at vende piskeriset rundt, så du i stedet skubber piskeriset fra dig selv og ud mod køkkenet. Så kan du med garanti piske i lidt længere tid. 

  4. Vær opmærksom på konsistensen 
    Når du pisker din flødeskum, skal du være opmærksom på konsistensen. Den skal være blød og cremet og ikke fast. Flødeskummet skal nok blive fast, det skal bare have lov til at sætte sig, når du har pisket færdig. 
    Du må helst ikke kunne lave mønstre i din flødeskum. Så har den fået for meget. 


Sådan får du brugt al din lækre flødeskum

Med perfekt flødeskum i skålen, mangler du bare de lige så perfekte opskrifter at kaste dig over, så du er sikker på, at al flødeskummet bliver brugt rub og stub. 

... dem har vi heldigvis fundet frem til dig nedenfor. Så skal du bare smøge ærmerne op og gribe både opskrift og piskeris. 

Du kan også se med her, hvor vi har samlet et helt tema med alle de bedste opskrifter med flødeskum. Der er en opskrift til enhver lejlighed! 

Kilder: Food TV // Dr.dk // Arla.dk