3 ingredienser, der gør din chili con carne endnu bedre

03. september, 2018

Når vintervejret viser tænder, er der ikke noget bedre end chili con carne fuld af sydlandske krydderier, der varmer i hele kroppen. Men ved du, hvordan du gør din chili helt suveræn? 

Det er helt nøjagtigt 3 (simple) ingredienser, du skal tilsætte i gryden, hvis du vil have chili con carne, der lever op til en af de stolteste kulinariske traditioner fra det sydvestlige USA.  

Undrede du dig også over det med USA? 

... ja, selvom retten klinger spansk og indholdet består af en lang række krydderier fra de sydlige breddegrader, stammer retten fra helt andre kanter.

Den lækre gryderet blev nemlig til i USA, nærmere bestemt Texas, hvor den opstod i forbindelse med det såkaldte tex-mex køkken. Tex-mex er en sammentrækning af Texas og Mexico og som navnet antyder, lod tex-mex-køkkenet sig inspirere af klassiske mexicanske retter og smage. 

I virkeligheden kunne retten altså hedde "chili with meat", dog har man nok vurderet, at det ikke lød helt så interessant. 

Men hvilke 3 ingredienser skal du så tilsætte, før din chili con carne ikke blot lyder interessant, men også smager sådan? 

Tilsæt chokolade

Chokolade kan være grænseoverskridende at bruge som ingrediens i det salte køkken, men når det kommer til chili con carne, er der absolut ingen grund til at gemme chokoladen til slikskålen. Den skal ned i gryden til din chili!

Chokolade tilsætter en fed og fyldig smag til retten. Derudover har chokoladen også den egenskab, at den fremhæver de mange smagsnuancer i chilien.

Brug en mørk chokolade i din chili for det bedste resultat – helst med mindst 70% kakao. 

... mon ikke det vækker glæde hos både store og små slikmunde, at der skal chokolade i aftensmaden? 

Tilsæt kaffe

God kaffe er ofte en del af ingredienslisten i chili con carne opskrifter fra Texas, hvor den skønne ret jo har sin oprindelse. Vil du have en autentisk smagsoplevelse, skal du derfor gemme lidt af eftermiddagskaffen og hælde den i din gryde med chili con carne, når du tilbereder aftensmaden. 

Kaffe tilsætter bitterhed og en ristet smag, der komplimenterer de stærke og varme krydderier, der er i retten. 

Til en portion chili con carne, der skal mætte fire personer, skal du ikke bruge meget mere end en teske færdigbrygget kaffe. Men smag dig frem – det giver altid det bedste resultat. 

Tilsæt skært oksekød 

Vil du løfte din sædvanlige chili con carne til et nyt niveau, skal du erstatte det hakkede oksekød med større stykker skært oksekød. Det giver en rustik portion chili con carne og tilsætter lidt luksus til den klassiske hverdagsret.

Brug fx udskæringer som tykkam eller oksebov – gerne med lidt fedtkant. Den længere tilberedningstid kødet kræver for at blive mørt, resulterer i en masse kraft og smag til retten undervejs. Derudover beriger oksekødet også med god struktur, så der er lidt at tykke på. 

Kombinationen af det møre kød, den varme smag af chili og syrlige creme fraiche på toppen er himmelsk. 

Endnu flere chili-tips 

  • Selvom det er svært at modstå fristelsen, bør du vente med at sætte tænderne i din dejlige portion chili con carne. Den har nemlig bedst af at trække i mindst 24 timer. 

  • Står du med en alt for tynd chili con carne? Bare rolig, tricket hedder masa harina og er en type majsmel, der bruges flittigt i det latin amerikanske køkken. Den bruges blandt andet til at lave tortillas – og til at jævne din chili con carne, så du opnår den helt rette, cremede konsistens. Har du ikke masa harina i nærheden, kan du også bruge polentamel. 

  • Ris går hånd i hånd med chili con carne, men det kan være et tungt måltid med både ris og den i forvejen mættende chili på tallerkenen. Prøv derfor at skifte risene ud med denne avocado- og mangosalat. Den tilsætter frisk- og syrlighed til retten. 

    Chili con carne er en ret, der giver dig mulighed for at eksperimentere i køkkenet. Om du krydrer med frisk eller tørret chili, tilsætter chokolade og kaffe eller hælder lidt whiskey i – retten kan tåle det meste, hvis du bare smager den til og koger den med kærlighed. 

    Afprøv de gode chili-tips på en af vores lækre opskrifter, vi har fundet frem til dig nedenfor. 

    Velbekomme.

Kilder: BBC Good Food // Den Store Danske // Dr.dk // Olive Magazine