Derfor får du tømmermænd

21. december, 2017

De er ikke sjove at have besøg af: Tømmermændene. Men hvorfor bliver hovedet tungt, og hvorfor slår maven kolbøtter dagen derpå? Læs med og bliv klogere på de ubudne gæster 


To Panodiler og et glas vand på natbordet – er det et syn, der virker bekendt? De sniger sig ind på os med kraft som en hammer, der straffer os, som havde vi begået en værre forbrydelse. Ja, det er de velkendte, men knap som velkomne tømmermænd, vi taler om. Egentlig rammer de os flere timer efter humøret og alkoholindtaget var på sit højeste, og højlydte grin skiftes ud med en rungende fortrydelse: Hvorfor drak jeg det sidste glas? 

Ubalance og ubehag

Men hvorfor rammes vi overhovedet af den buldrende hovedpine og følelsen af en mave, der slår kolbøtter? 

Tømmermænd er en samlet betegnelse for de symptomer, der kan opstå, når man har indtaget alkohol. Tømmermænd er individuelle, og kan være alt fra hoved- og mavepine til svimmelhed, tørst og træthed. Disse symptomer har en sammenhæng med dehydrering, der kan opstå ved indtag af alkohol, da alkohol har en vanddrivende effekt, og derfor også påvirker kroppens saltbalance. Det hænger godt sammen med, at lysten til et iskoldt glas vand er stor, når man vågner efter en ellers succesfuld aften, og lysten til saltet og snasket mad stiger jo længere ud på dagen, man kommer. Man kan bare ikke overleve uden den burger! 

Kan man spise sig fra tømmermænd? 

Selvom det ikke føles sådan, skal du nok overleve uden burger og pommes frites, men lysten til salt er altså helt oprigtig. Når du har tømmermænd, er kroppen dehydreret og i saltmangel, hvilket hænger sammen med lysten til chips, pommes frites og andet snask, der er godt saltet til. Derudover er det også ofte mad, man synes smager godt, man har lyst til dagen derpå, og når man belønner kroppen med noget, man kan lide, frigives stoffet dopamin i hjernen, der frembringer en lykkefølelse. Derfor kan den burger eller pizza pludselig føles som lidt af en livredder. 

... og når nu skaden er sket, hvorfor så ikke lytte til kroppen og forkæle den med det, den har lyst til? Der er vidst noget om, at mad gør glad. 

 Kilder: Samvirke // Sundhed.dk